Foto:Vesna Lalić

Udruženje sudija i tužilaca Srbije objavilo je svoje podatke o preliminarnim rezultatima glasanja sudija na izborima za nove članove Visokog saveta sudstva (VS S) iz reda sudija, koji su održani danas na 49 biračkih mesta u sudovima širom Srbije.

Najviše glasova svojih kolega za člana VS S za Vrhovni kasacioni sud, Privredni apelacioni sud i Upravi sud osvojila je sudija Vrhovnog kasacionog suda Zorana Delibašić sa 29 glasova.

 

Za predstavika viših i privrednih sudova najviše glasova kolega je dobila sudija Višeg suda u Beogradu Mariji Aranđelović Jureša, a sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Vukica Kužić za člana VS S za sudove sa teritorije autonomnih pokrajina.

Za dva predstavnika u VS S za osnovne sudove, prekršajne i Prekršajni apelacioni sud kolege su najviše glasova dale sudiji Osnovnog suda u Ivanjici Snežani Bjelogrlić i sudija Trećeg osnovnog suda u Beogradu Žak Pavlović.

Pročitajte još...

Konačne rezultate treba da saopšti Izborna komisija Visokog saveta sudstva.

Izbore je posmatrala Misija OEBS u Srbiji, predstavnici Udruženja sudija i tužilaca Srbije, zatim Alumni kluba Pravosudne akademije, Društva sudija Srbije i Odbor za ljudska prava Niš i pravosudna baza jug, objavila je Izborna komisija Visokog saveta sudstva.

Na ovim izborima biraju se predstavnici sudija iz sudova svih nivoa, osim apelacionog, za članove VS S na mandat od pet godina.

Kandidati sa najviše osvojenih glasova biće predloženi na izbor u VS S poslanicima Narodne skupštine.

Aktuelnim članovima saveta mandati ističu u aprilu 2021. godine.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) čestitalo je kolegama koje su izabrane u VS S i nada se da će novi saziv odgovoriti na zahteve struke i raditi na jačanju sudijske organizacije, ispunjavajući data obećanja.

Foto:Nova S

Zahvalilo je svim kolegama koje su poklonile poverenje i najavilo da će nastaviti da i dalje radi u opštem interesu pravosuđa, jer su pred njim ozbiljni izazovi i da društvo ima velika očekivanja od njega.

UST smatra da je legitimitet izbora umanjen zbog toga što veliki broj sudija nije imao prava glasa, budući da nisu na stalnim funkcijama, pri čemu ukazuje i na nepravilnosti u Novom Pazaru, gde je posmatrač UST udaljen sa izbornog mesta u fazi brojanja glasova, iako, kako kaže, navedena nepravilnost ne dovodi u pitanje konačne rezultate izbora.

UST izražava uverenje da su upravo sprovedeni izbori za Visoki savet sudstva i nedavni izbori za Državno veće tužilaca poslednji izbori za pravosudne savete po odredbama važećeg Ustava iz 2006. godine, te da će očekivana izmena Ustava u oblasti pravosuđa dovesti do suštinskih izmena izbornog procesa za pravosudne savete ubuduće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar