samoubistvo
Foto: N1

Španska policija uhapsila je danas po međunarodnoj poternici, Dušana Kuzmanovića iz Niša, osuđenog za ubistvo Marka Pavlovića (22), i ranjavanje njegovog brata Miroslava, 2008. godine u Mokranjčevoj ulici u Nišu.

Za Kuzmanovićem je bila raspisana poternica zbog ubistva 2008. godine u Nišu, a uhapšen je danas u gradu Ljoret de Mar. Njegovi otisci, kako su preneli španski mediji, pronađeni su na orozu pištolja, ali je on gulio kožu sa jagodica prstiju, kako bi mu otisak bio neprepoznatljiv. Potraga za njim je počela 9. jula, nakon što je policija dobila dojavu od kolega iz Srbije da je ušao u Španiju koristeći lažan hrvatski pasoš.

Kako su preneli mediji krajem aprila 2008. godine, u popodnevnim satima došlo je do vatrenog okršaja između dve grupe mladića na okretnici autobusa u Mokranjčevoj ulici u Nišu. Hicima iz pištolja tada je ubijen Marko Pavlović (22), a ranjen njegov brat Miroslav, koji je tada imao 30 godina. U tom obračunu ranjen je i mladić, koji se tu slučajno zatekao. Pucnjavi je prethodio incident u klubu „Komoro“, nekoliko dana ranije, u kom je Pavlović bio šef obezbeđenja, kada je jedna devojka, koja je bila u društvu Dušana Kuzmanovića, slomila čašu. U Mokranjčevoj su se našli kako bi „stvar bila rešena“.

Novosti su tada pisale da je na mestu okršaja zatečen automobil marke audi, sa otvorenim vozačevim vratima, u kolima u kojima su bili braća Pavlović. Na trotoaru je bila velika lokva krvi i puno čaura. Dežurni istražni sudija tada je rekao da je na licu mesta zatečeno više pištolja koje su učesnici sukoba pobacali. Marko je tada pogođen sa dva hica iz pištolja u srce, i preminuo je na putu ka bolnici, dok je Miroslav prošao sa poverom slepoočnice sa nagnječenjem mozga, a imao je i ranu na nozi i prostrelinu na potkolenici. Mladić koji se tu slučajno zatekao, od rikošeta je zadobio povredu slepoočnice, ali mu nisu konstatovane povrede mozga. On je pokušao da izbegne mesto obračuna, ali ga je udario jedan automobil i polomio mu noge.

Suđenje akterima obračuna trajalo je punih 11 godina, tokom kojih je presuda ukidana.

Konačnom odlukom Apelacionog suda, koja je doneta krajem februara 2019. godine, a u Viši sud dostavljena 29. marta iste godine, Nišlije Marko Savić (46) i Dušan Kuzmanović (36), proglašeni su krivim za teško ubistvo u pokušaju, osuđeni su na po 20 godina zatvora. Odlukom suda, Aleksandar M., Marko M., i Miloš M., oslobođeni su krivične odgovornosti za ovo krivično delo.

Međutim, Kuzmanović, koji je bio u kućnom pritvoru od 2015. godine, prekršio je zabranu napuštanja stana i od tada, pa do danas mu se gubi svaki trag.

„On je imao dozvoljenih sat vremena da provodi van s tana u kojem je izdržavao kaznu uz mere elektronskog nadzora. Ali, 8. aprila je prekršio tu meru i napustio stan u koji se od tada nije vratio. O tome su odmah obavešteni sud u Nišu i policija“, saznao je 2019. godine Blic, iz izvora.

Viši sud u Nišu 2018. godine, osudio je Savića i Kuzmanovića na po 15 godina zbog istog krivičnog dela, a nakon razmatranja žalbi, Apelacioni sud je u februaru 2019. godine deo presude preinačio i povećao im kazne na po 20 godina zatvora, čime je odluka postala pravosnažna.

Marko Savić je inače rođeni brat Žarka Savića Ćente (33) koji je ubijen 26. juna 2017. godine zajedno sa Aleksandrom Anđelkovićem (36), ispred kafea „Pandora“ u blizini suda u Nišu. Anđelković je bio jedan od osumnjičenih za saučesništvo u obračunu u Mokranjčevoj, a u toga dana kafić su otišli posle odloženog ročišta za suđenje u ovom sudskom predmetu. No, po izlasku iz kafića, nepoznati napadač koji je imao kacigu na glavi, izrešetao ih je na ulici i ubio na licu mesta. Ubica je još uvek nepoznat, kao i motiv zločina. Anđelković je u 2016. godini ostao bez noge kada je pod njegov auto u Dušanovoj ulici podmetnuta bomba.

Žarko Savić Ćenta
Žarko Savić Ćenta Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da je Apelacioni sud, razmatrajući slučaj Mokranjčeva, utvrdio da je Nišlija koji je u toku obračuna u Mokranjčevoj 2008. zadobio povrede tako što je na njega naleteo automobil, povređen nehotično, a ne sa namerom, pa je moguće da bi i Anđelković, da je živ, bio oslobođen optužbi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar