Miroslav Aleksic
Miroslav Aleksić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Mislim da Aleksandar Vučić čupa kosu s glave zbog Nebojše Stefanovića. Čovek za koga je Vučić govorio da mu je od najvećeg poverenja i postavio ga za koordinatora službi bezbednosti, koga je branio od svih afera, počev od “Krušika“ preko potpunog raspada u policiji, jeste neko ko je danas njegov najveći problem. Jasno je da Vučić ne sme da uhapsi ni Dijanu Hrkalović, a Nebojši Stefanoviću ne smeju ni ime da izgovore, iako Vučićevi tabloidi crtaju Stefanovićevu siluetu”, rekao je u intervjuu za Nova.rs Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke.

Pročitajte još...

Aleksić se u razgovoru za naš portal osvrnuo i na aferu “Jovanjica”, navodeći da će epilog ovog slučaja označiti kraj vladavine Aleksandra Vučića, te da Evropska unija insistirati na otkrivanju političke pozadine svih skandala koji su prethodnom periodu povezivani sa vrhom države.

On se osvrnuo i na razgovore unutar opozicije oko jedinstvenog nastupa u međustranačkom dijalogu, navodeći pojedine stranake iznad opšteg interesa u borbi za izborne uslove stavljaju svoje partijske ili ideološke interese.

Neretko govorite da je Jovanjica “ahilova peta” vlasti u Srbiji. Zbog čega to smatrate? Može li ova afera na kraju da košta Vučića vlasti i moći?

Razotkrivanje najveće proizvodnje marihuane na “Jovanjici“ pokrenulo je lavinu kriminalnog rata unutar režima i sve što se dešava u proteklim mesecima zapravo je pokrenula “Jovanjica“. To je bio ključni trenutak sukoba najmoćnijih ljudi režima. “Jovanjica“ je drugačija od ostalih kriminalnih afera režima jer je to slučaj za koji je od početka zainteresovan međunarodni faktor. Vlast, i pored neverovatnih napora, ne uspeva da kontroliše “Jovanjicu“ kao neke druge afere. Vučić i dalje čini sve da Apelacioni sud ne potvrdi optužnicu “Jovanica 2“. Po mojim informacijama, predsednik veća Apelacionog suda koji će odlučivati o potvrdi “Jovanjice 2“ biti Zoran Savić, sudija poznat po tome što je oslobodio Stanka Subotića i gradio apartmansko naselje “Pahulja“ na Kopaoniku. Uprkos tome, siguran sam da će za “Jovanjicu 2“ biti potvrđena i da će omogućiti otkrivanje političke pozadine najveće proizvodnje marihuane u Evropi, što će označiti kraj vladavine Aleksandra Vučića.

Kako komentarišete činjenicu da su se u izveštaju EK našli Jovanjica, Krušik, Telekom?

Potpuno je jasno da Aleksandar Vučić ne uživa podršku Evrope koju je ranije imao, jer su i oni prozreli njegove laži. Danas je i Evropskoj uniji jasno da je Srbija država koja je ogrezla u kriminal i korupciju, čiji su generator upravo Aleksandar Vučić i njegov režim. Zbog takvih afera bi svaka vlast u Evropi pala. Neće se završiti samo na izveštaju Evropske komisije, nego će EU insistirati na otkrivanju političke pozadine tih afera.

Miroslav Aleksić Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Verujete li da Stefanović ima moć da ugrozi Vučića i kako komentarišete to što se u prethodnom periodu nije oglašavao?

Mislim da Aleksandar Vučić čupa kosu s glave zbog Nebojše Stefanovića. Čovek za koga je Vučić govorio da mu je od najvećeg poverenja i postavio ga za koordinatora službi bezbednosti, koga je branio od svih afera, počev od “Krušika“ preko potpunog raspada u policiji, jeste neko ko je danas Vučićev najveći problem. Jasno je da Vučić ne sme da uhapsi ni Dijanu Hrkalović, a Nebojši Stefanoviću ne smeju ni ime da izgovore, iako Vučićevi tabloidi crtaju Stefanovićevu siluetu. Ne smeju da mu izgovore ime jer je Nebojša Stefanović hroničar istorije svih Vučićevih kriminalnih i koruptivnih poduhvata. Stefanović mudro ćuti, jer ima čime da trguje i siguran sam da će tražiti način da zaštiti sebe i svoje ljude tako što će ucenjivati Vučića sa informacijama koje ima o Vučićevim vezama sa kriminalom i korupcijom.

Gotovo dva meseca slušamo priče o vezama mafije i delova državnog aparata, međutim, niko iz vrha vlasti nije uhapšen zbog toga. Zašto?

Zato što bi vlast morala da uhapsi samu sebe. Sve čemu svedočimo poslednjih meseci zapravo pokazuje da kriminalna vlast žrtvuje izvršioce da bi spasila sebe. Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, Dijalna Hrkalović, Slaviša Kokeza, Aleksandar Papić, Miloš Tomić i svi drugi su deo iste hobotnice čija je glava u vrhu države. Sve je njih stvorila ova vlast koja punih devet godina upravlja Srbijom. Oni nisu postojali pre nego što je SNS došao na vlast. Sve ih je stvorio Aleksandar Vučić i kada on napada Kokezu i direktora carine Miloša Tomića za krađu i proneveru 640 miliona evra, trebalo bi da zna da je neposredni šef direktoru Uprave carina saradnik predsednika Srbije Siniša Mali. Ne može da bude kriv direktor carine, a da ne bude kriv ministar finansija. Vučić i Mali su omogućili sve zbog čega su uhapšeni osumnjičeni za zloupotrebe na carini.

Narodna stranka, zajedno sa još tri partije iz bojkot opozicije i Skupštinom slobodne Srbije radi na izradi platforme za pregovore sa vlašću. Zbog čega se još uvek nije izašlo sa tim dokumentom?

Pored Narodne stranke, Dveri i Skupštine slobodne Srbije, na našoj zajedničkoj platformi radili su i Pokret slobodna Srbija, Državotvorni pokret, Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Šumadijska regija. Još nismo objavili našu platformu zato što smatramo da bi bojkot opozicija trebalo da bude predstavljena sa jednom zajedničkom platformom i sa dva pregovarača. Smatramo i da bi ključnu ulogu u pregovorima trebalo da imaju upravo stranke koje su bojkotovale lažne izbore 21. juna prošle godine, jer će se pregovori i održati kako bi te stranke učestvovale na najavljenim vanrednim parlamentarnih izborima.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik vaše stranke kaže da je lopta na strani Dragana Đilasa i da je on taj koji zapravo nije spreman za dogovor oko pregovarača. U čemu je problem, zbog čega ne možete da se dogovorite ko će da pregovara u ime opozicije?

Nije stvar u tome ko će da pregovara, nego u želji pojedinih opozicionih stranaka da iznad opšteg interesa opozicije u borbi za izborne uslove stave svoje partijske ili ideološke interese. Stranka slobode i pravde iz neobjašnjivog razloga ne želi da sve opozicione stranke stanu iza jedne platforme i da nas predstavljaju dva pregovarača, pa čak i da oba pregovarača budu određena na predlog SSP-a.

Ko će biti kriv ako se ne dogovorite oko jedinstvene platforme?

Manje je bitno ko će biti kriv, veći je problem što nećemo uspeti da se izborimo za veće promene u izbornim uslovima ako nastupimo pojedinačno. Narodna stranka smatra da bismo bolji rezultat postigli ako bismo imali jednu platformu i dva pregovarača, ali ako drugi to ne misle, onda će i naša grupacija će predstaviti platformu i učestvovati u pregovorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare