Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Tužiteljke Bojana Jovanović i Jasmina Paunović dale su izjavu povereniku za samostalnost Državnog veća tužilaca, saznaje N1. Poverenik za samostalnost DVT je pokrenuo postupak za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, u kome ispituje okolnosti pod kojima je došlo do sklanjanja zamenica VJT Savović i Paunović sa rada u predmetu u vezi sa zloupotrebama u TE Kostolac, a kroz navodno redovnu preraspodelu rada.

N1 takođe saznaje da je Delegacija EU u Srbiji izrazila zabrinutost zbog tog slučaja i kontaktirala tuziteljke.

Postupanje Višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića više nije samo problem u tužilačkim okvirima, gde su podršku premeštenim koleginicama potpisivanjem peticije dali Prvo i Treće Osnovno javno tužilaštvo, tužioci za ratne zločine, a podršku su im javno pružili advokati i profesori Pravnog fakulteta, prenosi N1.

Pročitajte još:

U Beogradu je juče održan skup podrške tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović, sa koga je zatražena smena višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Tužiteljke beogradskog VJT Bojana Savović i Jasmina Paunović skinute su sa predmeta malverzacija u EPS-u koji je doveo do hapšenja šest osumnjičenih da su oštetili to preduzeće za 7,5 miliona dolara i premeštene iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u prvostepeno Odeljenje za opšti kriminal, za šta tvrde da je odgovoran javni tužilac Stefanović, piše N1.

VJT je saopštilo da su tužiteljke premeštene u okviru „redovnog usklađivanja Godišnjeg plana“, dok je Stefanović nedavno podneo zahtev povereniku Državnog veća tužilaca za „zaštitu od nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara koji nekoliko dana iznose neistinite tvrdnje o postupanju“ tog tužilaštva.

BONUS VIDEO: Peticija tužilaca poslata Državnom veću tužilaca: O smeni zamenica tužilaca se raspravljalo i u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar