Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Suđenje Urošu Blažiću (22), optuženom za ubistvo devetoro ljudi i teško ranjavanje još 12 osoba 4. maja prošle godine, danas je nastavljeno u Specijalnom sudu u Beogradu Na današnje ročište pozvano je deset ključnih svedoka, uključujući Biljanu Blažić, majku okrivljenog, njegovog prijatelja Viktora (Nikolu) Đorđevića, kao i Uroševu bivšu devojku A. D.

Branilac Uroša Blažića zatražio je da članovi porodice Blažić ne svedoče. Oni su iskoristili pravo da ne svedoče zbog srodstva sa okrivljenim.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Nemanja Ilić, mladić ranjen u masakru u Duboni, prvi je pristupio sudskoj govornici, nakon čega je započeo svoje svedočenje.

Mislila sam da je vatromet, a onda sam videla kako puca decu

Svedok oštećena Jelena Pantić, ćerka vlasnika prodavice u Duboni rekla je da ostaje pri iskazu datom u tužilaštvu i da nema ništa da doda.

Odgovarajući na pitanja tužioca istakla je da je odmah ušla u kuću kada je Uroš Blažić počeo da puca na nju.

Pročitajte još:

„Izašla sam iz radnje u pola deset. Imam ćerku i sina, otišla sam na sprat da ih uspavam. NIje se čuo pucanj. Izašla sam na terasu, mislila sam da je vatromet, videla sam mušku osobu koja puca na decu na klupi. Vrisnula sam, on je tada počeo da puca na mene, ušla sam u kuću i stavila decu ispod stola. Znam Uroša Blažića, jer dolazi u prodavnicu u kojoj radim“, kaže ona.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Pucao sam iz tog pištolja u svinju

Viktor Đorđević, rijaliti zvezda i prijatelj Uroša Blažića rekao je da se družio sa masovim ubicom, ali da želi da zaboravi taj događaj.

Viktor Đorđević Foto:Nova.rs

„Upoznali smo se na moru, pre tri godine, bili smo dobri drugovi, on je dolazio kod mene i ja kod njega. Nije mi pričao da je u svađi sa nekim. Pokazao mi je jednom pištolj i rekao da je očev, ali me je slagao. Pucao sam iz tog pištolja u svinju. Pokazao mi i školsku bombu, koja nije prava“, rekao je on.

On je potom govorio o odnosu Blažića sa bivšom devojkom.

„Čuli smo se uveče, na Vacapu, svađali su se. Sećam se razgovora, ja sam tu smirivao, devojka nije htela da popusti, to su bile grupe za šalu i razmenjivanje slika. Trenirao je par puta sa mnom u teretani i kod kuće, jer je živeo u selu, a tu nema teretanu. Kupio je taj trebolon, na Zelenom vencu, gde može legalno da se kupi. On ima najjače dejstvo, utiče na misli. Njegovo dejstvo je 48 sati. Čuli smo se i to kritično veče. To što sam mu napisao znači da sedne kući i da iskulira. Nisam mogao da pretpostavim da će ići da uradi takvo nešto“, rekao je Đorđević.

On je rekao da mu Blažić nije spominjao da ima problema sa meštanima. Zatim se osvrnuo na svađu u Vacap grupi koja se dogodila pre masakra.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Ta devojka je počela da proziva, da ga poniživa. Ušli su u raspravu. Bio sam u putu, kada sam mogao da se povežem, čuo sam se sa drugom i rekao mi je da je ozbiljna situacija. Pitao sam što se svađaju, i pozvao sam tu devojku da se izvinim i kada sam to rekao Urošu, on je burno reagovao i pitao: „Šta će sada mene neko da bije?““, rekao je svedok.

Inače, tokom svedočenja je ispričao da je ta devojka u grupi prozivala Uroša u smislu „Gde ti je drug?“, misleći na svedoka.

Normalan čovek ne može da napravi to

Svedok Nikola Mijačić u međuvremenu je stigao u Specijalni sud, zbog čega je sud doneo odluku da bude saslušan nakon Viktora Đorđevića.

„Uroša poznajem od prvog razred Osnovne škole. Bio je normalan dečko, ponašao se normalno. Nije mi pričao da je u svađi sa nekim. Deset dana pre zločina smo se videli, našli smo se na Novom Beogradu, pričali smo. Jednom sam bio kod njega na slavi, u Šepšinu. Nikada nije pričao svoje privatne informacije. Koristio je testosteron i trembolon. Nije pričao o oružju. Nije mi poznato da li je išao u streljanu“, navodi Mijačić.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako je naveo, Uroš je imao svoju grupu prijatelja i nije bio konfliktna ličnost.

„Bio je normalan dečko. Rekao mi je da će da uzima 500 mg što je jako velika doza. Pojačana agresija je efekat toga. Rekao sam da je poludeo zbog trembolona i posle deset dana je napravio ono što je napravio, normalan čovek ne može da napravi to!“, zaključuje Mijačić.

Suđenje Urošu Blažiću Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Blažići u obavezi da se pojave na sudu 

Kako ostali svedoci nisu pristupili u sud, suđenje je završeno za danas.

Sudija je poručila da će porodica Uroša Blažića biti kažnjena, ukoliko se sutra ne pojave na sudu.

Bonus video: Roditelji nastradale dece žele pravdu za zločin koji je počinio Uroš Blažić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare