Tamo gde je naprednjacima falila većina da formiraju vlast, opozicionim odbornicima stizale su ponude da se pridruže vladajućem "jatu". Sredstva se nisu birala, ponude su bilo razne: novac, funkcije, projekti, nekretnine, lagodna budućnost - jednostavno, sve što požele. Iako je malo ličnih svedočenja, nekolicina primera odbornika kojima je nuđeno da pređu na "tamnu stranu" potvrdili su kolika sredstva ima vlast i šta sve može da učini ukoliko naprednjacima zafali jedan ili dva glasa za većinu.

Dosadašnji odbornik u Skupštini grada Beograda i kandidat Srbije protiv nasilja na izborima u decembru Milan Ljutovac ispričao je za Nova.rs da su mu nuđene stotine hiljade evra da podrži SNS i Aleksandra Šapića, čime bi obezbedio većinu za formiranje gradske vlasti.

„Imao sam dve ponude, a inicijativa je stigla od Aleksandra Šapića, bivšeg gradonačelnika. Najpre su mi rekli da mogu mnogo više da mi ponude od onoga što trenutno imam. Sugerisali su mi da mogu da dobijem sve što poželim jer se pregovara i sa drugima oko većine. Kazali su da samo ne mogu da računam na Batajnicu, jer neće postati opština u naredne dve godine, ali da nakon tog perioda može i o tome da se razgovara“, ispričao je Ljutovac za Novu.

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Rečeno mu je da samo ne može da bude na čelu Batajnice jer ovaj deo grada neće biti opština u naredne dve godine, ali mu je predočeno da može da računa na brojne projekte u grad i stotine hiljada evra.

Iako se poslednjih meseci pominjalo da su nuđene nepristojne ponude da se preleti na stranu naprednjaka, premalo je bilo ličnih svedočenja koji to mogu i da potvrđe.

Ljutovac je jedan od retkih koji je javno rekao da su pokušali da ga „kupe“, a pre njega su o tome govorili i odbornici POKS-a, dok je Branimir Nestorović rekao da su njegovi odbornici dobili ponude od „šest cifara“.

Nude se pare i funkcije, samo da se preleti

Iako je kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić u više navrata govorio da neće tajnim kanalima ići kako bi došao do većine, izjave pojedinih političkih aktera govori suprotno.

Predsednik beogradskog odbora POKS-a Vladimir Đorđević za portal Nova.rs posvedočio je da su preko posrednika Aleksandar Šapić i predsednik Izvršnog odbora SNS Darko Glišić uputili ponudu da “proda” svoj mandat.

Darko Glišić Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

“Daju šta god želite. Rekli su da nema problema da to bude javno preduzeće, sekretarijat, štagod… Naš odgovor je bio da nema nikakvih razgovora ni dogovora. Znate kako, oni misle da su im ovo oni stari POKS i DSS, da ovde ima još ljudi kao što je Žika Gojković. Zovu naše odbornike, poslanike, ali svaka saradnja sa SNS je nemoguća. Sigurni smo apsolutno u naše ljude”, kazao je Đorđević.

Takođe, lider pokreta “Mi – Glas iz Naroda” Branimir Nestorović govorio je o tome da su njegovim odbornicima nuđene pare.

Aleksandar Pavić I Branimir Nestorović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

“Imaju ponude našim odbornicima, znate već kako to funkcioniše, u to ne mogu da se mešam, ne možemo da se mešamo u ličnu odluku svakog čoveka. Ako se neko proda – mislim da je idiot”, rekao je Nestorović.

Na pitanje o kojoj cifri je reč Nestorović je odgovorio: “Ne bih sada ulazio, šestocifrena, nije u dinarima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Preletenja i Ljigu

Rezultati lokalnih izbora u Ljigu bili su takvi da je opozicija imala većinu 12 naspram 11 odbornika, međutim to je bilo samo na papiru jer su dva odbornika sa liste “Zajedno i odlučno za Ljig” “preleteli” i zajedno sa SNS i SPS formirali vlast.

Zauzvrat su dobili mesto zamenika predsednika opštine, ali među meštanima se spominju i drugi benefiti koje su dobili od vlasti, a prema tvrdnjama opozicionara iz Ljiga, doduše nepotvrđenim, njihov prelet je čak „nagrađen“ sa stanovima u Beogradu.

Iako ovi navodi nisu potvrđeni, a ni demantovani, oni možda na najbolji način ilustruju koliko je Srpskoj naprednoj stranci važno da zadrži vlast svuda gde je ima i da ne pita koliko to košta.

Jerković se „nudio“ ali nije preleteo jer naprednjaci to nisu hteli

Nije bila tajna da se odbornik sa liste Branimira Nestorovića u Beogradu nudio da podrži SNS i pomogne im da dobiju većinu od 56 odbornika. Iako zvanično nije želeo da kaže da su sa njim ostvareni kontakti, ovo je potvrdio predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić.

Aleksandar Jerković Foto:A.K./ATAImages

Naveo je da su obustavljeni razgovori sa nosiocem beogradske liste „Mi – Glas iz naroda“ Aleksandrom Jerkovićem, koji je bio spreman na pregovore oko formiranja većine, jer je SNS „želeo da podigne lestvicu legitimiteta“.

„Nećemo da napravimo vlast, kako je Vučić rekao, delimično legitimnu. Ja mogu čak da kažem i potpuno legitimnu, jer Jerković ima svoj pokret. Nismo mi odlučivali kako će da se zove njihova lista i da će on biti kandidat za gradonačelnika, nego oni“, naveo je Šapić.

Pre toga, objavljen je snimak iz izborne noći u štabu „MI-Glas iz naroda“ gde se čuje kako Jerković govorioda će „sad da izvuče kintu. Na kraju, Jerković nije dobio poziciju jer će se ići na nove izbore.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare