Foto:N1

Student i predsednik studentskog kluba Pravnog fakulteta Nemanja Vučković, koga su, nakon što je na svom Fejsbuk profilu pozvao studente da se priključe mirnom protestu ispred Narodne skupštine u Beogradu, odveli pripadnici Bezbednosno-informativne agencije (BIA) i nekoliko sati ga saslušavali, rekao je prilikom gostovanja na N1 televiziji, da su pomenuti policijski službenici hteli da saznaju koje su bile njegove aktivnosti u prethodnom periodu.

Vučković je rekao da je učestvovao na protestima i da je zgrožen primerima policijskog nasilja nad građanima, te da je zbog toga na društvenim mrežama uputio apel.

„Bio sam učesnik protesta ispred Narodne skupštine 7. i 8. jula, zgrožen sam primerima policijskog nasilja nad građanima beograda i zbog toga sam uputio jedan Fejsbuk poziv da dođu 9. jula u 19 časova ispred Narode skupštine i da mirno sednu ispred kordona i da iskažemo protest zbog svog nasilja i laži koje su upućene građanima Srbije ovih dana i to sam uradio negde oko 15 časova. Već u 17 časova sam imao poziv od Bezbednosno-informativne agencije da se nađemo ispred hotela „Metropol“ „, ispričao je Vučković tokom gostovanja.

Kako je naveo, najpre je odveden u policijsku stanicu u Rakovici, gde je proveo nekoliko sati, nakon čega je prebačen u stanicu u ulici Bulevara despota Stefana.

„Odveden sam u pravcu Rakovice, tamo sam bio u policijskoj stanici negde do pola 10, nakon toga sam prebačen u policijsku upravu u Bulevaru despota Stefana, odnosno 29. Novembar i tamo sam zadržan još neka tri sata. Bukvalno mi je rečeno da je važno da ne budem prisusutan na tom skupu, da li zbog toga što sam uputio taj poziv studentima i dao sam jednu izjavu o svojim aktivnostima u prethodna tri dana“, rekao je student i dodao:

„Naravno, moje učešće na protestima bilo je nenasilno. Ja sam u stanici govorio o svojim aktivnostima u prethodnom periodu, niko mi nije objasnio zašto sam tu, rečeno mi je da je samo važno da ne budem prisutan na tom skupu. Niko mi nije dao dodatno objašnjenje. Dobio sam poziv da budem prisustan u policijskoj upravi 29. novembar, tamo sam se pojavio oko pola 10“, dodaje je Vučković.

On je izjavio i da se u stanici pojavio advokat Vladimir Gajić, koji mu je pružio podršku i naveo da je u policiji proveo čak sedam sati, iako su smeli da ga zadrže svega četiri.

„Mogli su samo da me zadrže četiri sata, a ja sam bio zadržan sedam, bili su korektni prema meni što se tiče ophođenja. Njih je zanimalo koja je bila naša namera. Mi smo želeli smo da pozovemo građane u mirnu šetnju i iskaženo bunt protiv laži  i nasilja. Takođe, želeli smo da se ogradimo od režirane predstave gde smo imali huligane koji su želeli da izazovu nemire“, zaključuje mladić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare