Vladimir Mentus ponovo osuđen na 30 dana zatvora

Hronika 17. jul. 202018:49 > 18:59
Podeli:
Vladimir Mentus Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Prekršajni sud u Beogradu ponovo je osudio naučnika Vladimira Mentusa na 30 dana zatvora jer je vređao policajca tokom protesta 11. jula, rečeno je Insajderu u tom sudu.

Nakon ove presude, Prekršajni apelacioni sud mora da donese konačnu odluku – može da presudu preinači u oslobađajuću ili novčanu kaznu, ili da potvrdi zatvorsku.

Prethodno je istu odluku Prekršajni apelacioni sud ukinuo i vratio je na ponovno postupanje, piše Insajder.

Donošenje nove osuđujuće presude ne znači da Mentus ide na izdržavanje kazne, već mu je omogućen redovan pravni lek, odnosno žalba.

Mentus je, inače, doktor nauka i član Instituta društvenih nauka. Prvom presudom osuđen je po hitnom postupku, a svedoci protiv njega bili su policajci koji su ga uhapsili. Njihove kolege tvrdile su da je mirno protestovao i da mu nije omogućeno da ima advokata.

Slučaj hapšenja dr Vladimira Mentusa, člana Instituta društvenih nauka, izazvao je najviše reakcija u javnosti. Nakon hapšenja u noći između 11. i 12. jula, on je osuđen na 30 dana zatvora po prekršajnoj prijavi. Njegove kolege iz Insistuta odmah su reagovale, direktor tog Instituta Goran Bašić je zbog ovog slučaja i pisao premijerki.

I UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu uputila je oštar protest nadležnim organima u Srbiji zbog, kako su naveli, premlaćivanja i hapšenja naučnog saradnika Instituta društvenih nauka Vladimira Mentusa.

I Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) zatražila je da dr Vladimir Mentus bude oslobođen iz zatvora.

Kolege Vladimira Mentusa rekle su da se trenutak kada je on uhapšen vidi i na jednom od televizijskih snimaka.

„Vidi se na snimku da je on sasvim sam na stepenicama, da telefonira i da je krenuo kući i da se policajac u civilu, dakle civilno lice, a ja pretpostavljam da policajac trči za njim, a to već izlazi iz kadra, da ga ulovi. Nije ga čak ni priveo ni na stepenicama. I onda u drugom snimku vidite kako ga dvojica policajaca u civilu uvode u dom Narodne skupštine“, navodi prof. dr Smiljka Tomanović.

Na hapšenje Mentusa, na sednici Kriznog štaba, osvrnula se i predsednica Vlade, odgovarajući na novinarsko pitanje. Ona je rekla da se raspitala u MUP i dodala: „dr Vladimir Mentus je priveden kao deo grupe koja je ometala rad policije. On je naveden kao osoba koja je vređala policajce, koji su štitili red i zakon tokom protesta i sve ovo ostalo je odluka suda“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar