Foto: Shutterstoc, www.bandab.com.br, MUP Srbije,

Nebojša Rakić (44) uhapšen je pre nekoliko dana u Beogradu po poternici koja je za njim raspisana daleke 2008. godine zbog ubistva Dragana Milovanovića i ranjavanja Aleksandra Vlahovića u beogradskom naselju Vrčin. Uhapšeni Rakić se godinama krio u Brazilu, on je samo poslednji u nizu kriminalaca sa ovih prostora koji je povezan sa najvećom južnoameričkom zemljom.

Rakiću su lisice na ruke stavljene u Beogradu, a sumnja se da se godinama unazad krio u Brazilu. Tako se pre nekoliko godina, tačnije 2011. u brazilskim medijima pojavila informacija da je srpski državljanin F. G., za kojim je u Srbiji bila raspisana poternica.

Pročitajte još:

Pretpostavlja se da je to bio upravo Rakić, a kako je tada pisano, on je držao restoran „Gringo“ u brazilskom gradu Sao Visente, gde je bio oženjen Brazilkom sa kojom je dobio i ćerku.

Rakić nije prvi Srbin koji je utočište našao u toj zemlji, a pre samo nekoliko dana u Srbiju su uhapšeni i ljudi Zorana Jakšića, vođe klana „Amerika“, koji se trenutno nalazi u zatvoru u Peruu.

Foto: BW Press / Shutterstock

Upravo Jakšić se jedno vreme krio i u Brazilu, gde je označen ključnim čovekom za šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropu.

Ipak, čini se da je zlatno vreme, kada je Brazil bio utočište kriminalaca iz celog sveta, pa i Srbije, prošlo, jer je ta zemlja ukinula politiku neizručivanja. To je na svojoj koži osetio i osuđvani narko-diler iz Srbije Goran Nešić, koji je uhapšen u toj zemlji 2013. godine. Iste godine Srbija je zatražila njegovo izručenje, jer je trebalo da služi zatvorsku kaznu u Srbiji. Brazilske vlasti su pristale na izručenje, ali tek pošto Nešić odsluži kaznu u Brazilu za trgovinu narkoticima i pranje novca.

Dejan Stojanović Keka Foto: MUP

Nešić je bio blizak ekipi Dejana Stojanovića Keke, a u Brazilu je nastavio da se bavi biznisom kojim se bavio i u Srbiji – kriminalom i švercom kokaina. Živeo je u luksuznoj vili, a kada je on uhapšen, pronela se informacija da je sa njim „pao“ i Dejan Stojanović Keka, vođa ozloglašenog klana. Ipak, ta informacija nije bila tačna.

Iako je Brazil ukinuo politiku neizručivanja, srpski narko-dileri opet biraju tu zemlju jer su Srbi proteklih godina razvili dobre veze sa kriminalnim grupama u Južnoj Americi.

Na kokainske veze između Brazila i Srbije, prvi put se čulo posle akcije „Balkanski ratnik“ koja je bila uvod u pad klana na čijem čelu je bio Darko Šarić. Istragom je utvrđeno da je tovar kokain koji je zaplenjen krenuo iz Brazila.

Sem Šarića, jedno vreme se spekulisalo i da je njegov, nekada bliski saradnik, Rodoljub Radulović, zvani Miša Banana, zapravo utočište našao u Južnoj Americi.

Ubistvo Zaječarca

Ipak, gde god ima srpsko-crnogorskog kokainskog kartela, ima i mrtvih Srba i Crnogoraca, pa ni Brazil nije izuzetak. Zaječarac Marjan Jocić (39) pronađen je mrtav početkom juna 2020. godine u Brazilu.

Iako je telo bilo u poodmaklom stanju raspadanja, bile su vidljive rane od metaka, a pored je pronađen i pasoš pomoću kojeg je žrtva identifikovana.

Pročitajte još:

Ispostavilo se da Jocić nije turista koji je bio žrtva pljačke, već osuđivani narko diler koji je postao žrtva surovog biznisa, a povezivan sa balkanskim narko kartelima.

Brazilska policija razrešila je ovo ubistvo, kao direktni izvršilac uhapšen je hrvatski državljanin Luka Marić, a naručilac je bio brazilski narko-bos koji je sarađivao sa balkanskim kriminalcima. Zanimljivo je da je brazilski kriminalac, da li da bi izbegao policiju ili osvetu, lažirao svoju smrt, podigao sebi nadgrobni spomenik i dao sebi čitulju u lokalnim novinama.

BONUS VIDEO: Zaplena kokaina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar