Foto: REUTERS/Marko Đurica

Srđan Marković jedan je od neoborivih dokaza sinoćne upotrebe prekomerne sile policije, ma kako predsednik Aleksandar Vučić upravo to neuspešno demantovao u svom javnom obraćanju.

„Vučić je poslao ne samo konjicu i žandarmeriju pod punom opremom na demonstrante već je i tražio asistenciju iz BiH i poslali su mu kriminalce povezane sa balkanskim narko klanovima koje je upotrebio protiv demonstranata u Beogradu“, kaže Marković za Novu.rs i poziva Brisel da reaguje.

Srđan se popeo do vrata Skupštine i upitao Srđana Nogu: „Što to radite?“ Nije bilo odgovora i krenuo je na dole kada ga je jedan policajac šutnuo u stomak.

„Drugi me udario pendrekom u glavu s leđa. Onesvestio sam se. Probudili su me novinari i neko me odveo u Urgentni centar. Bilo je još krvavih demonstranata. Jednog od njih je tuklo više policajaca, ležao je sam u blatu i krvi“, priča Marković za Novu.rs.

Foto: REUTERS/Marko Đurica

On svedoči za Novu.rs da nije bilo zvaničnih organizatora protesta.

„Dopisivali smo se preko mreža, iziritirani Vučićevim nastupom, objavljivali smo kako je ko krenuo ka centru. Nismo znali ko su organizatori i da li ih uopšte ima“.

Marković tvrdi da ne zna kako su protesti mogli da nanesu štetu zemlji kao što to tvrdi predsednik Vučić.

„On je lagao uporno nas i međunarodnu zajednicu o broju obolelih. Svesno su zbog izbora doveli građane u životnu opasnost. Trenutni rast zaraženih i preminulih visok je jer su kreirali sliku privida da smo pobedili koronu, da možemo slobodno da se krećemo, idemo u klubove, čak i na utakmice, iako znamo da je utakmica u Bergamu na početku epidemije plaćena hiljadama života. Lagali su nas toliko dugo, mogli su da rade šta god žele, a mi smo poslušno pratili uputstva, a oni su govorili ponovo i ponovo – vi građani, vi ste krivi. A, ne! Nismo mi krivi! Vi predsedniče, vi ste odgovorni za svakog zaraženog u zemlji i za sve što se ovde događa: Poštovali smo mesec dana mere, ali vi ste želeli izbore“, navodi Marković.

To što neki od učesnika protesta imaju političku agendu ovog puta nema za druge učesnike protesta nikakvu vrednost. Nezainteresovani za lidere, građani su isfrustrirani izleteli iz kuća bez organizacije iziritirani nastupom predsednika koji ih je podsetio da Skupština odavno nije kuća pravde, i da to više nije način na koji upravljaju svojim životima.

„Kada kažem da to nije kuća demokratije i kada sam na ulici, to ne znači da opravdavam nasilje i to sam i tamo rekao. Ali, policija se obrušila ne samo na tu malu grupu, već na sve demonstrante. Poslali su na nas konjicu, žandermeriju pod punom opremom! Gađali su nas ogromnom količinom suzavca. Policija je prokračila ovlašćenje ali njom je dirigovao Vučić! On se plaši jer zna da iza ovog protesta nema lidera, nema organizacije i ovog puta ne može da se obruši na jednog ili nekoliko ljudi, mora na sve nas i zato je dao nalog policiji da postupi brutalno“, kaže Marković.

Piše: Tanja Nikolić Đaković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare