Foto:MUP Srbije

Nedeljnik “Vreme” objavio je iskaz Marka Raičevića dat pred Tužilaštvom, u kom opisuje kako je godinama drugovao sa Predragom Koluvijom i optuženim tajnim agentima BIA i VOA, te kako su, onako kako to samo život ume da udesi, postali organizovana verska grupa. Zaključuje se da, dok su Raičevićeve kolege iz Četvrtog odeljenja prikupljale informacije o Koluviji i osmišljavali kako da upadnu na Jovanjicu, on je sa, sada optuženima, išao na hodočasničke ture na Hilandar.

Sudije Apelacije već peti mesec većaju da li će inspektor Slobodan Milenković, koji je sa kolegama razotkrio Jovanjicu, svedočiti i da li će u predmetu Jovanjica ostati neki od ključnih dokaza protiv optuženih. Za to vreme, Predrag Koluvija sa svojom zvaničnom i nezvaničnom odbranom preko televizija sa nacionalnom frekvencijom satanizuje policijske inspektore. Javnost ubeđuju da u podzemnim laboratorijama i hangarima, nedaleko od Beograda, koje su čuvali agenti tajnih službi, vojnih i civilnih i policije, nije rasla droga – marihuana već industrijska konoplja. Istovremeno, inspektore Milenkovića i Dušana Mitića, kojima se pred milionskim auditorijumom crta meta na čelu, čuvaju specijalne policijske jedinice zbog informacija da je njihovo ubistvo naručeno i već plaćeno milion evra.

Bratislav Gašić i Marko Raičević Foto: MUP Srbije

I ništa ne može da prođe bez ministra policije Bratislava Gašića, istog onog kog su policajci označili kao osobu koja je, dok je bio šef BIA, često, sve do uoči hapšenja komunicirala s Koluvijom. Naime, ubrzo pošto je Apelaciji poslat materijal na razmatranje, ministar Gašić je odlikovao jednog bivšeg inspektora za droge beogradske policije Marka Raičevića, aktuelnog člana JZO (Jedinica za obezbeđenje ličnosti i objekata). Gle čuda, baš Raičević je jedan od svedoka u postupku „Jovanjica dva“, istom onom u kom se sudi tajnim agentima, kao Koluvijinom „prstenu zaštite“ i kojima suđenje zbog brojnih opstrukcija ne počinje skoro tri godine.

„Vreme“ ekskluzivno objavljuje iskaz Raičevića dat pred tužilaštvom, u kom opisuje kao je godinama drugovao sa Koluvijom i tajnim agentima BIA i VOA, te kako su, onako kako to samo život ume da udesi, postali organizovana verska grupa. Zaključuje se da dok su Raičevićeve kolege iz Četvrtog odeljenja prikupljale informacije o Koluviji i osmišljavali kako da upadnu na Jovanjicu, on je sa, sada optuženima, išao na hodočasničke ture na Hilandar.

Foto: Newsmax Adria

Kada je inspektor Dušan Mitić letos svedočio u predmetu Jovanjica i pred sudom javno govorio o tome kako je, prema njegovim rečima, Četvrto odeljenje 2019. godine otkrilo najveću fabriku droge u Evropi – Jovanjicu, on je naveo kako postoje brojni dokazi da je sa prvooptuženim Predragom Koluvijom čestu komunikaciju imao tadašnji direktor BIA Bratislav Gašić, aktuelni ministar MUP Srbije. Ubrzo posle tog svedočenja, baš odlukom ministra Gašića, tadašnji načelnik Četvrtog odeljenja Slobodan Milenković i tadašnji šef operative tog Odeljenja Dušan Mitić smenjeni su i razmešteni za koordinatore u MUP-u i na mesto inspektora za ratne zločine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal Bratislava Gašića nikada nije pozvalo da da iskaz, niti kao svedoka. Ali zato Gašić poziva svedoke za Jovanjicu dva. A od ministra- ni manje ni više nego plaketa i priznanje za predan rad u Službi. Naime, na snimcima MUP-a Srbije vidi se da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić u novembru 2023. godine obišao pripadnike Jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i tada odlikovao Marka Raičevića, sada istaknutog pripadnika JZO, a nekada inspektora Četvrtog odeljenja, koji je borbu protiv droga napustio, na lični zahtev, baš posle razotkrivanja Jovanjice.

Inače, JZO je široj javnosti postao poznat kada su inspektori Milenković i Gašića da ih obezbeđuju članovi ove jedinice cija da je naručeno i plaćeno njihovo ubistvo, odbili predlog ministra Gašića da ih obezbeđuju članovi ove jedinice, te je ulogu obezbeđivanja preuzela Specijalna antiteroristička jedinica.

Bratislav Gašić i Marko Raičević Foto:MUP Srbije

Svedočenje inspektora Marka Raičevića

Svedok Marko Raičević ispitan je pred zamenikom tužioca za organizovani kriminal 23. jula 2020. godine, nekoliko nedelja pošto su u pritvoru završili pripadnici BIA i MUP, dok je pripadnik VOA izbegao hapšenje, kao optuženi da su bili Koluvijin prsten zaštite“, za predmet Jovanjica dva.

Nedeljnik „Vreme“ ekskluzivno objavljuje navode iz optužnice za Jovanjicu dva povodom svedočenja Raičevića.

„Izjavio je da poznaje okrivljenog Predraga Koluviju duži niz godina i to preko ljudi koji idu na Svetu Goru odnosno na Hilandar, budući da i on ide cčesto u manastir Hilandar. Inače, za okrivljenog je čuo da se radi o velikom verniku i dobrom čoveku koji pomaže manastir. Izjavio je da trenutno radi u Službi za kriminalističko-obaveštajne poslove Ministarstva unutrašnjih poslova, a od 2016. godine je radio na poslovima suzbijanja narkomanije i krijumčarenja, odnosno u Odeljenju za borbu protiv droga i to do decembra meseca kada je upućen u Službu za kriminalističko obaveštajne poslove, da bi u martu mesecu dobio konačno rešenje o tom zaposlenju. Objasnio je da je okrivljenog Predraga Koluviju upoznao pre otprilike 5 godina (2015. godine) i to u lokalu u ulici Strahinjića Bana gde su sedeli prijatelji sa Hilandara i okrivljeni Predrag Koluvija je tada došao i popili su piće.

Naveo je da on nije znao čime se okrivljeni Predrag Koluvija bavi, odnosno znao je da ima firmu koja se bavi organskom proizvodnjom hrane i kupovao je njegove proizvode, ali da o poslu uglavnom sa njim nije pričao, imao je želju da sa njim ode na Hilandar i ta mu se želja ispunila. Izjavio je da je viđao okrivljenog Predraga Koluviju na Hilandaru, imao je par susreta sa njim na ručkovima gde su se nalazili njihovi zajednički prijatelji i nikada nije bio na gazdinstvu ‘Jovanjica’.

Predrag Koluvija Foto:M. M./ATAImages

Takođe je izjavio da poznaje okrivljenog Aleksandra Tošića, te da ga je upoznao tokom 2018. godine kada je bio u društvu sa okrivljenim Sašom Vujisićem (VOA). Sa njima se upoznao u kafiću na Dorćolu. Pojasnio je da je imao problema sa parking prostorom, te da mu je okrivljeni Predrag Koluvija dao broj telefona okrivljenog Saše Vujisića koji je trebalo da mu pomogne oko dobijanja parking prostora, te da mu je tada kada su se videli u kafiću, okrivljeni Saša Vujisić rekao da će da ga spoji sa ženom koja radi u Ministarstvu odbrane, koja je nadležna za te objekte i garaže. Tada je upoznao i okrivljenog Aleksandra Tošića, koji mu se predstavio kao kolega iz Bezbednosno-informativne agencije, radi se o kulturnom i finom momku, popili su kafu i razgovarali o zajedničkim prijateljima.

Pojasnio je da on nije tražio pomoćod okrivljenog Predraga Koluvije, već da je u razgovoru spomenuo njegov problem kada se okrivljeni Predrag Koluvija ponudio da mu pomogne. Objasnio je da se poslednji put video sa okrivljenim Sašom Vujisićem u kafiću ‘Kaldi’ tokom 2020. godine, te da ne može tačno da opredeli vreme kada su se videli, ali da se sigurno radi o vremenu posle hapšenja okrivljenog Predraga Koluvije i tom prilikom su proveli 10 minuta zajedno, popili su kafu, pitao ga je šta ima novo kod njega, kada mu je okrivljeni rekao: ‘Ništa, da li sam je koga pozvao, takode nije mogao da se izjasni na koji način su komunicirali, da li regularno putem GSM komunikacije ili neke aplikacije poput ‘WhatsApp’ i ‘Viber’.

Upitan od zamenika tužioca da li ga je okrivljeni Aleksandar Tošić (BIA) u bilo kom trenutku pitao za predmet ili za postupanje u predmetu, svedok je izjavio da ga nikada nije pitao, te da ga je samo u jednom navratu pitao da li može da mu da broj telefona Slobodana Milenkovića, na šta je on odgovorio da nema njegov broj, inače nikada nije davao telefon načelnika, pa mu je i tom prilikom rekao da nema telefon i da ne može da mu da.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Na pitanje zamenika tužioca kakvi su njegovi kontakti bili sa okrivljenim Aleksandrom Tošićem, isti je izjavio da su bili kolegijalni, drugarski, da su se viđali na kafi i to obično na Starom Gradu odnosno na Dorćolu, popili su par puta piće u ulici Strahinjića Bana, te da je on najčešće bio u društvu sa okrivljenim Sašom Vujisićem odnosno da su njih dvojica dolazili zajedno. Nije siguran da li ga je okrivljeni Saša Vujisić pozvao da se vide.

Upitan da li ga je okrivljeni Aleksandar Tošić u bilo kom trenutku pitao za odredene predmete u kojima postupaju njegove kolege, svedok je izjavio da ne može da se seti da li ga je pitao, ali da je siguran da i ukoliko ga je pitao, nikada nije govorio šta rade njegove kolege; u trenutku kada se sve to dešavalo bio je na bolovanju zbog zdravstvenih problema, tako da nije ni imao nikakvu komunikaciju sa kolegama iz odeljenja, čak ni sa načelnikom. Upitan od zamenika tužioca da li ima nadimak, isti izjavi da ima i da mu je nadimak ‘Riči’, da je moguće da su ga okrivljeni Predrag Koluvija, Aleksandar Tošić i Saša Vujisić oslovljavali sa ‘Marko’ i ‘Riči’.

Upitan da pojasni iz kog razloga nije kontaktirao sa načelnikom odeljenja, da li je imao nekakvih problema ili je bio u sukobu sa njim, svedok je izjavio da je on još u oktobru-novembru mesecu doneo odluku da ode Iz tog odeljenja zbog obima posla, želeo je da promeni taj posao, a i zdravlje mu je bilo ozbiljno narušeno, usled čega je otišao na bolovanje i nije imao komunikaciju sa zaposlenima. Inače, i dok je radio, slabo je komunicirao sa kolegama budući da se radi o dosta mladim momcima od njega. Ponovo upitan od strane zamenika tužioca da li ga je okrivljeni Aleksandar Tosić u bilo kom trenutku kontaktirao vezano za informacije iz određenog predmeta, svedok je izjavio da je moguće da ga je u nekom trenutku pitao, ali da sigurno nije dobio bilo kakav odgovor od njega. Upitan od strane zamenika tužioca da li mu je poznato ime Dragan Milošević, izjavio je da nikada nije čuo za to ime, niti za realizaciju Četvrtog odeljenja od 7. 10. 2019. godine, te nije učestvovao u toj realizaciji i ne zna o kome se radi. Upitan na koji način je komunicirao sa okrivljenim Aleksandrom Tošićem, da li putem GSM komunikacije ili neke aplikacije, izjavio je da ga je normalno kontaktirao putem GSM mreže, možda mu je i pustio poruku. Pojasnio je da se on nalazio na bolovanju od oktobra meseca do negde 5. decembra i da ukoliko ga je kontaktirao, komunicirao je normalnom otvorenom linijom ili putem aplikacija WhatsApp’ ili ‘Viber’.

Kompletan tekst pročitajte u novom nedeljniku „Vreme„.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare