Dragan Rolović
Dragan Rolović Foto: Facebook/Dragan Rolovic

Dragan Rolović (59), bivši direktor Zavoda za vaspitavanje dece i omladine uhapšen je danas zbog sumnje da je izvršio krivično delo zlupotreba službenog položaja i da je protivpravno prisvojio više od 12 miliona dinara, saznaje portal Nova.rs. Rolović, inače nagrađivani stručnjak, u žižu dešavanja došao je 2018. godine, kada je iz hicem iz pištolja ranio Vladimira Kopeckog, u restoranu u Žarkovu, a na njega je, kako je ispričao u policiji, zapucao zbog višegodišnjeg reketiranja i učestalih pretnji i straha za bezbednost svoje porodice.

Kako je danas saopštio MUP D. R. se sumnjiči da je kao bivše odgovorno lice Zavoda za vaspitanje dece i omladine izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja i protivpravno prisvojio 12.6 miliona dinara.

„On se tereti da je od sredine januara 2016. do kraja avgusta 2017. godine kao jedino ovlašćeno lice za raspolaganje novčanim sredstvima sa podračuna Zavoda za vaspitanje dece i omladine otvorenih u Upravi za trezor podigao 12.692.958 dinara, koje nije opravdao kroz blagajnu Zavoda. D. R. je, kako se sumnja, novac zadržao za sebe i na taj način oštetio Zavod za vaspitanje dece i omladine“, navodi se u saopštenju, uz informaciju da mu je određeno zadržavanje do 48 sati i da će biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Draganu Roloviću, bivšem direktoru, sudi se zbog toga što je hicem iz pištolja ranio Vladimira Kopeckog u jednom restoranu u Žarkovu. U policiji je ispričao da je zapucao zbog višegodišnjeg reketiranja, učestalih pretnji i straha za bezbednost svoje porodice.

Kako je pisao Blic, inače priznati i nagrađivan stručnjak je nakon napada uhapšen, a na saslušanju u policiji priznao je krivično delo koje mu se stavljalo na teret.

On je policajcima na saslušanju do detalja ispričao kako je zbog, kako tvrdi, nepostojećeg duga svog sina reketašima dao više od 150.000 evra i prepisao im stan i kola.

Reketaše je, tvrdio je tada, više puta prijavljivao policiji, a poslednji put u februaru 2018. da Kopecki i još dvojica muškaraca, na ime navodnih dugova, traže da im isplaćuje novac čiji se iznos stalno povećavao.

„Vladimir mi je preko sina poručivao da će mi polomiti noge i ruke, da će moje dete završiti u kolicima. Nekoliko dana pre pucnjave detetu mi je polomljen prst i ja sam se čuo sa Vladimirom i dogovorili smo se da vidimo kako ćemo da rešimo problem“.

Kako je dodao našli su se u nekom restoranu.

„Nisam došao sa namerom da ga povredim ili ubijem. Pitao sam ga šta treba da uradim da me ostave na miru, a on mi je rekao da mu dam novac. Rekao sam mu da nemam, da su mi sve uzeli, a on meni da se snađem i nabavim još 30.000 evra ili mu prepišem deo kuće u Baru“, tvrdio je Rolović u policiji.

Nakon toga, kazao je, uzeo je telefon da pozove brata koji je suvlasnik te kuće, i tada je čuo kako Vladimir nekome preko telefona govori da će mi uzeti kuću koju delim i pitao je kako to da uradi.

„Prekinuo je vezu i uhvatio se za džep. Izvadio sam pištolj i pucao“, ispričao je Rolović i dodao da je nakon toga pobegao i oružje bacio u kontejner.

Kako je „Blic“ pisao, sumnja se da je Rolović ipak Kopeckom dugovao novac zbog kockarskih dugova. Nekadašnji dobitnik nagrade „čovek godine“, navodno je upao u kockarske dugove iz kojih nije mogao da se izvuče, zbog čega je zapucao.

Suđenje u toku

Na suđenju, Rolović je na jednom od ročišta rekao da su zelenaši od njega za sedam godina na ime duga njegovog sina od svega nekoliko hiljada evra uzeli čak 150.000 evra i stan, ali se tu nisu zaustavili.

Na suđenju je izneto da je Draganom sin, preko naloga u jednoj kladionici, uplaćivao novac Kopeckom, shodno svojim mogućnostima, i priložili skrinšotove desetina transakcija, koje potvrđuju da Kopeckog na određenom isplatnom mestu, čekao sprema novac.

Na istom pretresu, branilac optuženog je pokazao i dve fotografije, takođe iz mobilnog telefona Kopeckog, a na kojima se vidi slomljeni prst Rolovićevog sina.

Prema navodima odbrane prst mu je slomio Kopecki da bi poslao jasnu poruku Roloviću da je spreman da njega i njegovu porodicu fizički povredi ukoliko mu ne isplate, do zadnjeg dinara, zelenašku kamatu.

Pištolj na oca

Rolović je objasnio pred sudom da je pištolj iz kojeg je pucao u Kopeckog bio u vlasništvu njegovog oca, kao i da mu je policija prethodno oduzela njegov pištolj.

„Imao sam pištolj i dozvolu za držanje, ali mi je to oružje oduzeto početkom godine, kad sam ga odneo sa sobom u zgradu policije da prijavim probleme s reketašima. Zbog toga sam osuđen uslovno. Nekoliko meseci kasnije, u očevoj kući sam pronašao lovačku pušku i pištolj koji sam poneo sa sobom“, kazao je Rolović.

Smenjen jer je upao u dugove

Kako su pisale „Večernje novosti“ Rolović je bio poznat i poštovan stručnjak, međutim smenjen je sa mesta direktora Zavoda za vaspitanje dece i omladine, jer je upao u kockarske dugove. Kako kažu, da bi platio dugove koje je nagomilao zloupotrebljavao je domsku kasu.

Inače, Rolovića je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja 2015. godine nagradio zbog „izuzetnog zalaganja“. On je tada poneo titulu „Čovek godine“.

Rolović je i jedan od osnivača PIT programa koji je napravljen pre 17 godina za decu ulice, odnosno za one koji su prošli sve što sistem socijalne zaštite može da ponudi i nigde se nisu zadržali.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare