Bahati i bezobzirni vozač koji je u nedelju tokom protesta ispred Palate Srbije na Novom Beogradu udario jednog učesnika i nosio ga na haubi, a zatim pobegao, mogao bi da odgovara za dva krivična dela, a kako objašnjava advokat za list “Nova”, mogao bi da bude osuđen i na višegodišnju kaznu zatvora.

Incident se dogodio na raskrsnici ulica Mihajla Pupina i Antifašističke borbe, gde je grupa demonstranata, koja danima kampuje ispred Predsedsedništva tražeći potpunu zabranu iskopavanju litijuma i bora u Srbiji, blokirala saobraćaj. Jedan vozač je svojim automobilom “probio” blokadu I jednog učesnika podigao na haubu.

Posle par desetina metara, mladić kog je pokosio je pao na zemlju, a vozač je pobegao. Nedugo nakon toga, kako smo saznali, on je zaustavljen i identifikovan.

Međutim, kako Treće osnovno javno tužilaštvo još čeka izveštaj policije o tome šta se dogodilo, advokat Nemanja Glišović za naš list objašnjava da je, prema okolnostima koje su do sada poznate, vozač počinio dva krivična dela.

„Reč je, najpre, o krivičnom delu izazivanje opšte opasnosti iz člana 278, stav tri u kom je propisano da ko izazove motornom silom opasnost za život i telo ljudi, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina, jer se radi o većem broju ljudi koji je bio okupljen na jednom mestu. Uz to, kada bismo primenili taj član, morali bismo da ga vežemo sa čanom 296 i on kaže da vozač motornog vozila, koji ostavi bez pomoći lice koje je tim vozilom povređeno, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine“, objašnjava za Nova.rs advokat Nemanja Glišović.

Bonus video: Crni mercedes pokušao da probije blokadu, demonstranti reagovali


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare