Foto: Ivan Dinić/Nova, Vesna Lalić, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Otkako su tužiteljke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović i Jasmina Paunović javno progovorile o progonu koji su doživele na svom radnom mestu, pošto su sklonjene sa predmeta u kom su istraživale zloupotrebe u EPS, a potom imale i neprijatno iskustvo sa svojim nadređenim višim tužiocem Nenadom Stefanovićem, ne prestaju da budu izložene napadima pojedinih medija, udruženja, pa i samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je indirektno podržao Stefanovića.

Zamenica javnog tužioca Bojana Savović je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu (VJT) premeštena je u Odeljenje za opšti kriminal, a identičan tretman na svojoj koži osetila je i njena koleginica, zamenica tužioca Jasmina Paunović. Obe su istraživale EPS (doduše u različitim predmetima koji se u jednoj meri preklapaju), a zajedničko im je i to što su obe izložene rafalnim napadima sa više strana jer su hrabro istupile i o svojoj situaciji progovorile javno.

Odmah nakon što je unutrašnjih problem Višeg javnog tužilaštva izašao iz okvira ove institucije i same profesije, naišao je na veliku pažnju šire javnosti. A onda su usledili i „rafali“ saopštenjima, dopisima i zapaljivim i opasnim izjavama…

Jasmina Paunović i Bojana Savović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Nova

Tužilaštvo o tužiteljkama

VJT je tako najpre saopštilo da su tužiteljke premeštene u okviru „redovnog usklađivanja Godišnjeg plana“, želeći time da predstave njihove premeštaje kao nešto o čemu je ranije dogovoreno. Otišli su korak dalje, pa su tako naveli da je tužiteljka Bojana Savović sama želela da se „otarasi“ ovog predmeta, rekavši da je 25. marta 2022. godine dala predmet na presignaciju na novoupućenog zamenika. Kako bi ovo dokazali, poslali su čak i fotografiju dela strane predmeta koji je još u radu, koje portal Nova.rs neće objaviti jer je istarga i dalje aktivna.

U narednom saopštenju, nakon što je tužiteljka Bojana Savović ovo demantovala i dala intervju KRIK-u, otišli su i korak dalje, opisujući zamenika tužioca – u ovom slučaju Savović i Paunović – kao „samo obrađivače predmeta“.

Nenad Stefanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Predmeti po kojima se postupa su predmeti javnog tužilaštva, a ne pojedinih zamenika koji su samo „obrađivači premeta“, te je nejasno zbog čega zamenik javnog tužioca Bojana Savović, kojoj su ove činjenice dobro poznate, uporno tvrdi da je to „njen predmet“ kojeg je čak želela da se oslobodi u martu prošle godine“, naveli su tada.

Poslednji potez Višeg javnog tužilaštva bio je kada je 28. februara saopšteno da je tužilac Nenad Stefanović podneo Povereniku Državnog veća tužilaca za samostalnost tužilaca, zahtev za zaštitu od nedozvoljenog uticaja, na šta je odgovoreno iz kancelarije Poverenika da je potrebno prikupiti sve informacije kako bi se donela bilo kakva odluka.

Tretman nadređenog

Paralelno sa činjenicom da su premeštene u odeljenje nižeg stepena, obe tužiteljke su govorile o „tretmanu“ koje su imale od strane svog nadređenog, višeg javnog tužioca, Nenada Stefanovića. Reč je mahom o nepristojnom i neprimerenom obraćanju, ućutkivanju i slično.

„Na kolegijum je ušao tužilac i, gledajući pravo u mene, rekao sledeću rečenicu: “Sad mi je jasno ko iznosi u medije situacije. Ali neće moći više tako, šta znače one poruke?” Ja sam krenula da odgovorim, ali je on u tom trenutku iz sve snage udario rukom o sto i rekao: “Prekini dok ja govorim””, prepričala je tužiteljka Paunović u razgovoru za portal Nova.rs.

Paunovićeva je tada ispričala i da je nakon hapšenja osumnjičenih zbog zloupotreba u EPS-u saznala da je premeštena, a tada je shvatila i da je nastupala isuviše profesionalno u svom radu.

„Ono što mi je simptomatično jeste to što, tada kada sam bila kod tužioca, upitao me šta radim, na šta sam odgovorila da radim drugi krak EPS-a. Dva dana nakon toga, pozvao me je i rečeno mi je da sam u prvostepenom odeljenju i tada je uperio prst u mene i rekao: „E, to ti je zato što pišeš onakve poruke na vajber grupi. Ali pošto vidim da si konkurisala za Apelaciju, možda i prođeš sada”“, navela je. Lupanje šakom o sto, povišeni tonovi, odusustvo bilo kakve mogućnosti da se argumentovano obrazlaže neki postupak, ali i uvredljivi komentari, po svemu sudeći bili su normalne okolnosti na kolegijumima VJT. Kada se tome pridoda i da je pre tužiteljki Savović i Paunović na identičan način premešteno još petoro njihovih kolega, sveukupno govori o otrovnoj struji koja se kao virus proširila u tužilaštvu.

Šefovo udruženje

Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) koje je svojevremeno osnovao niko drugi do viši tužilac Nenad Stefanović, uporedo se oglašavao ništa manje agresivnim saopštenjima, potvrduđujući reči samog Višeg tužilaštva.

„Moram da kažem da su i te kako poznata ovlašćenja višeg javnog tužioca kao i da je ovo predmet VJT, a ne bilo kog pojedinačnog zamenika javnog tužioca“, ponovio je Lazar Lazarević ispred UST.

Medijsko blato

Pored saopštenja, ovo udruženje je na svojim zvaničnim kanalima na društvenim mrežama redovno objavljivao i vesti pojedinih medija bliskih vladajućoj strukturi, u kojima se naprasno iznose detalji iz predmeta na kom su radile tužiteljke Savović i Paunović. Tako je, prema mišljenju mnogih, krajnje tendeciozno, u trenutku kada je pažnja javnosti na slučaju ove dve tužiteljke, objavljeno da je jedna od njih odbacila krivičnu prijavu u slučaju EPS 2021. godine, koju je apelacija vratila, odnosno ukinula njenu odluku o odbacivanju. Autori tih redova smatraju i da je zato odluka višeg tužioca da je premesti u odeljenje za opšti kriminal (iako je usledila dve godine kasnije) „potpuno ispravna“.

Podrška predsednika

Kulminacija je usledila izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je indirektno zauzeo stranu višeg tužioca Nenada Stefanovića, što ne treba da iznenadi imajući u vidu političku podršku kojom je Stefanović uopšte došao na tu funkciju. Govoreći o slučaju smenjenih tužiteljki, Vučić je rekao da je to „tema koja nema nikakve veze ni sa pravosuđem, ni sa pravom“.

Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

„To je besmislena tema“, rekao je Vučić za RTS i dodao da to „nema veze sa slučajem Kostolac“.

On je naveo i kako u tom slučaju „nema bilo kakvog političkog slučaja“.

„A hajka koja se vodi protiv Nenada Stefanovića je prava politička hajka“, rekao je Vučić.

On je naveo i kako „uvek postoji neko nezadovoljstvo, neko dobije, a neko izgubi“.

„Zamislite da neko protestuje protiv Majića ili da ga pita zašto je pustio Gnjilansku grupu. Zamislite kakvo bi tu bilo nezadovoljstvo“, rekao je Vučić.

Bonus video: Tužiteljka Jasmina Paunović, izjava u Utisku Nedelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare