Lazar Lazović, Foto: Medija centar

"Državni" tužilac koji nije uspeo da na izborima osvoji dovoljan broj glasova i "ugura" se u Državno veće tužilaca (DVT), uprkos neumornom lobiranju predstavnika izvršne vlasti, jeste Lazar Lazović, aktuelni zamenik tužioca u beogradskom Trećem osnovnom tužilaštvu. Kako portal Nova.rs saznaje, Lazović koji je inače i potpredsednik provladinog Udruženja tužilaca i sudija, bio je "državni kandidat" kog je, između ostalih, protežirao novoimenovani ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a zbog kog je iz igre "ispao" drugi državni kanditat, javni tužilac iz Mladenovca Ivan Kontar.

Nikola Selaković Foto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Naime, uprkos naporima izvršne vlasti da u DVT na mestima rezervisanim za predstavnike osnovnih javnih tužilaštava ustoloči obojicu svojih kanditata, na izborima je prošao samo javni tužilac iz beogradskog Trećeg osnovnog tužilaštva Boris Pavlović, dok je Lazara Lazovića uspeo da prestigne drugi kanditat, zamenik drugog osnovnog tužioca Predrag Milovanović, a kome, kako saznajemo, izvršna vlast, nije pretreano naklonjena.

Pročitajte još:

Sa druge strane, za Lazovića je, kako saznajemo, lobirao i doskorašnji generalni sekretar predsednika republike, a danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Međutim, on nije uspeo da dobije dovoljan broj glasova, a kako za portal Nova.rs otkrivaju dobro obavešteni sagovornici, nepoverenju tužilaca koji je trebalo da ga izglasaju, umnogome je doprinelo to što je on potpredsednik provladinog Udruženja sudija i tužilaca.

Vojislav Stojičić, Foto:Vesna Lalić

Takođe, ono što je veoma interesantno kada je u pitanju Lazović, jeste da je on nedavno iz Trećeg osnovnog tužilaštva upućen u Više tužilaštvo i to neposredno nakon što je okončao jedan medijski interesantan slučaj koji je zastupao pred sudom, a koji su sve vreme pratile brojne kontroverze – pljačku vile direktora Grand produkcije Saše Popovića. Za pljačku je pravosnažno osuđen Vojislav Stojčić, sin ubijenog policijskog generala Radovana Stojičića Badže.

Opljačkan, Saša Popović, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dokazi koji su prikupljeni tokom Lazovićeve istrage u najmanju ruku bi se mogli opisati kao krajnje kontradiktorni, nelogični i sumnjivi u odnosu na izjave svedoka, veštaka, pa čak i samog Saše Popovića i njegove supruge Suzane. Iako je sud nedvosmisleno utvrdio da Stojčić stoji iza pljačke Popovića, tokom suđenja je sve vreme provejavao utisak da ovaj slučaj nije u potpunosti rasvetljen, posebno što je Stojičić imao alibi.

Pročitajte još:

Lazović je neposredno nakon pravosnažnosti presude protiv Stojčića „upućen“ u Više tužilaštvo, samostalnom odlukom republičkog tužioca, ali do danas nije zvanično  i izabran.

„Takozvano upućivanje je institut koji se kod nas poslednjih godina izrazito zloupotrebljava jer podrazumeva da republički tužilac mimo Državnog veća, rešava kadrovske probleme i istovremeno „unapređuje“ zaslužne“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor.

Inače, Lazar Lazović je često viđen gost u emisijama na režimskim televizijama, a posebno se istekao letos u vreme građanskih protesta, kada je, poput svoje šefice, zastupao uglavnom stanovište da su demonstranti bili ti koji su napadali policiju.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar