Foto: Jorge Láscar/Commons.wikimedia.org

Milorad Sredojević, dugogodišnji sveštenik u crkvi Ružici na Kalemegdanu kažnjen je i premešten u jednu crkvu na periferiji grada, zbog toga što je, prema rečima izvora Nova.rs, patrijarha Irineja pitao zbog čega nije kažnjen prodekan za nastavu Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i sveštenik Vladimir Vukašinović, imajući u vidu optužbe jedne studentkinje da ju je silovao. S druge strane Irinej je za Nova.rs rekao da je Sredojević kažnjen zbog odnosa prema poslu.

“Drugi su razlozi zbog čega je on kažnjen, reč je o njegovom odnosu prema poslu i kolektivu. Aposlutno to pominjanje Vukašinovića nije bio razlog njegove kazne“, kazao je patrijarh.

S druge strane izvori Nova.rs, ističu da je upravo pominjanje prodekana PBF razlog zbog čega je Sredojević kažnjen, navodeći da je ubrzo nakon njegovog govora usledio premeštaj iz crkve u kojoj je bio.

„Kako možete sedeti pored tog đavola? Znate šta je on učinio“, upitao je Sredojević Irineja na sastanku Prvog beogradskog namesništva, aludirajući na slučaj studentkinje koja je tvrdila da ju je Vukašinović silovao.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa Sredojevićem, ali nam je on rekao da je sve o ovom slučaju već rekao na mestu gde je smatrao da je to potrebno.

Zbog nastupa na Prvom beogradskom namesništvu, izvori našeg portala tvrde da je Irinej Sredojevića premestio na jednu crku na beogradskoj periferiji, kaznivši ga tako zbog njegovog istupanja.

Zbog toga je grupa intelektualaca, među kojima su bivši predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, profesor Košta Čavoški, i bivši ambasador Vladeta Janković, uputila dopis patrijarhu u kojem traže objašnjenje zbog čega je ovaj sveštenik prebačen.

„Najmanje što sveštenik Sredojević zaslužuje jeste da se pređe ćutke preko te reči i prava da dokaže njenu istinitost. Ili, ako je dopušteno da kažemo, da crkveni sud ispita da li je govorio istinu ili nije, kako ta reč ne bi dospela na ulicu, a istinu utvrđivao neko drugi“, piše između ostalog u dopisu upućenom Irineju.

Dopis Irineju/Privatna arhiva

 

„Ja sam to potpisao sa više ljudi i prijatelja. Zamolili smo patrijarha da razmotri ovu odluku. Mi smo zaključili da je ta odluka preterana i zato smo potpisali ovaj dokument. Ne bih ulazio u pojedinosti zbog čega je Sredojević kažnjen, ali znam o čemu se radi“, poručio je jedan od potpisnika Košta Čavoški.

Potpisi/Privatna arhiva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare