Foto:StarSportPhoto;Stefan Tomasevic/ATAImages

Nespremnost države da izađe na kraj s huliganima ili možda njihova spona najbolje se videla na utakmici između Partizana i AEK-a, kada je grupa navijača postrojila igrače crno-belih i od njih tražila da poskidaju dresove, a potom pevaju: "Uprava napolje". U moru navijača izdvojilo se lice jednog poznatog domaćoj javnosti, Đorđa Prelića, koji je na ogradi južne tribine, predvodio "propoved" igračima, demonstrirajući svoju moć.

Samu utakmicu obeležile su nemile scene, kada je došlo do sukoba između navijača crno-belih i Žandarmerije. I taman kada se činilo da je nemilim scenama došao kraj, srpski navijači su još jednom demonstrirali svoju moć. Odlučili su da postroje fudbalere Partizana, naredili im da poskidaju dresove jer nisu dostojni grba koji nose na dresovima, ali i da pevaju „Uprava napolje“.

FK Partizan, AEK, grobari
FK Partizan, AEK, grobari; Foto: Starsport

Igrači su ostali nemi, te je južna tribina stadiona Partizana počela složno da skandira „Pi****“ kako bi pokazala šta misli o njima. Slika pokunjenih igrača koje huligani „kažnjavaju“ nije prvi put obišla Srbiju, ali je otvorila i jedno pitanje – da li južnu tribinu preuzima novi klan.

Pročitajte još:

Među navijačima koji su „grdili“ igrače izdvojio se upravo Prelić. Jedan je od vođa nekadašnjeg „Alkatraza“ i prošle godine je izašao na uslovnu slobodu, nakon što je odslužio veći deo zatvorske kazne za ubistvo Francuza Brisa Tatona.

Prelićevo učestalo pojavljivanje na tribinama, ali i jučerašnji događaji, po svemu sudeći, označili su njegov povratak, ali i još jednom ukazali na nesumnjivu sponu vlasti i huligana u Srbiji.

Diktiraju upravama

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ističe u razgovoru za list Nova da pomenuta situacija pokazuje ono čiji smo svedoci godina unazad.

„To su klasični prestupnici podržani od strane države i službi. Oni rade za političke partije, koje ih nakon dolaska na vlast postavljaju na tribine i one postaju njihov tajni državni organ. Mi u Srbiji imamo situaciju da navijači maltene diktiraju upravama koga da kupe od igrača, ko će da igra na utakmicama.. Čini se da smo jedina zemlja u Evropi kod koje postoji takva situacija. Huligani se postavljuju u upravne odbore da izvršavaju određene zadatke, recimo kada je potrebno nekoga smeniti i slično“, kaže Radovanović i dodaje:

„Ti huligani su tu da služe političkoj partiji kada dođe na vlast za šta god da treba. To je tradicija koja traje godinama unazad u Srbiji, bez obzira koja je partija na vlasti. Tu su kada je potrebno pogrdno skandirati nekom političaru, zatim kada je potrebno sprečiti da se drugom ne skandira, ali i kada se razbijaju demonstracije i ostalo“, navodi on.

Prelić koji se pominje kao naslednik Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su do hapšenja predvodili Grobare, ima dugu navijačku karijeru.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Na jugu se pojavio davne 2008. i ubrzo je postao jedan od viđenijih Grobara. On je 2009. godine, tačnije 17. septembra, učestvovao u neredima na Obilićevom vencu, kada je ubijen francuski navijača Bris Taton.

Prelić je nakon pomenutog ubistva pobegao iz zemlje, a u odsustvu, tačnije 2011. godine dok je za njim bila raspisana Interpolova poternica, osuđen je na 35 godina zatvora kao organizator nereda. Tu odluku je potom umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina robije. Kazna Preliću potom je ponovo preinačena na 12 godina, a zatim i na 10, i to 2018. godine.

Glavni pregovarač

Proteklih meseci viđen je na ogradi stadiona u Humskoj, a prema spekulacijama, gotovo da se za sve pita.

„Tokom derbija aprila ove godine izbila je sitna čarka na tribini, a prilikom izlaska sa stadiona, pripadnici Žandarmerije su se oko gotovo svega dogovarali s Prelićem. Službenici su se direktno njemu obraćali, te se stekao utisak kao da se Prelić već neko vreme pita za sve“, ističe izvor našeg lista.

Đorđe Prelić Foto: Privatna arhiva

Ne treba zanemariti da su se i ranije događale situacije poput one na utakmici Partizana i AEK-a. Nadmoć navijača javnost je mogla da vidi i pre nekoliko godina kada je, tada vođa navijača, Miloš Radisavljević Kimi sišao na teren i skinuo kapitensku traku fudbaleru Marku Šćepoviću.

Pročitajte još:

Sa druge strane, klanu Veljka Belivuka su proteklih godina bile odrešene ruke da rade šta hoće, pa i da ubijaju ljude.

Belivukov klan je godinama unazad predstavljao strah i trepet, kako na južnoj tribini, tako i u Srbiji. Krijući se pod paravanom navijačke frakcije „Principi“, pripadnici te kriminalne grupe reketirali su vlasnike raznih objekata u Srbiji.

U više navrata javnost je na delu mogla da vidi da je Belivukov klan uživao podršku ljudi iz vrha policije.

Prelević: Sporta odavno nema

Advokat Božo Prelević ističe za list Nova da je situacija na utakmici nesumnjivo pokazala da tu više nema sporta.

„Ovde imamo sponu između visokih partijskih funkcionera i navijača. Za mene tu više sporta odavno nema, ne služi sportu i svo to ponižavanje je u stvari očekivana finalizacija ubistva sporta. Ovo je epilog glasanja velikog broja građana na izborima. Nije nepoznanica šta politička koalica vlasti nosi u oblasti sporta, navijača, huligana i sudskih procesa protiv huligama. Mislim da će ovo samo eskalirati“, kaže Prelević.

BONUS VIDEO: Napad na Miloša Vazuru i njegovo obezbedjenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare