Uprkos tome što se direktor BIA Aleksandar Vulin našao pod sankcijama SAD zbog sumnje da je umešan u šverc oružja, narkotika i širenje ruskog uticaja, na dnevnom redu današnje sednice Vlade Srbije nema ni slova o njegovoj smeni.

Direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je na crnu listu SAD, pod sumnjom da je učestvovao u švercu oružja, narkotika i zbog širenja ruskog uticaja u Srbiji.

„Aleksandar Vulin je odgovoran za koruptivna i destabilizujuća dela koja su omogućila ruske zlonamerne aktivnosti u regionu. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoju poziciju da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu“, navodi se u obrazloženju američkog Ministarstva finasije uz informaciju da će sva njegova imovina u Americi biti blokirana.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako bi ovakve optužbe bile dovoljne za momentalnu smenu i pokretanje istrage, to se nije desilo.

Naime, po Zakonu o BIA, direktora te bezbednosne agencije bira i razrešava Vlada Srbije. Sednica Vlade počinje upravo je počela, međutim, na dnevnom redu nema ni reči o Aleksandru Vulinu i njegovoj smeni, saznaje Nova.rs. O tome se nije razgovaralo ni na kadrovskoj komisiji koja je bila održana u 14 sati.

Tako nešto se moglo i očekivati nakon prve reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučić na vest o sankcijama protiv Vulina.

„Koliko vidim kokain nije pronađen kod Vulina u kabinetu, već u Beloj kući. Smatram da je strašno važno da se sprovede istraga jer je to opšti član koji koriste da nešto napišu“, rekao je Vučić, a zatim dodao da je i on devedesetih bio pod sankcijama.

„I protiv mene bile su uvođene sankcije 1999, baš me briga bilo, da vam pošteno kažem“, dodao je Vučić napominjući da je pravi razlog sankcija Vulinova bliskost Moskvi.

Vlada Srbije je danas pokazala da praktično ima isti stav prema ovom problemu, a konačnu reč svakako će dati predsednik u još jednom obraćanju iz studija televizije Pink, koje je zakazano za večeras u 21 sat.

BONUS VIDEO: Kristofer Hil – Pažljivo smo posmatrali Vulina, ne želimo nikakav kontakt s njim

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar