Dragoslav Miša Ognjanović Foto: medija centar beograd

Ni posle godinu i po dana od ubistva poznatog beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, policija nije rasvetlila zločin i uhapsila počinioca, mada je istragu od Višeg javnog tužilaštva, ubrzo posle zločina, preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao i BIA. Njegove kolege, advokati, su u znak protesta posle ubistva više puta obustavljale rad, ali se ni oni ovim povodom više jedinstveno ne oglašavaju.

Dragoslav Miša Ognjanović (57), jedan od najpoznatijih advokata krivičara, ubijen je 28. jula 2018. u Beogradu, ispred ulaza svoje zgrade u Ulici antifašističke borbe, dok je njegov sin Petar pogođen u šaku. Kako se sumnja, njega je ubica neko vreme čekao, a onda je zapucao kada su izašli iz automobila.

U Ognjanovića je ispaljeno čak sedam metaka, a postojale su sumnje da je praćen nekoliko nedelja pre likvidacije. Ubijen je dva meseca nakon što se preselio sa suprugom na Novi Beograd, što je pokazalo da su ubice dobro znale njegove navike. Ubica je, kako se sumnja, umešno izbegao sigurnosne kamere, kako pre, tako i nakon likvidacije.

Policija je već u prvim satima istrage posumnjala da iza zločina stoje pripadnici kavačkog klana, s obzirom na to da je Ognjanović poslednjih godina bio glavni branilac pripadnika iz suparničkog škaljarskog klana. Neposredno nakon ubistva, pokrenuta je i policijska akcija „Vihor“, a zatim je formirana i Stalna radna grupa za unapređenje krivično-pravne zaštite advokata.

Ta grupa formirana je na inicijativu advokatskih komora, a činili su je i predstavnici MUP, tužilaštva, Ministarstva pravde i Vrhovnog kasacionog suda. Grupa je inicirala uvođenje krivičnog dela „Napad na advokate“, kao i donošenje Uputstva svim tužilaštvima za hitno postupanje povodom dela učinjenih na štetu advokata, ali sve to nije doprinelo razrešenju ubistva Ognjanovića.

U izjavi za „Novu.rs“, predsednik AKS Viktor Gostiljac kaže da je uveren da se i dalje aktivno radi na slučaju ubistva Ognjanovića.

„Stalno telo koje je osnovano, ne bavi se tim predmetom u istražnom smislu, nego služi kao mesto gde komuniciraju predstavnici advokature, tužilaštva, ministarstva pravde i predstavnici Vrhovnog kasacionog suda. Mi smo na izvoru informacija. Sastanci su u početku organizovani na nedeljnom nivou ali u jednom dužem vremenskom periodu se ne može ispratiti ta dinamika iz organizacionih razloga. Grupa se bavi svim predmetima, a naravno da smo u predmetu Ognjanović i nadalje, pošto smo uvek nagoveštavali da ćemo istrajati do kraja, jer je u ovom slučaju nastupila smrt jednog čoveka“, kaže za „Novu.rs“ Gostiljac.

Upravni odbor AKB na čijem čelu je advokat Vladimir Gajić uputio je septembra 2018. godine niz pitanja nadležnim organima u institucijama koje su zadužene za ovaj slučaj. Sve što je tada naveo, kako kaže, aktuelno je i danas.

„Kao što se da videti, deluje da je ubistvo advokata Miše Ognjanovića zaboravljeno u javnosti. Odmah na početku, advokatura je digla veliku buku, formirana je Radna grupa sačinjena od predstavnika policije i advokature i kao što sam i tada rekao, to je bila samo dimna zavesa koja će zapravo prikriti jedan opšti javašluk. Zašto ove režimske advokatske komore ćute, to treba njih da pitate“, kaže za „Nova.rs“ advokat Gajić.

Kako navodi, u Srbiji ima oko 90 mafijaških likvidacija u poslednjih osam godina, a na prste jedne ruke se može nabrojati koliko od tih zločina ima sudski epilog.

– Ministar policije se hvali nekim rezultatima koji ne postoje u stvarnosti. Ovo su činjenice. Ubistvo advokata od strane jednog mafijaškog klana, od dva koja su prenela sukobe iz Crne Gore u Srbiju je najdrastičniji primer u kako nebezbednoj državi mi živimo. Još kada se doda da neki klanovi imaju podršku vlasti, građani treba da izvedu zaključke. Čini mi se da ta istraga tapka u mestu – priča Gajić.

Policija je, kaže Gajić, na početku dala jedno saopštenje kojim je pokušala da objasni šta se dogodilo u vezi ubistva Miše Ognjanovića.

– Predstavili su kao kolosalno otkriće da je ubica pratio advokata i da je nakon ubistva verovatno napustio zemlju. Advokatura ćuti jer je postala partner režima pa se u nju građani ne mogu pouzdati kao u relevantan faktor – zaključuje Gajić.

Podsetimo, posle ubistva Ognjanovića njegove kolege su u više navrata obustavljale rad u znak protesta. Slučaj je od Višeg javnog tužilaštva, preuzelo, neposredno nakon ubistva, Tužilaštvo za organizovani kriminal, a u istragu je uključena i BIA. U medijima se spekulisalo o motivima i identitetu navodnog egzekutora, ali to do danas nije potvrđeno. Takođe, pojavila se informacija da je nekoliko dana pre ubistva Ognjanović napadnut u jednom restoranu na Voždovcu, kada mu je navodno prišao jedan muškarac i uz pretnje ga pljunuo u lice. Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je ranije za Insajder da dok traje preistražni postupak neće davati nikakve informacije, niti komentarisati izjave date u vezi ovog slučaja.


Branio Miloševića, navijače, porodicu Bojović

Inače, Dragoslav Ognjanović zastupao je mnogobrojne okrivljene za teška krivična dela pred Višim i Specijalnim sudom. Poslednjih godina najviše je zastupao Luku Bojovića, kao i njegovu porodicu i saradnike. Pred Specijalnim sudom u procesu protiv ubica Nikole Bojovića, zastupao je porodicu Bojović, u svojstvu oštećenih. Bio je zadužen i za predmet Bojovićeve majke, koja je u Crnoj Gori privedena pa proterana zbog navodnog nadziranja kuće Ratka Koljenšića, jednog od pripadnika grupe Slobodana Šaranovića, sa kojim su Bojovići bili u sukobu. Ognjanović je bio i u timu advokata koji su zastupali Slobodana Miloševića u Hagu, a bio je branilac i jednog od optuženih u slučaju ubistva Francuza Brisa Tatona.