Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Predrag Koluvija, prvookrivljeni za uzgoj marihuane na plantaži Jovanjica, imao je, navodno, česte kontakte sa vrhom Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i bio posrednik u organizovanju susreta u niškoj kafani direktora VOA sa zvaničnikom makedonske vlade, čiji je rođak zajedno sa Koluvijom bio suvlasnik plantaže kanabisa u Makedoniji, saznaje BIRN. Pored toga, BIRN podseća da je jedan od optuženih, pripadnik Vojnoobaveštajne agencije Saša Vujisić, koji je jedini 1. jula 2020. godine izbegao hapšenje i koji se i danas nalazi u bekstvu, optužen je da je Koluviji obezbedio legitimaciju VOA sa falsifikovanim potpisom direktora agencije Zorana Stojkovića.

U optužnici piše da je Vujisić u periodu od 21. 10. 2019. do 13. 11. 2019. „obezbedio“ uslove za lažno predstavljanje okrivljenom Predragu Koluviji, organizatoru organizovane kriminalne grupe, kome je predao kožnu fasciklu plave boje sa natpisom Vojnoobaveštajna agencija od 21. 10. 2019. godine, kojim se navodno od direktora VOA brigadnog generala Zorana Stojkovića, ovlašćuje okrivljeni Predrag Koluvija kao potpukovnik, na dužnosti referenta za operativne poslove Vojnoobaveštajne agencije“.

Dalje piše da je Koluvija trebalo da izvršava sve zadatke iz delokruga rada Vojnoobaveštajne agencije “u obavljanju propisanih poslova koji se tiču aktivnosti vezanih za saradnika Miodraga Poznana, sa nadimkom Stolar, koji je 30.09.2019. godine presudom Višeg suda u Vranju bio nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina zbog izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga kanabis, koja je neovlašćeno proizvedena u objektima privrednog društva Jovanjica doo, a sve kako bi okrivljeni Predrag

Koluvija, organizator organizovane kriminalne grupe, mogao da na teritoriji grada Niša u kontaktu sa za sada NN licima utiče na ukidanje navedene presude”.

Foto: Koluvija sa Vulinom na Jovanjici, Printscreen/minrzs.gov.rs

U optužnici dalje piše i da su veštaci, međutim, utvrdili da potpis na pomenutom rešenju ne odgovara autentičnom potpisu direktora VOA, da ni pečat na tom rešenju ne odgovara originalnom pečatu Ministarstva odbrane – VOA, ali i da veštaci nisu mogli da utvrde ko je falsifikovao Stojkovićev potpis.

I dok veštaci odlučno tvrde da je „sadržina teksta u navedenom falsifikovanom rešenju besmislena i apsolutno ne predstavlja ništa, niti pruža bilo kakvu mogućnost zloupotrebe, obzirom da su svi navodi izmišljeni, te sporno rešenje kao takvo ne može ni po kojem osnovu biti dovedeno u vezu sa Vojnoobaveštajnom agencijom“, oni dodaju i da je „ispitivanje u pravcu identifikacije lica koje je ovaj sporni potpis eventualno falsifikovalo, onemogućeno“.

Vujisić u vreme veštačenja nije bio u zemlji, a Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku su bila ustupljena originalna akta VOA sa nespornim potpisima Saše Vujisića. Ipak, veštaci nisu mogli da utvrde da li je on falsifikator, jer je, objašnjavaju, to teško u slučajevima formiranja slova, njihovih detalja i veza karakterističnih za imitirane potpise.

Foto: Newsmax Adria

Iako se ovim veštačenjem negiraju veze okrivljenog Predrag Koluvija sa Vojnoobaveštajnom agencijom, u spisima predmeta postoje i dokumenta u koje je BIRN imao uvid, a u kojima se iznose tvrdnje o Koluvijinoj saradnji sa vrhom VOA, dok se Jovanjica označava kao zajednički projekat VOA i BIA.

Optužnica „Jovanjica 2“ ipak ne ide u visinu hijerarhijske piramide kada je reč o saradnji Koluvije, Vojnoobaveštajne agencije, BIA i policije, već se zadržava na nivou policijskih službenika i referenta u Odseku za kurseve vojne diplomatije i obaveštajne delatnosti, što je bila poslednja pozicija Saše Vujisića u VOA, pre nego što je 5. decembra 2019. napustio zemlju.

#related-news_0

Moguće da je u tome ključ intenziviranog medijskog suđenja policajcu Slobodan Milenkoviću koji je predvodio akciju na Jovanjici 13. novembra 2019. i istovremene opstrukcije održavanja pripremnog ročišta za „Jovanjicu 2“, zbog kog ne može da započne suđenje na kom bi se možda mogle čuti i neke informacije, koje Jovanjicu, ipak, povezuju sa vrhovima države.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu BIRN.

Bonus video: Kako je Jovanjica doplovila do Nemačke?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare