Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Šest članova Državnog veća tužilaca (DVT) bira se 12. novembra, a brojna udruženja tužilaca i sudija su u više navrata u javnosti isticala da izvršna vlast u Srbiji vrši pritisak na izbor, odnosno da pretenduje da na ova mesta postavi svoje kandidate. Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, kandidati izvršne vlasti su Boris Pavlović iz Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Ivan Konatar, glavni tužilac u Mladenovcu.

Izbor za članove DVT obavlja se glasanjem svih tužilaca i svih zamenika javnih tužilaca, a u poslednje vreme više udruženja ističe da izvršna vlast vrši pritisak da se za ove funkcije izaberu oni koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Pročitajte još...

Kako portal Nova.rs nezvanično saznaje od izvora bliskih pravosuđu, vlast pretenduje da se na ovim mestima nađu tužioci Boris Pavlović i Ivan Konatar. Inače, Pavlović se nalazi na čelu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, koje je proteklih godina radilo na nekoliko velikih predmeta. Tako je ovo tužilaštvo bilo zaduženo za slučaj nekadašnjeg svedoka-saradnika u postupcima za zemunski klan Ljubiše Buhe Čumeta, kome se sudilo za ukradeni ferari.

Pomenuti postupak su obeležile i pretnje Pavloviću od strane Čumeta, zbog čega je on osuđen na 16 meseci zatvora. Takođe, Pavlović je radio i na slučaju „kantrimen“, čiji je vinovnik Marko Milićev odslužio zatvorsku kaznu za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Milićev je 2015. godine osuđen na četiri i po godine zatvora jer je vozilom „mini kantrimen“ usmrtio Luku Jovanovića (21) Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz Srbije.

Takođe, Pavlović je radio i na slučaju direktora košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojše Čoviće, koji je oslobođen optužbi za napad na novinara Dejana Anđusa.

Pročitajte još...

Sa druge strane, Konatar radi kao glavni tužilac u Mladenovcu. On je ranije bio zamenik javnog tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Podsetimo, i samo Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije oglasilo se ranije povodom ovih navoda, isticajući da im svakodnevno pristižu informacije o pokušajima da se utiče na izbornu volju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca u postupku izbora za kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Udruženje je istaklo da je obavešteno da je državni sekretar iz Ministarstva pravde obilazio javna tužilaštva i nekim starešinama javnih tužilaštava saopštavao ko su kandidati ministarstva za članove Dražavnog veća tužilaca, sa preporukom da prenesu nižim javnim tužiocima i zamenicima javnih tužilaca da bi trebalo glasati za kandidate ministarstva.

Foto: N1, Radomir Ilić

Podsetimo, naš portal je nedavno pisao da je reč o državnom sekretaru ministarstva pravde Radomiru Iliću, te da on proteklih dana obilazi beogradska tužilaštva, objašnjavajući koga da biraju na predstojaćim izborima za DVT.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram