Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC, privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Majdanpeku odbacilo je krivičnu prijavu protiv policajaca koji su se teretili da su iznudili iskaze dvojici aktivista sa planine Starica, Draganu Dmitroviću i Nikoli Dragoševiću, saopštila je večeras Danijela Nestorović, advokatica i narodna poslanica iz Ekološkog ustanka.

Ona je na društvenim mrežama objavila da je prijava protiv policajaca odbačena, kao i da je ta odluka doneta bez saslušanja osumnjičenih.

Njene navode prenosimo u celosti:

„Danas sam dobila rešenje kojim Osnovno javno tužilaštvo u Negotinu – Odelje u Majdanpeku, odbacuje krivičnu prijave protiv policijskih službenika, zbog „po jednog krivičnog dela iznuđivanja iskaza iz čl.136 st.1 KZ i „po jednog krivičnog dela“ zlostavljanja i mučenja iz čl.137 st.3 KZ , u odnosu na oštećene Dragana Dmitrovića i Nikole Dragošanovića , jer ne postoje osnovi sumnje da su učinili prijavljena krivična dela , niti neko drugo delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Pročitajte još:

I to sve ne iznenađuje u ovoj državi bez instutuacija, gde samo pojedine hrabre tužiteljke ustanu i progovore, da se u samom rešenju navode sve okolnosti koje se odnose na opis ličnosti i radnji oštećenih, a gle čuda – osumnjičeni nisu ni saslušani.

Jedno od osnovnih pravila krivičnog postupka je da se u toku prethodnog postupka saslušaju lica koja su podnosioci prijave, odnosno osumnjičeni, da se od policije ( po zahtevu za sprovođenje istrage) prikupe i druga obaveštenja od građana.

Ovde to nije bio slučaj. Izgleda, po svemu sudeći, da u Negotinu i Majdanpeku važi neki drugi zakon o krivičnom postupku ili je na snazi veliki politički pritisak.

Sećate li se svi aktivista sa Starice? Možda da , možda ne. U svakom slučaju, ovde izgleda policija može sve. Njima se veruje na reč. Aktivisti po prirodi „svog zvanja“ nisu poželjna kategorija. Kome treba čovek koji misli svojom glavom i koji se buni kada država radi na štetu građana?

Dakle, aktivisti mogu da se prebijaju kako bi im se iznudili iskazi koji odgovaraju državi i kako se akitivisti prikazali kao neko ko je protiv „napretka i prosperiteta“, dok se stranim partnerima udovoljava žrtvovanjem sopstvenih građana.

Sve i da se ne sećate nijednog od slučajeva maltretiranja i zlostavljanja aktivista i građana koji su se usudili da podignu glas i ne daju parče svoje zemlje, vode, vazduha…slično može da se desi i vama, svima nama….zato, na ovom mestu postavljam pitanje za sve vas: ŠTA TREBA DA SE DESI DA NAROD USTANE I KAŽE DOSTA!!!???“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar