Podeli
Jocić Marjan Foto: www.bandab.com.br

Zaječarac Marjan Jocić (39), koji je pre više od mesec dana ubijen u Brazilu, hapšen je u Sloveniji zbog krijumčarenja droge i ljudi.

Jocićev leš u fazi raspadanja, na kome su bile vidljive rane od metaka, u kamenolomu u blizini turističke atrakcije Plavog jezera u Brazilu našla je meštanka petog maja. Pored leša bio je srpski pasoš na ime Marjana Jocića, a ronioci su u jezeru našli automobil koji je, pretpostavlja se, pripadao njemu. Iako brazilski istražitelji nemanju potvrdu da je Jocić bio umešan u šverc droge i da je likvidiran u narko-obračunu, nesumnjivo je da se to proverava, posebno ako je poznato da srpski kriminalci rade i u najvećoj državi Južne Amerike, odakle krijumčare kokain u Evropu. Ono što još ide u prilog tezi da je Jocić bio u tom poslu je i njegova prošlost.

Pre osam godina hapšen je u Sloveniji kao član krimi-grupe koja je u ovoj zemlji uzgajala konoplju, ali i krijumčarila ljude, mahom Turke, koji su za “ulazak” u EU plaćali između 4.000 i 5.000 evra. Član ove grupe bio je i Dragomir Tor Kraljevski, penzionisani policajac i bivši muž gradonačelnice Mirne Barice Kraljevski. Konoplju su uzgajali u delu kuće koji je pripadao Kraljevskom, a interesantno je da se do dokaza za taj posao došlo prisluškivanjem grupe za koju se verovalo da Turcima, uz novčanu nadoknadu, pomaže da se dokopaju EU. Navodno su prokrijumčarili čak 79 osoba, a Jocić je tada osuđen na tri i po godine zatvora.

Da li se u Sloveniji ili domovini povezao sa ljudima sa kojima je kasnije družio, a verovatno i sarađivao u Brazilu, istražuje se. Takođe se proverava da li je bio u kontaktu sa Srbima.

Kako su mediji u Brazilu objavili, Jocić je poslednjih godina često dolazio u ovu zemlju, čak šest puta, što takođe ukazuje da je pre bio povezan sa nekim nezakonitim aktivnostima – ševrcom kokaina, nego da je putovao turistički. Iako još nema dokaza da je bio umešan u krijumčarenje droge, mediji u Brazilu podsećaju na akciju tamošnje policije u decembru 2018, kada je u akciji “Izbeglica” razbijena međunarodna kriminalna grupa, na čijem je čelu navodno narko-bos iz Srbije, a koja je švercovala kokain u Francusku i Veliku Britaniju.

Darko Šarić, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Tada je zaplenjena tona kokaina, a grupom je rukovodio Vladimir Račić, u Srbiji osuđen na deset godina zatvora kao saradnik Darka Šarića, dok se u Crnoj Gori sumnjiči za šverc 60 kilograma kokaina, zaplenjenog prošle godine na brodu “Jadran” u Tivtu.

Mediji u Brazilu navode da je ubijenom Srbinu pasoš, koji je izdat u PU u Zaječaru, istekao 9. aprila ove godine. To znači da je u Brazilu boravio mesec dana sa isteklim pasošem, a mediji napominju da se ispituje da li je zbog situacije sa virusom korona propustio priliku da se vrati u domovinu pre nego što su mu dokumenta istekla. Da bi izvadio nova dokumenta, međutim, nije morao da se vrati u Srbiju, već da se obrati nekom srpskom diplomatskom predstavništvu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar