Ilustracija Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Hapšenje Igora Božovića, jednog od vođa kavačkog klana i njegovog sina Vladimira u Portugaliji, pritvaranje Veljka Belivuka i njegove ekipe, pokretanje istrage u Srbiji protiv Radoja Zvicera, takođe jednog od šefova kavčana, samo su neki od snažnih udaraca koje je pretrpela kavačka kriminalna grupa u poslednjih nekoliko meseci. 

Sve je, čini se, počelo hapšenjem Veljka Belivuka u Srbiji. Akcija se odigrala početkom februara, samo nekoliko dana nakon što je Belivuk doputovao u Srbiju iz Crne Gore, gde je u gostima bio kod Radoja Zvicera.

Najpre je njega i Zvicera, zajedno sa Markom Miljkovićem i još jednom osobom privela u Crnoj Gori jer slove za bezbednosno interesantna lica, a nakon obrade pušteni su jer nije bilo razloga za njihovo zadržavanje.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Posle nekoliko dana boravka kod Zvicera u gostima, Belivuk se sa Miljkovićem uputio ka Srbiji, gde je nekoliko dana nakon sletanja započeta velika akcija BIA i MUP u borbi protiv kriminalne grupe, koja se sumnjiči za najgnusnija krivična dela.

Privedeno je na desetine osoba koje se dovode u vezu sa ovom grupom, dok je dobar deo poznatih ličnosti među kojima su Slaviša Kokeza, Aleksandar Kajmaković, starlete, Dijana Hrkalović isptiani su u svojstvu građana jer je policija smatrala da bi mogli imati saznanja o delovanju ove grupe.

Foto: Nova.rs/Marko Miljković

Nije nepoznanica, mada su o tome pojedini mediji počeli tek nedavno da pišu iako se šuška poslednjih nekoliko godina, da je grupa Veljka Belivuka bila uporište kavačkog klana u Beogradu. Veza između kavčana i Belivuka „izrodila“ se nakon što je suparnička, škaljarska ekipa, pronašla saveznike u Luki Bojoviću i njegovim saradnicima, zbog čega je to isto morao učiniti i kavački klan.

Zbog svoje dotadašnje reputacije, Belivuk i njegova ekipa bili su pravi ljudi za ovaj posao – godinama rade poslove obezbeđenja u prestoničkim klubovima gde su se odlično pozicionirali za rasturanje narkotika, imaju reputaciju opasnih momaka izgrađenu na nasilništvu i više puta su dovođeni u vezu sa različitim zločinima.

Hapšenje Belivuka bio je prvi udarac kavčanima koji je značajno oslabio moć kavačkog klana na teritoriji Beograda i šire u Srbiji.

Pokretanje istrage protiv Zvicera

Ubrzo nakon hapšenja Belivuka, pojedini beogradski mediji objavili su da je u Srbiji pokrenuta istraga protiv Radoja Zvicera zbog sumnje da je, zajedno sa Belivukom, povezan sa više likvidacija u Srbiji.

Ovakav potez ne treba da čudi, jer su se sukobi crnogorskih klanova odavno prelili na teritoriju Srbije ali i šire, tako da je Beograd u pojedinim trenucima predstavljao pravo poprište sukoba ali i sigurnu luku za odbegle kriminalce.

Nezvanično, veruje se da je Zvicer učestvovao u organizaciji najmanje tri ubistva u Srbiji i regionu i regrutovanju novih članova klana u Srbiji i to upravo preko Belivuka.

Drugi Zvicerov bitan saradnik u Beogradu bio je Nikola Vušović zvani Džoni koji je, prema operativnim policijskim podacima, vođa vračarskog klana.

Kako je glavni „posao“ kavčana distribucija kokaina, veruje se da su Džoni i Belivuk upravo u tom poslu sarađivali sa Zvicerom. Baš kao i Belivuk, i Vušević se nalazi u pritvoru u Dominikanskoj Republici gde, prema pisanju beogradskih portala, čeka izručenje Srbiji.

Spekulisalo se u jednom trenutku da bi Belivukov naslednik upravo trebalo da bude Vušević, ali je policija u Dominikani taj plan porušila.

Udar na Zvicerovu imovinu

Dva meseca nakon što je u Srbiji pao Belivuk sa svojim pajtosima, crnogorski mediji su objavili da je policija više od dva sata vršila pretres Zvicerove „porodične“ zgrade u mestu Kavač u Kotoru.

Zaplenili su, prema nezvaničnim informacijama, više predmeta, među kojima su bile i vrlo vredne umetničke slike, za koje su trenutni vlasnici pokušali da dokažu da imaju legalno poreklo. Policija, ipak, sumnja da su upravo kupovinom ovakvih umetnina kriminalci novac stečen kriminalom ubacivali u legalne tokove.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

– Inspektori i policajci su upadom u stanove u kojima su zatekli mnogo vrednih slika odmah posumnjali da se radi o ukradenim umetničkim delima iako su ih kriminalci ubeđivali da su umetnička dela dobili na poklon od prijatelja, pokazujući im da poseduju i sertifikate. Legalnost novca će svakako biti predmet dokazivanja, ali neće biti lako dokazati da su nelegalno stečeni iznosi išli na kupovinu slika i da su kriminalci na taj način prali pare, odnosno uvodili ih u legalne tokove – nezvanično je otkrivio dobro obavešteni sagovornik.

Kako navodi crnogorski list „Dan“ on u kotorskom naselju Kavač, gde kvadrat dostiže vrednost i do 2.000 evra, poseduje „porodičnu stambenu zgradu“ od nekoliko stotina kvadrata. Velelepna građevina se sastoji od podruma, prizemlja i dva sprata i procenjuje se da joj je vrednost višemilionska. Oko kuće nalazi se veliko dvorište, čija površila iznosi čak 500 kvadratnih metara.

Sprečena likvidacija Slobodana Kašćelana

Početkom januara u Crnoj Gori je sprečena likvidacija Slobodana Kašćelana koja je trebalo da se odigra 22. januara, dok se blindiranim automobilom vozio na suđenje u Viši sud u Podgorici. Likvidacija je sprečena jer se Kašćelan tada nije pojavio na sudu, ali je policija otkrila filmski modus operandi grupe.

Foto: Privatna arhiva

Naime, eksplozivna naprava težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno oko 3,2 kilograma plastičnog eksploziva, trebalo je da mu bude prikačena za autmobil kada se vozilo zaustavi na semaforu tako što bi dvojica napadača prišla na motoru, a zatim brzo i lako pobegla na bezbednu razdaljinu odakle bi ga aktivirali.

Ukoliko akcija ne uspe, a Kašćelan preživi, plan je bio da mu presude hicima iz vatrenog oružja. Zbog planiranja ove likvidacije, uhapšeni su pripadnici iste grupe koja je navodno planirala da ubije i Belivuka dok je boravio u Crnoj Gori u poseti Zviceru.

Hapšenje Božovića

Nacionalna policija Portugalije u saradnji sa Upravom policije i Europolom uhapsila je dva visokorangirana člana organizovane kriminalne grupe iz Kotora za kojima je tragala crnogorska policiji – Igora Božovića (56) i njegovog sina Vladimira (30).

Njih je policija zatekla u vili u gradu Redondo, a pretresom velelepne kuće pronađena su hrvatska i bugarska dokumenta. Pored toga, policija je pronašla i pištolj.

Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Otac i sin Božovići godinama su nedostupni crnogorskim organima koji ih potražuju zbog različitih krivičnih dela i odranije su poznati policiji.

Za Igorem policija je tragala od avgusta 2017. godine, a njegov sin Vladimir (30) bežao je istražiteljima od 12. septembra 2016. godine. Tada je izbegao hapšenje, kao i Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić zvani Major, Davor Prelević.

Lisice na ruke tada nisu stavljene nijednom od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana – Slobodanu Kašćelanu i Milošu Radonjiću, koji su kasnije uhapšeni u Češkoj, odnosno Hrvatskoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar