Veran Matić Foto:Sanja Petrov/Nova.rs

U Osnovnom sudu u Vranju, u petak, 26. avgusta, u 10 časova, održaće se glavni pretres u slučaju ugrožavanja bezbednosti Verana Matića, predsednika ANEM-a i člana Radnih grupa za zaštitu i bezbednost novinara i koordinatora SOS telefona za prijavljivanje pretnji i napada na novinare.

Osnovno tužilaštvo u optužnom predlogu protiv četvorice pojedinaca iz okoline Preševa, konstatuje da je izvršeno krivično delo ugrožavanje sigurnosti u pomaganju iz člana 138. Krivičnog zakonika, na taj način što ih je, NN lice sa plakatima i lepljivom trakom dovezlo od sela Crnotince do centra Vranja, gde su se podelili u dve grupe… nakon čega su na više mesta na stablima drveća, banderama i betonskim stubovima, izlozima lokala i drugim betonskim površinama… zalepili oko 70 identičnih plakata… na kojima se nalazi fotografija oštećenog Veran Matića ispod koje je odštampan tekst preteće sadržine:

„Veran Matić samozvani građevinski inspektor, koji ruši po Vranju, političarima naređuje, isnpekcijskim službama naređuje, hapsi, organizuje rad Tužilaštva, vrši pritisak na medije, zašto? Sve zbog kafića ‘No coment’, koji se nalazi u lokalu otetom od firme Čik Kumanovo“. koje reči i radnje su oštećenog označile kao metu potencijalnog napada i izazvale osećaj ugroženosti, nespokojstva i straha za sopstvenu bezbednost, pri čemu su bili svesni zabranjenosti svoga dela i hteli njegovo izvršenje.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; printscreen/N1

Ovo krivično delu učinjeno je 25. juna, nekoliko dana posle posete Verana Matića i članova Stalne radne grupe za bezbednost novinara, OK radiju, kako bi se razmotrile sve okolnosti napada i pretnji prema zaposlenima u ovom mediju i kako bi se izrazila solidarnost sa novinarima i medijima u Vranju. 

Zbog opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje, u drugom procesu, sudi se Dejanu Nikoliću Kantaru i licima koja su u optužena da su pomagači. Sva lica se trenutno nalaze u pritvoru.

Pored Verana Matića, kao oštećenog, suđenju će prisustvovati i predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, Dragana Bjelić iz Udruženja novinara Srbije, Rade Đurić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Ljiljana Stojanović iz Lokal Press-a, odnosno Asocijacije onlajn medija. 

Predviđen je i sastanak predstavnika Stalne radnge grupe sa gradonačelnikom, u vezi sa rušenjem nelegalnog objekta, kojim je zazidan deo OK radija, kao i sa kontakt tačkama u tužilaštvu i MUP-u. 

PROČITAJTE JOŠ

Dejan Nikolić Kantar je više puta, na glavnom pretresu u slučaju pretnji OK radiju, 16.08.2022. navodio ime Verana Matića, u različitim kontekstima: od poziva da svi okupljeni ispred suda, uđu u sudnicu ako Veran Matić prisustvuje suđenju, do navoda da je u komunikaciji sa vlasnicom OK radija bilo sve u redu dok u Vranje nije došao Veran Matić… Zbog novih pretnji koje je uputio svima koji su deo ovog procesa, oštećenima, ali i posmatračima i novinarima, uključujući i članove Stalne radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara, podignuta je nova optužnica za pretnje protiv Dejana Nikolića Kantara. 

Protiv Dejana Nikolića, u septembru mesecu, održaće se i suđenja zbog napada na načelnika Policijske uprave Vranja, i pretnji i nasilja prema bivšoj devojci. 

Podsećamo da je nastavak suđenja u slučaju pretnji OK radiju, zakazan za 30.09.2022. godine.

U toku je akcija solidarnosti, prikupljanja pomoći za OK radio, na Odbranimo i sačuvajmo OK radio | Donacije.rs i prikupljeno je, za sada, gotovo četvrt miliona dinara.

BONUS VIDEO: Veran Matić na komemoraciji Dušanu Mašiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar