Dragoslav Miša Ognjanović Foto: medija centar beograd

Pre tačno dve godine, 28. jula 2018. ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu, ubijen je poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović (57). Zvaničnih pomaka u istrazi o zločinu, koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK), nema, a kako predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac kaže za portal Nova.rs, njegov utisak je da nadležni apsolutno znaju ko stoji iza Ognjanovićevog ubistva, ali je potrebno nabaviti dokaze.

Ugledni advokat Miša Ognjanović ubijen je u trenutku kada se sa najstarijim sinom Petrom vraćao kući u Ulici Antifašističke borbe na Novom Beogradu. Ubica je advokata čekao u zasedi u prolazu zgrade, a tokom rafalne paljbe jedan metak je pogodio i Ognjanovićevog sina u ruku. Mediji su nakon zločina pisali da je na advokata pucano iz pištolja sa prigušivačem, kao i da je ubijeni Ognjanović pre zločina praćen, te da je u njega kobnog dana ispaljeno čak sedam metaka.

Foto: Nemanja Jovanović

Ipak, ubica ni nakon dve godine od likvidacije nije pronađen. Istraga zločina se od početka odvijala u više pravaca, obzirom na to da je Ognjanović tokom karijere zastupao osuđena za najteža dela, kao i brojne navijače, porodicu Luke Bojovića, koji trenutno služi kaznu u Španiji i koji je označen kao osoba bliska „škaljarskog klanu“, ali i nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, tokom njegovog boravka u Hagu.

Nakon Ognjanovićevog ubistva formirana je i Stalna radna grupa za unapređenje krivično-pravne zaštite advokata, a kako za portal Nova.rs ističe predsednik AKS Viktor Gostiljac, advokatura nije zadovoljna istragom zločina jer u pomenutom predmetu stanje stvari nije promenjeno u odnosu na pre dve godine.

Viktor Gostiljac Foto: N1
Viktor Gostiljac Foto: N1

„Ono što je naš cilj jeste da konstantno podsećamo na taj predmet. Ono gde mi svakako nismo zadovoljni to je upravo predmet Miše Ognjanovića, jer tu nije promenjeno stanje u odnosu na pre dve godine. Mi tu nemamo novih podataka, osim uveravanja i uvida u broj i vrstu sprovedenih istražnih radnji, a na osnovu kojih možemo da vidimo da se na tom predmetu radi“, kaže Gostiljac.

Kako navodi, jasno je da istraga u ovom slučaju nije nimalo laka jer je reč o „predmetu sa elementnom inostranosti“, ali ističe da će jedino hapšenje učinioca ovog zločina biti adekvatna poruka advokaturi i javnosti da se ovakvi slučajevi moraju sankcionisati.

„Bez obzira na sve teškoće na tom predmetu, jedino je hapšenja počinioca poruka advokaturi i javnosti da se zločin sankcioniše. Moj lični utisak je da policija apsolutno zna istinu u vezi sa nalogodavcima ubistva i da je tu pitanje dokazivanja, gde oni imaju određene preprekre jer sarađuju sa stranim policijama“, kaže advokat i dodaje:

„Što se tiče slučaja Miše Ognjanovića, odgovor koji uvek dobijamo je vrlo ograničenih informacijama – da ima pomaka, da se na tome radi, da se u suštini istina zna, ali da je to neophodno dokazati. Podaci koji su podeljeni sa nama govore o tome da se radi o istrazi koja se vrši u saradnji sa drugim evropskim državama. To nije stvar koja je lokalne prirode i da bi se došlo do nalogodavca mora da se sarađauje sa drugim policijama“, navodi predsednik AKS.

Ubrzo nakon ubistva Miše Ognjanovića u javnosti je provejavala i informacija da je poznati advokat duže vreme bio prisluškivan zbog osetljivosti predmeta na kojima je radio. Mediji su izveštavali da je Ognjanović bio na takozvanim „merama“ zbog svakodnevnih kontakata sa članovima porodice Luke Bojovića, kao i da se na ovaj način pokušavalo da se dođe do informacija o delovanju kotorskih klanova, „škaljarskog“ i „kavačkog“.

Ipak, Gostiljac ističe da AKS nikada nije dobila odgovor na pitanje da li je Ognjanović zaista bio prisluškivan.

„Nemamo odgovor na to da li je Miša bio prisluškivan i taj odgovor de fakto ne želi da nam se da. Mi ćemo i dalje insistirati na tome dokle god slučaj ne bude rasvetljen“, navodi Gostiljac.

Pročitajte još:

Predsednik Advokatske komore Srbije navodi i da su u tom organu zadovoljni radom Stalnog tela, koje je formirano nakon pomenutog zločina, ali ne u potpunosti.

„Dok ne budu pronađeni učinitelji Mišinog ubistva, ne možemo biti potpuno zadovoljni. Ono čime možemo biti zadovoljni jeste činjenica da je nakon ovog ubistva došlo do unapređenje krivično-pravne zaštite advokata, odnosno  uspeli smo da dobijemo novo krivično delo – napad na advokata, kao i da se u ovim slučajevima postupa po hitnom postupku. Takođe, neke predmete smo uspeli da dovedeno do nastavka istrage, dok je u drugima došlo do pronalaska učinioca. Sa te strane možemo biti zadovoljno radom Stalnog tela“, dodao je on.

Ubica znao navike i kretanje advokata

Nakon zločina mediji su izveštavali i da je ubica tačno znao kretanje Ognjanovića, poziciju zgrade, gde se nalaze sigurnosne kamere, pa je tako uspeo da izbegne da bude usnimljen. Zbog toga se spekulisalo da je Ognjanović bio praćen nedeljama unazad, kao i da je likvidacija profesionalno isplanirana i obavljena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar