Protest ispred Centralnog zatvora zbog hapsenja
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Igor Šljapić, student ETF-a i aktivista Združene akcije "Krov nad glavom" i naučnik Vladimir Mentus, ponovo su danas osuđeni na kaznu zatvora od 30 dana, nakon što im je odlukom Prekršajnog apelacionog suda ukinuta prvobitna presuda kojom su bili oslobođeni. Povodom ove odluke, Katarina Golubović iz Jukoma navodi da generalno zapanjuje kaznena politika Prekršajnog suda u Beogradu, te da u trenutku epidemije, kada postoje preporuke na svim nivoima da se lica puštaju iz pritvora i izbegavaju zatvorske kazne, protestantima se za uvredu policajca izriče zatvorska kazna.

Šljapić je u utorak pušten iz Kazneno-popravnog zavoda u Padinskoj Skeli, gde je bio od subote uveče. Dan kasnije, 15. jula Prekršajni apelacioni sud je predmet vratio na ponovni postupak, da bi danas on, zajedno sa „kolegom“ Mentusom, bio ponovo osuđen na 30 dana zatvora zbog vređanja policijskog službenika.

Igor Šljapić drugog dana protesta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako je za portal Nova.rs rekla advokat Šljapića, Jasmina Belić, ovakva presuda ostavila je Igora, ali i njegove roditelje u šoku.

U novoj presudi piše da počinjeni prekršaj ukazuje na veći stepen krivice učinioca, jer se u tri navrata oglušio o upozorenje policijskog službenika, ispoljivši drskost i bezobzirnost, i jer je učestvovao na neprijavljenom javnom okupljanj,  na kojem je naneta velika materijalna šteta od 3.572.000 dinara samo Sekreterijatu za javni prevoz, a da je ostalim Sekreterijatima i preduzećima naneta šteta u iznosu većem od 40.000.000 dinara.

Ono što je neobično u ovoj presudi, a što je apostrofirao i njegov advokat, jeste kako je Šljapić vređanjem policajca u civilu naneo materijalnu štetu, a da pritom ne postoji dokaz da je vređao, te da je, kao što se videlo i na fotografijama po društvenim mrežama, samo držao transparent.

Vladimir Mentus Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Slično je prošao i dr Vladimir Mentus, član Instituta društvenih nauka, koji je uhapšen i osuđen u noći između 11. i 12. jula po prekršajnoj prijavi.

Kolege Vladimira Mentusa rekle su da se trenutak kada je on uhapšen vidi i na jednom od televizijskih snimaka.

„Vidi se na snimku da je on sasvim sam na stepenicama, da telefonira i da je krenuo kući i da se policajac u civilu, dakle civilno lice, a ja pretpostavljam da policajac trči za njim, a to već izlazi iz kadra, da ga ulovi. Nije ga čak ni priveo ni na stepenicama. I onda u drugom snimku vidite kako ga dvojica policajaca u civilu uvode u dom Narodne skupštine“, navela je ranije prof. dr Smiljka Tomanović, a preneo je Insajder.

Slučaj hapšenja ova dva mladića izazvao je mnogo pažnje u javnosti, te „zapalio“ društvene mreže.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Katarina Golubović iz Jukoma navodi za portal Nova.rs da je generalno zapanjuje kaznena politika Prekršajnog suda u Beogradu.

„U trenutku epidemije, kada postoje preporuke na svim nivoima da se lica puštaju iz pritvora i izbegavaju zatvorske kazne, protestantima se za uvredu policajca izriče zatvorska kazna. Ako čitate obrazloženje presude, izjava koja je sankcionisana ukazuje da je Šljapić bio revoltiran jer službeno lice nije postupalo prema propisima. Umesto da prekršajni sudija ceni tu okolnost, cene se okolnosti koje nemaju konkretne veze sa samim događajem, a student se osuđuje jer je bio na protestu na kome je bilo nasilja i na kojem je nastala šteta“, navodi Golubović.

Katarina Golubović, Foto: Medija centar Beograd

Ona kaže i da izgleda da sudija tretira učesnika skupa kao organizatore, i okrivljuje ga za sve što se dogodilo na tom skupu.

„Sudija bi trebalo da zna da su spontani skupovi dozvoljeni, da je sloboda okupljanja ljudsko pravo, a da ovakva obrazloženja ukazuju da naš Zakon o javnom okupljanju mora da bude još dorečeniji kako se ne bi zadiralo u ovu slobodu više nego sto je potrebno“, kaže Golubović.

Podsećanja radi, Prekršajni sud u Beogradu ponovo je danas osudio Vladimira Mentusa i Igora Šljapića na po 30 dana zatvora jer su vređali policajce tokom protesta 11. jula. Nakon ove presude, Prekršajni apelacioni sud mora da donese konačnu odluku. Može da presudu preičani u oslobađajuću ili novčanu kaznu, ili da potvrdi zatvorsku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar