Foto: N1

U Osnovnom sudu u Ivanjici danas će biti održano ročište protiv rukovodilaca "MB Namenska" Lučani. Ročište se održava povodom eksplozije koja se dogodila 14. jula 2017. godine, u kojoj su smrtno stradala dva radnika, Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, a njihove porodice i dalje čekaju pravdu.

Za njihovu smrt su okrivljeni generalni direktor Radoš Milovanović koji je u međuvremenu preminuo, kao i Vladimir Lončarević rukovodilac pogona Raketnih goriva i Tomo Stojić zadužen za sektor zaštite na radu. Majka nastradalog mladića je neutešna, svaki dan ide na groblje, sadi cveće i zaliva ga suzama.

Pročitajte još:

Prema rečima oca nastradalog Milomira, Milana Milivojevića, ove godine se navršava petogodišnjica smrti njegovog sina.

„Ognjište mi je ugašeno. U Hagu se presude pre izriču nego u Srbiji. Pokojni direktor je ostavio subok trag u Lučanima jer je više od dvadeset porodica zavio u crno, a oko šezdesetak radnika su ostali bez udova, vida, praktično invalidi“, kaže za naš portal Milivojević.

Prema njegovim rečima, Milovanović je bio prepreka za sud, jer je bio glavni šerif u Lučanima. Želeo je da direktor „MB Namenske“ poživi dugo godina da bi ga dočekala pravda, ali to se, na njegovu žalost nije desilo.

Milivojević je podsetio da je nakon smrti njegovog sina i kolege fabrika dobila kompletnu zaštitnu opremu, te da se nikada nije dogodio ovakav akcident.

Radnici koji su do sada svedočili kažu da nisu imali adekvatnu opremu za zaštitu na radu, a nakon smrti kolega postavljen je kompletan video-nadzor i istakli da su sporna kartonska burad zamenjena bezbednim.

Nela Milivojević, Mirjana Milivojević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Milomirova sestra i posle skoro pet godina ne može da se pomiri sa činjenicom da je izgubila brata.

„On je bio moj oslonac, anđeo. Zar oni nisu vredni pomena ni kada je preduzeće slavilo 70 godina rada i postojanja, a ni sada, tri godine kasnije, kada su obeležavali dan fabrike? Njih se izgleda samo sećaju i za njima tuguju njihovi najmiliji. Bruka i sramota za kolektiv, a so na nikada zaceljene rane njihovih najbližih“,ocenila je Mirjana Milivojević za naš portal.

Ona je podsetila na izveštaj Ministastva odbrane koje je ocenilo da procedure, tog dana u fabrici, kada se nesreća dogodila, apsolutno nisu ispoštovane. I to čak jedanaset tačaka.

Majka Nela je neutešna , uprkos godinama koje su prošle.

„Ne mogu da prebolim, svaki dan mislim na njega, idem skoro svaki dan na groblje. To mi je jedina uteha, ako ona za jednu majku postoji“, kazala nam je nela.

Inače sutra će biti saslušani Radovan Kaplarević, koji je dobio otkaz nakon tru decenije radnog staža i Ivan Vasilijević koji je dao otkaz nakon mobinga koji je trpeo od rukovodstva.

Pored njih će biti saslužani Milovan Marić i Radmila Stevanović iz službe nabavke koji su predloženi od advokata počivšeg direktora Dragana Palibrka.

Podsetimo, dosad je u fabrici u Lučanima poginuo 21 radnik, dok je više desetina povređenih. Pojedine porodice i dalje čekaju pravdu za smrt najbližih.

BONUS VIDEO: Prvi snimci ispred kruga fabrike u kojoj se dogodila eksplozija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar