Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,Filip Krainčanić/Nova.rs

Sudija Trećeg osnovnog suda Žak Pavlović, koji je izabran za jednog od članova Vrhovnog saveta sudstva (VSS) javnosti je poznat iz spora koji je Andrej Vučić, brat predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poveo protiv potpredsednika Narodne stranke, Miroslava Aleksića, koji ga je u javnosti direktno povezao sa Predragom Koluvijom, vlasnikom poljoprivrednog gazdinstva "Jovanjica", na kom je pronađena rekordna količina marihuane. Ovo suđenje od samog početka izaziva veliku pažnju javnosti, a činjenica da je baš sudija Pavlović dobio mesto u VSS, dodatno je zanimljiva zbog "prognoze" predsednika Pravnog saveta Narodne stranke, advokata Vladimira Gajića, koji je još početkom godine izjavio " da će u narednom periodu biti zanimljivo pratiti brzinu napredovanja sudije Pavlovića".

Andrej Vučić Foto:E-Stock_milos_rafailovic

Naime, Gajić je otvoreno prozvao sudiju Pavlovića da je stao na stranu Andreja Vučića zbog malo neuobičajenog postupanja u ovom postupku. U pitanju je bila naredba Narodnoj stranci da dostavi Aleksiću Vučićevu tužbu, što su oni odbili uz obrazloženje da je dostava tužbe, po zakonu, obaveza suda, a ne stranke čiji je tuženi član.

Vladimir Gajić, Foto:Nemanja Jovanović

„Sudija Trećeg osnovnog suda Žak Pavlović naredio je Narodnoj stranci pod pretnjom kaznom da Aleksiću dostavi tužbu. Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović odgovorio je sudiji da stranka nema nameru da pomaže Andreju Vučiću i izvršava naređenja suprotna Zakonu o parničnom postupku. Aleksić nije zaposlen u Narodnoj stranci, niti je njen pravni zastupnik i sud bi trebalo da mu dokumente šalje na njegovu adresu u Trsteniku ili u Skupštinu Srbije“, rekao je Gajić početkom marta, u trenutku dok je Aleksić još uvek bio narodni poslanik.

Nakon što je stranka odbila da primi tužbu, sudija Pavlović je uputio još jedan zahtev Narodnoj stranci, uz obrazloženje da je tuženi Aleksić potpredsednik te stranke, a ne fizičko lice.

 

Miroslav Aleksić Foto:Aleksandar Barda/FoNet

„To je posebno problematično, jer sudija misli da je Aleksiću kada je postao potpredsednik stranke prestalo svojstvo fizičkog lica. U drugom postupku koji Vučić, takođe, vodi protiv Aleksića, nije bilo ovakvih problema jer je tužba uredno dostavljena.  Sudija Pavlović je sve preduzeo samoinicijativno da bi napredovao, niko ga nije terao da se ponaša bahato i nezakonito. Biće zanimljivo pratiti kojom brzinom će sudija napredovati, jer su napredovale sudije koje su sudile u predmetima u kojima je učestvovala Narodna stranka“, rekao je Gajić.“, naveo je tada Gajić.

Pročitajte još:

Inače, u pravosudnim krugovima, sudija Pavlović važi za nekoga ko nije otvoreno naklonjen bilo kojoj političkoj opciji, ali je opet simptomatično to što je uoči izbora za članove Visokog saveta sudstva, prorežimsko Udruženje sudija i tužilaca lobiralo da se glasa za Pavlovića, kao i za potpredsednicu tog udruženja Ivanu Josifovski, koja nije uspela da se ustoliči u VSS.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare