Foto: Arhiva, Privatna arhiva, MCB

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na RTS-u da su se poslednjih godina u Srbiji dogodila tri ubistva osoba koje su bile na "merama", i da je u tome očigledno učestovao neko iz vrha vlasti. Kazao je i da su dve osobe direktno iz kriminogene sredine, a treće je jedan advokat koji je zastupao takva lica, i da su svi bili na merama nadzora, ali nije precizirao ko su oni. U poslednjih nekoliko godina dogodila su se dva ubistva advokata, Vladimira Zrelca i Dragoslava Miše Ognjanovića, a predsednik nam je, svesno ili nesvesno, otkrio da su pripadnici MUP-a ili BIA gledali likvidaciju jednog od njih dvojice i apsolutno ništa nisu preduzeli.

Predsednik Srbije sinoć je rekao i da je neko iz vrha vlasti pomagao kriminalcima u izvršenju tih ubistava, i da ne optužuje nikog, već samo iznosi činjenice da im je neko iz vlasti pomogao makar i nečinjenjem.

„Nije normalno da vi pratite nekoga čoveka, a da se pravite da ne vidite da treće vozilo prati tog čoveka. Takve stvari neće moći da prođu nekažnjeno. Ti ljudi koji su na bilo koji način pomagali kriminalce biće pohapšeni. Imamo dokaze“, rekao je predsednik uz napomenu da „oni znaju tačno o kome se radi“.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

O kom se ubijenom advokatu konkretno radi Vučić nije precizirao, ali je znatan deo javnosti stekao utisak da je govorio o Miši Ognjanoviću, čija likvidacija do danas nije rešena.

Advokat Ognjanović, podsetimo, ubijen je u julu 2018. godine ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu, dok je njegov kolega Vladimir Zrelec teško ranjen u decembru 2015. godine na Vračaru, da bi tri nedelje kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

Da je Vučić u jučerašnjoj „ispovesti“ mislio na Ognjanovića, smatra i advokat Borivoje Borović.

„Miša Ognjanović je bio častan i pošten advokat, i on nikada nije imao veze sa izvršenjem bilo kakvog krivičnog dela, tako da nisu postojali razlozi za njegovo praćenje od strane bilo koje tajne službe“, rekao je Borović za agenciju Beta.

Naglasio je da je tačna izjava Aleksandra Vučića prema kojoj su pripadnici BIA, koji su pratili Ognjanovića, dostavljali podatke ljudima iz kriminogenog miljea kako bi organizovali ubistvo advokata. Borović je podsetio i da nije prvi put da tajne službe sarađuju sa kriminalcima i podsetio na slučajeve ubistva premijera Zorana Đinđića i Ivana Stambolića, pokušaj atentata na Ibarskoj, slučaj „Ćuruvija“ ali i na navodno prisluškivanje Vučića, na koje BIA nije reagovala.

Advokat Borivoje Borović Foto: Nova S

„Tajne službe, još od devedesetih godina prošlog veka, vrše teška krivična dela poput ubistava i sarađuju s raznim kriminalnim grupama. Sve dok se ne otvore dosijei i te službe ne raspuste, a zatim iznova ne formiraju sa ljudima koji se nisu ogrešili o zakon, tajne službe će biti ozbiljna pretnja građanima Srbije“, rekao je advokat Borović.

Ono što je takođe zanimljivo jeste i to da ubistvo Ognjanovića nije rešeno, da je dovođeno u vezu sa ratom dva crnogorska klana, ali da do danas nema osumnjičenih za ovo ubistvo. Istraga je godinama unazad praktično tapkala u mestu, a povremeno se sa ovom likvidacijom povezivale razlitiče osobe, poznate javnosti, što, čini se, govori da je vlast koristila ovu likvidaciju u propagandne svrhe, pogotovu imajući u vidu najnovije informacije koje je predsednik otkrio.

Miša Ognjanović Foto:Medija centar Beograd

Likvidacija Ognjanovića koji je označen kao advokat „škaljaraca“, prvo je pripisana „kavčanima“ ali konkretnih hapšenja, osim medijskih natpisa, nije bilo. Mesecima je istraga čini se stajala, a onda su pojedini mediji povezali likvidaciju advokata sa Strahinjom Stojanovićem, koji je krajem avgusta prošle godine ubijen auto bombom na Novom Beogradu. Stojanovićev atentator je identifikovan kao bosanski državljanin, ali se o tome više nije govorilo, niti je navodni ubica uhapšen.

Dolaskom Vulina na čelo MUP-a, a potom i predsednikovom najavom najnovijeg rata s mafijom, slučaj Ognjanović je ponovo vraćen u žižu javnosti. Vulin je tada ponovio da je likvidacija beogradskog advokata prioritet u radu policije, kao i da su svi državni organi angažovani na rasvetljavanju tog zločina. Ubrzo je uhapšen Darko Elez, kriminalac ozloglašen u čitavom regionu, mediji su krenuli da sada njega povezuju sa ubistvom Ognjanovića, da bi ga na kraju izručili BiH, koja ga je godinama držala na poternici.

Da li je on i na koji način povezan sa ubistvom Ognjanovića, istražni organi su ostavili bez zvaničnog odgovora.

Onda se tabloidi  obrušavaju na bivšu državnu sekretarku MUP-a Dijanu Hrkalović, koju označavaju kao državnog neprijatelja broj jedan, a koju sumnjiče za organizovanje niza kriminalnih aktivnosti.

Pored starih priča o njenoj povezanosti sa huliganskim i navijačkim grupama, Hrkalović je sada označena i kao bliska saradnica Darka Eleza, koji je, kako pišu tabloidi, sve ovo vreme uspešno odolevao hapšenju jer je uživao njenu zaštitu.

Tako se i Hrkalović između svega ostalog, ubrzo našla i na listi osumnjičenih u vezi sa slučajem Ognanjović, ali samo na naslovicama prorežimskih tabloida. Ona je ispitana u SBPOK-u ali je negirala da ima bilo kakve veze sa Elezom.

Foto:Nova S

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare