Slobodan Kašćelan Foto: Privatna arhiva

Vođa kavačkog kriminalnog klana, Slobodan Kašćelan, uhapšen je sinoć zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora. Kašćelan i trojica navodnih pripadnika te grupe uhapšeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima.

Hapšenje Slobodana Kašćelana signal je da je kavački klan na kolenima.

Hapšenje Igora Božovića, jednog od vođa kavačkog klana i njegovog sina Vladimira u Portugaliji, pritvaranje Veljka Belivuka i njegove ekipe, pokretanje istrage u Srbiji protiv Radoja Zvicera, takođe jednog od šefova kavčana, samo su neki od snažnih udaraca koje je pretrpela kavačka kriminalna grupa u poslednjih nekoliko meseci.

Pročitajte još:

A poslednji u nizu svakako je hapšenje Kašćelana, kome su juče u Kotoru stavljene lisice na ruke.

Ko je Slobodan Kašćelan?

Pre svega, valja se podsetiti na to kako su uopšte nastali kavački klan, čiji je Kašćelan vođa, i njima suprostavljeni škaljarski klan. Bili su ujednjeni do 2014. godine, ali je nestanak 200 kilograma kokaina u Valensiji izazvao raskol.

Od tada traje rat klanova, koji je odneo mnogo žrtava, a mnoga ubistva dogodila su se u Srbiji – uglavnom na ulicama Beograda.

Kašćelan je u žižu javnosti dospeo kada je preživeo atentat u Novom Sadu 2016. godine. Metak ga je pogodio u stomak, a čudo je da je preživeo jer je u njegov audi AG zasuo rafal metaka. Posle toga je za njim raspisana poternica.

Hapšenje u Češkoj

U decembru 2018, uhapšen je u Češkoj, zbog pokušaja ubistva, stvaranja kriminalne organizacije i zelenašenja. Kašćelan je tada osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I. M.

Kašćelan je često menjao mesto boravka i koristio lažne identitete,  pa je u traganju za njim sarađivalo više policija iz nekoliko evropskih država.

U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protiv vrednosti nekretnina. Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prvobitno, Specijalno državno tužilaštvo na teret mu je stavljalo teža krivična dela.

Novac za jemstvo su sakupili članovi porodice okrivljenog Kašćelana ponudivši hipoteku na stanove. Iako je sud za jemstvo tražio 400.000 evra, članovi Kašćelanove porodice su sakupili preko pola miliona. Konkretno, ponuđeno je 501.000 u nekretninama i 5.000 u kešu. Specijalni tužilac Saša Čađenović nije se protivio ovom predlogu.

Preživeo dva atentata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare