Aleksandar Vulin Foto:Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije objavljena je nova imovinska karta direktora BIA Aleksandra Vulina, protiv koga je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal i ilegalnu trgovinu drogom. Sudeći po zvaničnim podacima, jedina promena u imovini je visina njegove mesečne plate. Posle manje od šest meseci provedenih u BIA Vulinu je zarada “skočila” za oko 30.000 dinara.

Ne računajući Dušana Bajatovića, kome po visini plate ne može da parira nijedan državni funkcioner, Aleksandar Vulin je u grupi onih koji imaju najveće zarade.

To proizilazi i iz njegove imovinske karte koja važi od 26. aprila 2023. U njoj piše da Vulin mesečno zarađuje 292.514 dinara, što je za 32.502 dinara nego do sada.

Vulin je za direktora BIA izabran krajem prošle godine i tada je njegova plata iznosila 260.012 dinara.

Od imovine on poseduje još polovinu troiposobnog stana od 107,2 kvadrata i polovinu garažnog mesta od 12 kvadrata, a ima i ušteđevinu u banci.

To su zvanični podaci objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, koja je u odgovorima na pitanja “Nove”, nakon što su mu SAD uvele sankcije, navela da se svi izveštaji o imovini i prihodima direktora BIA nalaze na njihovoj internet prezentaciji, uz napomenu da su javni funkcioneri dužni da u izveštaju o imovini i prihodima navedu imovinu i prihode i u zemlji i u inostranstvu.

Naime, nakon odluke američkog Ministarstva finansija da uvede sankcije Vulinu, iz SAD su poručili da će sva njegova imovina u Americi biti blokirana.

„Sva imovina i interesi u imovini gore opisane osobe koja se nalazi u Sjedinjenim Državama su blokirani i moraju biti prijavljeni OFAC-u. Pored toga, blokirana je i sva imovina koja je više od 50 odsto u vlasništvu sankcionisane osobe, indirektno ili direktno“, stoji u obrazloženju.

Vulin se našao pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, uz tvrdnje da je umešan u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Njegove postupci su, kako je navedeno, unapredili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumeva i uključenost u trgovinu narkoticima.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se u obrazloženju.

BONUS VIDEO Zbog Vulina, strane agencije neće sarađivati s našim službama