Foto: Nova.rs

Iz Republičkog javnog tužilaštva Ustavnom sudu upućen je zahtev za zabranu pokreta "Levijatan", povrđeno je nezvanično za portal Nova.rs.

Ustavnom sudu je upućen zahtev da se zabrani pomenuta organizacija, na inicijativu Pokreta slobodnih građana, a prema nezvaničnim saznanjima, zahtev je podneo javni tužilac Goran Ilić.

„Zabrana je zatražena, između ostalog, jer pripadnici te organizacije imaju pet pravosnažnih presuda zbog napada na neistomišljenike koji su ih kritikovali. Takođe, stavlja im se na teret ugrožavanje manjinskih i ljudskih prava“, kaže izvor Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Pokret „Levijatan“ na čijem čelu je Pavle Bihali vezivan je za niz incidenata. Iako formiran pod obrazloženjem da je to organizacija koja štiti životinje, članovi „Levijatana“ su bili umešani u niz incidenata, a na meti su im se našli pre svega migranti, ali je zabeleženo i nekoliko slučajeva da su im se na meti našli Romi ili LGBT osobe.

Pročitajte još:

Zbog karakterističnog načina oblačenja i logoa, mnogi ovu organizaciju smatraju ekstremno desničarskom, pa je već nekoliko partija i pokreta zatražilo već ranije njihovu zabranu, da bi ta inicijativa sada bila i sprovedena u delo.

Podsetimo, članovi „Levijatana“ imaju nekoliko napada. Napali su verbalno i fizički Beograđanina M. B. (43) u centru prestonice zbog uvredljivih komenata na račun njihovog vođe Pavla Bihalija. Zbog ovog napada uhapšeno je šest pripadnika ove organizacije.

U maju 2020. godine zabeležen je još jedan incident, kada je Filip Radovanović iz Obrenovca, član „Levijatana“ i zaposlen u toj opštini, kolima probio ogradu centra gde su smešteni migranti, nakon čega je uhapšen.

Foto: Nova.rs

Članovi „Levijatana“ su takođe 2020. godine upali u kuću jedne romske porodice u beogradskom naselju Dorćol, maltretirali ih i pretili im, zato što, navodno, muče životinje.

Đorđe Knežević, bivši saradnik vođe „Levijatana“ Pavle Bihalija,  optužio ga je svojevremeno da se bavi zelenašenjem. Članovi „Levijatana“ ne kriju svoje prorusko opredeljenje i netrpeljivost prema građanskim strankama, pa su nekoliko puta pokušali da prekinu skupove ili konferencije za medije koju su držali opozicioni političari takozvane građanske opcije.

Svoju sreću su oprobali i na izborima 2020. godine, ali nisu uspeli da pređu cenzus, pa su se navodno našli na lupi tužilaštva i zbog načina na koji su utrošili sredstva dobijena od države za predizbornu kampanju.

Ovaj pokret je zvanično osnovan 2015. godine, a proklamovani cilj bio im je zaštita životinja.

BONUS VIDEO: Pokušaj pokreta „Levijatan“ da se uključi u politički život

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare