Zapaljen kombi na Novom Beogradu Foto:Nova.rs

Na uglu Milentija Popovića i Bulevara Zorana Đinđića danas se na Novom Beogradu zapalio kombi. Do požara je došlo, kako saznaje portal Nova.rs, jer se zapalio DPF filter vozila.

„Oko 9.45 prijavljeno je da se zapalio motorni deo kombija“, rekli su za naš portal policajci sa lica mesta.

Kombi se zapalio u toku vožnje, a na lice mesta izašli su vatrogasci koji su brzom reakcijom lokalizovali požar oko 10 sati.

Vozač kombija je za portal Nova.rs izjavio da je do požara došlo jer se DPF filter vozila zapalio.

Zapaljen kombi na Novom Beogradu Foto:Nova.rs

„Kombi je počeo da dimi, a mi smo reagovali i digli haubu, međutim brzo se to zapalilo, za samo dva minuta izgorela je cela kabina“, rekao je on i dodao da je moglo mnogo gore da prođe.

Vozač je takođe rekao da je cela instalacija dimila i da nisu znali gde je problem.

„Vatrogasci su već bili, a kao što vidite policajci su još tu i uviđaj je odrađen, tako da je najbitnije da nema povređenih. Sada je samo preostalo da stigne šlep služba da bi sklonili kombi“, dodao je on.

Pročitajte još:

Šta je DPF filter

DPF (Diesel particulate filter) je filter za čestice čađi koji se koristi u dizel motorima kako bi smanjio emisiju štetnih čestica u atmosferu. Njegova osnovna funkcija je da uhvati i zadrži čestice koje nastaju sagorevanjem dizel goriva, sprečavajući ih da izađu kroz izduvni sistem.

Ako se DPF filter ne održava pravilno može se zapušiti, sto može dovesti do smanjenja performansi motora ili oštećenja filtera. On može da se zapali u određenim uslovima, što se obično dešava zbog prevelike količine nakupljene čađi ili visokih temperatura koje se javljaju tokom rada motora.

Zato se savetuje redovno održavanje DPF filtera i vožnja u uslovima koji omogućavaju njegovu regeneraciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare