Foto: Shutterstock

Sudski izvršitelj (44) iz jednog grada u Vojvodini osuđen je 3. jula ove godine na šest meseci kućnog zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji i proganjanja maloletnice, a ono što je zaprepastilo javnost jeste da osuđeni i dalje radi u sudu koji je i doneo prvostepenu presudu. Advokat Denis Bećirić objašnjava za Nova.rs u kojim slučajevima bi osuđeni sudski izvršitelj morao da dobije otkaz.

Uprkos tome što je sudskom izvršitelju izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a takođe mu je izrečena i mera zabrane prilaska i komunikacije u trajanju od 3 godine, kako je otac njegove žrtve ispričao za Nova.rs, on se i dalje pojavljuje na radnom mestu – sudu koji ga je osudio na ovu kaznu.

Iako ove informacije u najmanju ruku izazivaju uznemirenje, ne samo žrtve i njene porodice, već i cele javnosti, advokat Denis Bećirić objašnjava da nije nezakonito da mu sudi sud u kom je zaposlen.

Advokat Denis Bećirić Foto: Promo/Advokatska kancelarija Bećirić

„To nije nezakonito, odnosno mogli su oni da mu sude. Sa druge strane, mogli su i da traže delegaciju nadležnosti. U tom slučaju, stvorili bi potencijalni problem, jer bi time u startu iskazali sumnju u nepristrasnost celog suda, a to bi bilo vrlo problematično posebno u situaciji ukoliko bi delegacija bila odbijena (što je verovatniji ishod), jer bi tada morali da sude i pored toga što smatraju da možda neće biti objektivni“, objasnio je advokat Bećirić.

Kako navodi u razgovoru za Nova.rs, oni su odabrali praktično rešenje, koje je ujedno u skladu sa zakonom. Takođe, iako zvuči neverovatno, ne mora da znači da će osuđeni izvršitelj dobiti otkaz.

„Ne mogu da komentarišem tok i ishod postupka, jer nisam upoznat sa detaljima predmeta. Što se tiče njegove eventualne suspenzije, prema Zakonu o radu, ona je predviđena u situaciji kada je krivično delo učinjeno na radu, ili u vezi sa radom, što ovde nisam siguran da je slučaj. Takođe, zakon predviđa i da radni odnos prestaje kad osuđeni stupi na izdržavanje kazne duže od 6 meseci, što znači da ni kada presuda postane pravosnažna, ne mora da znači da će dobiti otkaz, barem ne po ovom osnovu“, kazao je Bećirić.

Izvršitelj maloletnicu uznemiravao porukama

Kako smo ranije pisali, osuđeni sudski izvršitelj je svoju maloletnu žrtvu najpre jednom prilikom presreo na ulici, a zatim nastavio da je uznemirava putem poruka. Maltretiranje i uznemiravanje je trajalo od kraja 2022. do početka 2023. godine. U obrazloženju presude, u koju je Nova.rs imala uvid, detaljno je opisano na koji način je ovo krivično delo izvršio. Nakon što joj je prišao, stegao je sa obe ruke i priljubio uz svoje telo, a zatim i poručio da od sada svugde ide sa njim.

Povezao je devojčicu do igraonice, u kolima ju je pitao zašto je tako bezobrazno lepa i stavio joj ruku na butinu. Kod oštećene maloletnice izazvao je strah i osećaj da je u neprijateljskom, ponižavajućem i uvredljivom okruženju.

Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Otac maloletne žrtve, čiji identitet nećemo otkrivati, u razgovoru za Nova.rs prepičao je trenutak kada je otišao da se interesuje o ovom predmetu, a u sudu zatekao upravo čoveka koji mu je polno uznemiravao dete.

„Meni je neverovatno da ja odlazim u sud, da se informišem o predmetu, a u hodniku vidim tog čoveka. Osetio sam se, u najmanju ruku, nelagodno“, kazao je otac. Objasnio je da je devojčica najpre oklevala da se požali, a je skupila snagu i poverila se članovima svoje porodice, koji su zatim obavestili policiju. Reakcijom službenika MUP su, kaže otac, zadovoljni, ali činjenica da i dalje radi u sudu ih je šokirala.

Foto: Shutterstock

„Sudski postupak počeo je traljavo i sporo, godinu dana je bio u fioci. Jedno vreme je predmet mirovao, kao da se čekalo da ode u zastaru. Ja sam odlazio u sud da ostvarim uvid u spise, kao oštećeni, ali mi je rečeno da ne mogu to da uradim. Nije mi jasno kako je moguće, da ja, otac maloletnog deteta koje je žrtva, ne mogu da vidim predmet. Ali onda je taj sudija otišao u penziju, a predmet je preuzela druga sudija i sve je krenulo sa mrtve tačke. Tada je i on priznao krivicu“, kaže otac žrtve seksualnog predatora – sudskog izvršitelja.

Čeka nanogicu

Podsetmo, kako smo ranije pisali, pitanje je kada će osuđenik početi da služi kaznu jer u Srbiji trenutno nemamo dovoljan broj nanogica za elektronski nadzor. Pored toga, redakcija portala Nova.rs je uputila pitanje nadležnom sudu o ovom slučaju, ali do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili.

Bonus video: Hapšenje u okviru akcije Armagedon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare