Radomir Ilić, Foto: N1

Izbori za članove Državnog veća tužilaca, oko kojih se poslednjih nedelja podigla velika prašina zbog konstantnih pritisaka i lobiranja predstavnika izvršne vlasti da se glasa za njoj bliske kandidate, okončani su prošle nedelje, a već prvi rezultati izborne volje javnih tužilaca i njihovih zamenika, pokazali su da je vlast uspela da ostvari svoju nameru.

Pišu: Ivan Milićević – Milica Čule

Iako rezultati izbora u DVT i dalje nisu zvanično objavljeni, preliminearni razultati koji su se provlačili u saopštenjima pojedinih udruženja, pokazuju da je bivši državni sekretar ministarstva pravde Radomir Ilić, koji je nedeljama unazad obilazio javne tužioce i njihove zamenike i lobirao za koga treba da se glasa, uspešno obavio svoj zadatak. Naravno, uz nesebičnu pomoć i asistenciju republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Portal Nova.rs ranije je izveštavao o ovom skandaloznom i nedopustivom činu vlasti, čiji je jedini cilj bio da vladajuća partija konačno dobije kontrolu nad ovim samostalnim pravosudnim organom, a čija je osnovna dužnost obezbeđivanje i garantovanje samostalnosti u radu javnih tužilaca i njihovih postupajućih zamenika. Dakle, svemu onome, što se godinama unazad s pravom i razlogom zamera čitavoj javnotužilačkoj profesiji.

Mesta za koja je vlast lobirala bila su rezervisana za listu osnovnih javnih tužilaca i njihovih zamenika, a kanditati za koje je bilo „poželjno“ glasati su javni tužilac beogradskog Trećeg osnovnog tužilaštva Boris Pavlović, kao i njegov kolega iz Mladenovca Ivan Konatar. Preliminearni rezultati pokazali su da je na izborima prošao Pavlović, ali ne i Konatar, već da je za to mesto u DVT izglasan zamenik tužioca iz beogradskog Drugog osnovnog tužilaštva Predrag Milovanović.

Da li lobiranje nije uspelo u potpunosti ili je izvršna vlast u poslednjoj rundi preokrenula ciljano glasače na drugoog kanditata, zasad je ostalo nejasno. Ono što međutim, jeste činjenica to je da ni Pavlović ni Milovanović nisu iskompromitovani u javnosti, kao i da u pravosudnim krugovima važe za dobre tužioce. Dok se Pavlović na čelu Trećeg osnovnog tužilaštva nalazi od njegovog formiranja 2014., od kada je prestao da zastupa optužnice pred sudom, Milovanović je postupajući zamenik koji je javnosti poznat zbog slučaja koji trenutno vodi protiv bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića, zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

Milovanović se, podsetimo, nedavno i sam našao na meti bahatog gročanskog funkcionera, koji mu je na jednom pretresu rekao „da možda više neće biti tužilac“, što je označeno kao direktnja pretnja.

Da li će obojica zdušno braniti interese svoje profesije na isti način na koji su u sudnicama zastupali svoje optužnice, pokazaće se vrlo brzo, imajući u vidu izrađenu potrebu izvršne vlasti da u potpunosti zavlada DVT.

Lidija Komlen Nikolić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Okončanje izbora bio je povod pričamo i sa predsednicom Udruženja javnih tužilaca Lidijom Komlen Nikolić, koja je prva iznela u javnost da su bili izloženi pritiscima. Ona međutim, nije htela da precizira da li su izglasani kanditati za koje se lobiralo, ali je istakla šta se može dogoditi ukoliko DVT u narednom mandatu ne bude ostvarivalo svoju ustavnu ulogu.

Pročitajte još:

„U ovom momentu, kada je završeno glasanje, više nije bitno ko je za koga lobirao, mada su određeni kandidati, u toku kampanje, ponosno isticali činjenicu da su podržani od strane države i Republičkog javnog tužioca. Bitno je da su pobedili kandidati koji su dobili glas i poverenje nosilaca javnotužilačke organizacije. Tužioci su svojim glasanjem trasirali put kojim će ići celokupna javnotužilačka organizacija narednih pet godina i svi ćemo snositi blagodeti ili posledice iskazane biračke volje“, kazala je za portal Nova.rs Lidija Komlen Nikolić i dodala:

„Nažalost, blagodeti ili posledice izbora će snositi i građani ukoliko Državno veće, ne ostvari svoju ustavnu ulogu, a to je da bude garant samostalnosti svih javnih tužilaca. Javnost već sada ima mišljenje u pogledu stepena ostvarene samostalnosti tužilaštva. Plašim se da se mišljenje javnosti neće promeniti“.

Novi član DVT, zamenik tužioca Predrag Milovanović, Foto:Screenshot/Youtube/Udruzenje tuzilaca Srbije

Podsetimo, na osnovu preliminearnih rezultata, za članove DVT izabrani su  Branko Stamenković, zamenik Republičkog javnog tužioca, na kandidacionoj listi za Republičko javno tužilaštvo, Milan Tkalac, javni tužilac u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, na kandidacionoj listi za apelaciona javna tužilaštva, Tužilaštvo za organizovani kriminal i Tužilaštvo za ratne zločine, Tanja Vukićević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, na kandidacionoj listi za viša javna tužilaštva, Boris Pavlović, javni tužilac u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu i Predrag Milovanović, zamenik javnog tužioca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, na kandidacionoj listi za osnovna javna tužilaštva i Branislava Inić Jašarević, zamenik javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, na kandidacionoj listi za javna tužilaštva sa teritorije autonomne pokrajine.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar