Vaso Antić i Novica Antić Foto:N1/Milan Nikić/Privatna arhiva

Moćnici iz vladajućih struktura delimično su uspeli u svojim namerama, Novica Antić smenjen je sa mesta predsednika Vojnog sindikata Srbije, a ta sindikalna organizacija koja je zastupala interese zaposenih u Vojsci Srbije skoro da više ne postoji. Ipak, to nije bilo dovoljno i sada režim targetira ne samo Novicu Antića, već se obračunava sa celom njegovom porodicom. Danas je pretresana kuća njegovog brata Vasa Antića, a onda mu je određeno i policijsko zadržavanje.

Novica Antić njegov brat Vaso presretnuti su jutros na auto-putu dok im je istovremeno u dvorište u Kragujevcu upala policija sa nalogom za pretres. Na kraju je Vasu Antiću, bratu bivšeg predsednika Vojnog sindikata Srbije, određeno policijsko zadržavanje, mada postoji sumnja da je zapravo meta Novica i da je u pitanju novi vid pritiska na vojnog sindikalca koga vlast želi da ućutka po svaku cenu.

Nosioci vlasti jutros su zlupotrebili državne resurse da bi demonstirali silu nad Antićima u koordinisanoj policijskoj akciji koja je izvedena ne nekoliko mesta, auto-putu Beograd – Niš kod Smedereva i na porodičnom imanju Antića u Kragujevcu. Naime, braća Antić krenula su jutros oko 5.30 iz Kragujevca da bi Novica, bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije (VSS) gostovao u jutarnjem programu televizije Nova S.

Pročitajte još:

Kada su stigli do isključenja za Smederevo, javljeno im je da su inspektori Odeljenja za suzbijanje korupcije iz Kragujevca, zajedno sa poreskom policijom ušli na njihovo imanje, sa nalogom za pretres. Vaso i Novica su se okrenuli na auto-putu, a onda su stali da bi se zamenili na mestu vozača, kada je iza njih stao automobil iz kog su izašli ljudi koji su se predstavili kao policajci i pokazali im službene legitimacije. Braća Antić su, dakle, praćena od Kragujevca, a nije jasno zašto ih policija nije već tada zaustavila. Nije jasno ni zašto je za upad u kuću izabran baš dan kada je Antić trebalo da gostuje na televiziji.

Novica Antić Foto: Privatna arhiva

Da sve bude još gore, policajci su prvo pretresli pogrešnu kuću u domaćinstvu braće Antić, jer su, valjda po navici, dobili nalog i prvo ušli u Novicinu, da bi se posle ispostavilo da su trebali da pretresu kuću Vasa, u kojoj se nalazi dokumentacija o njihovoj firmi. Inače, ta porodična firma se bavila izvozom voća i uspešno je poslovala, ali već nekoliko godina nije vlasništvo nijednog od braće Antić, tako da nije jasno zašto je sprovedena tako opsežna akcija u vezi poslovanja pomenute firme. Takođe, prilikom ranijih kontrola nisu nađene nikakve nepravilnosti u poslovanju te firme. U vreme kada je firma uspešno poslovala, Novica Antić čak nije ni bio sindikalni aktivista.

Vaso Antić Foto:N1

„Ovo je samo nov vid pritiska na Novicu Antića, koji je nakon izlaska iz pritvora, nakkon skoro šest meseci, pokazao da mu nije slomljena kičma, nastavio je javno da nastupa. Doduše vlast je dlimično uspela u svojoj nameri, jer je Novica smenjen sa funkcije predsednika VSS, a članstvo te sindikalne organizacije se osulo i sa 7.500 spalo na nešto više od 1.000. Ali, sada je potrebno uništiti i samog Novicu Antića, jer je očigledno da nije ni kupljen niti se predao, a to pokušavaju da učine preko njegove porodice koja se nalazi na udaru“, rekao je za Nova.rs advokat Ivan Ninić koji zastupa Novicu Antića.

U jednom trenutku policija umalo nije privela i advokata Ninića, jer su inspektori hteli da ga spreče da govori uživo u programu N1, pa su mu zapretili da će biti priveden zbog ometanja pravde.

Inače, Novica Antić je pušten iz pritvora 20. avgusta, nakon skoro šest meseci provedenih u pritvoru zbog optužbi da je zloupotrebio položaj predsednika Vojnog sindikata Srbije i zloupotrebio sredstva. Pušten je po sili zakona, jer Više tužilaštvo u Novom Sadu koje vodi taj slučaj nije podiglo optužnicu u roku od šest meseci. Pitanje je kada će i da li će uopšte optužnica biti podignuta, a zvuči neverovatno da još nije završeno finansijsko veštačenje i veštačenje računara koje je koristio Novica.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ja sam prvi sindikalni vođa u Evropi koji je uhapšen nakon Leha Valense, vođe poljskog sindikata „Solidarnost“ iz osamdesetih godina“, izjavio je baš pre nekoliko dana Antić za Novu.

Antić je prvi put uhapšen 27. februara, kao i još nekoliko rukovodilaca VSS, ali je posle saslušanja sudija za prethodni postupak odlučio da se brani sa slobode, što je česta odluka u ovakvim slučajevima, kada se istraga i dokazi uglavnom zasnivaju na dokumentaciji. Ipak, tužilaštvo se žalilo i onda dolazi do preokreta i Apelacioni sud u Novom Sadu donosi odluku da Antiću ipak bude određen pritvor, koji je nekoliko puta produžavan, jer je tužilaštvo, koje je saslušalo stotinak svedoka, insistiralo da budu saslušana još dvojica, zaposlena u Vojsci Srbije koji se mesecima nisu pojavljivali, a kojima je Vojska uredno pravdala nepojavljivanje jer su „bili neophodni na poslovima odbrane zemlje“. Treba reći i da su u pitanju bili jedan profesionalni vojnik i jedan podoficir.

Kako je Vučević najavio obračun sa Antićem

Osim čudnih odluka suda i tužilaštva, zahvaljujući kojima je pritvor, koji je mera da se spreči ometanje pravde zapravo pretvoren u zatvosrku kaznu, što budi sumnju da je ceo ovaj postupak politički motivisan, posebno je uznemirujuće što je obračun sa Novicom Antićem i neposlušnim sindikatom najavljen sa visokog mesta, od strane sadašnjeg premijera, a tadašnjeg ministra odbrane Miloša Vučevića.

Miloš Vučević Foto:TANJUG/ TANJUG VIDEO

„Da vam ja kažem na srpskom- najveća glupost na svetu je da vojska ima sindikate. Kakvi sindikati u vojsci, vojska brani državu. Pa nije to JKP. Ma kakvi sindikati u vojsci…Minja, evo, ja vam kažem, ako se ja i dalje budem bavio ovim resorom i ako budemo menjali set zakona o vojsci, nemaju sindikati šta da traže u vojsci“ izjavio je Vučević u jednoj televizijskoj emisiji.

Novica Antić, koji je u javnosti često govorio o zloupotrebama, kako u vojsci tako i i u Ministarstvu odbrane, godinama ukazuje na brojne nepravilnosti, afere, politizaciju i sve drugo čime se zamerio i vladajućoj stranci i ljudima koji upravljaju vojskom, ali i vojnim službama bezbednosti, kojima je veći problem sindikalac Antić, nego što njihovi pripadnici obezbeđuju plantažu marihuane „Jovanjica“.

Brojne afere na koje je ukazivao Antić

A afera na koje je ukazivao Novica Antić bilo je mnogo.

Bez Novice Antića ne bi znali da su Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i njihova ekipa vežbali pucanje na vojnog strelištu u Pančevu, zatim, tražio je da odgovorni odgovaraju za smrt starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića koji se ugušio u transporteru zbog kvara.

Novica Antić se borio protiv zaborava slučaja pogibije pilota majora Omera Mehića, članova njegove posade, medicinskog tima i bebe koji su iz Novog Pazara leteli za Beograd.

Takođe, ukazao je na renoviranje vile koju je koristio tadašnji i sadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić, a koje je proglašeno vojnom tajnom. Neverovatna karijera direktora vojno-bezbednosne agencije Đure Jovanića i vrtoglavi uspon njegove karijere, još jedan je slučaj na koji je Antić ukazivao.

BONUS VIDEO: Novica Antić nakon izlaska iz pritovra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare