Foto:vesna lalić/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs; Miloš Tešić/ATA; Antonio Ahel/ATA

Slučaj Milana Radoičića, organizatora oružanog sukoba u Banjskoj u kojom su stradale četiri osobe, samo je još jedan u nizu na kome se vidi krah srpskog pravosuđa. Tako je javnost proteklih godina imala priliku da na nekim ključnim predmetima, poput postupka za "Jovanjicu", ali i procesa protiv Darka Šarića, vidi kako na delu izgleda kada institucije zakažu i ne uspevaju, ili ne žele, da se izbore sa svim opstrukcijama.

Da je srpsko pravosuđe odavno urušeno, dalo se videti i na slučaju Milana Radoičića. I tužilaštvo i sud su zakazali u pomenutom predmetu, a Radoičić je, i pored činjenice da je preuzeo odgovornost za oružani sukob u kojem su živote izgubili ljudi, pušten na slobodu. Odluke najpre tužilaštva da mu se pritvor odredi zbog samo jedne tačke, opasnosti od bekstva, zatim i suda da mu se isti ne odredi, naišle su na osudu stručne javnosti.

Pročitajte još:

Uporedo sa puštanjem Radoičiča na slobodu, još jedan slučaj uznemirio je javnost. Reč je odluci Apelacionog suda u Beogradu, kojom je ukinut pritvor Zoranu Marjanoviću, čoveku koji se osuđen na 40 godina zbog ubistva supruge Jelene Marjanović. Ono što je posebno zbunjujuće u pomenutom postupku jeste činjenica da prvostepena presuda nije oborena. Sa druge strane, iako presuda kojom je Marjanović osuđena na 40 godina robije nije pravosužna, gotovo da je presedan u srpskom pravosuđu da se osuđeni za teško ubistvo supruge pusti iz pritvora.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Proteklih godina javnost je u više slučajeva mogla na delu da vidi kako izgleda kada srpsko pravosuđe zakaže. Jedan od takvih jeste definitivno postupak protiv Predraga Koluvije, vlasnika imanja „Jovanjica“, na kome je novembra 2019. godine.

Rekordna količina marihuane na „Jovanjici“

Te 2019. godine na imanju „Jovanjica“ pronađena je rekordna količina marihuane, najveća u ovom delu Evrope, pa ipak, Koluvija nije dugo bio u pritvoru. Trenutno se brani sa slobode, a neretko i sa nacionalnih televizija, gde redovno gostuje.

Predrag Koluvija Foto:M. M./ATAImages

Dok se kraj postupka za „Jovanjicu 1“ ne nazire, interesantno je da se smanjuje količina opojne droge za koju se tereti Koluvija. Tako je nedavno izuzeto više od 600 kilograma droge iz dokaza, jer je, prema stavu suda, reč o nezakonitom pretresu imanja. Da paradoks bude veći, dok se u odbranu Koluvije proteklih godina uključio čak i sam državni vrh, napadi se gotovo svakodnevno nižu na račun inspektora koji su otkrili „Jovanjicu“.

A dok „Jovanjica 1“ traje, punih godinu dana nisu se stekli uslovi da konačno počne suđenje za „Jovanjicu 2“, kojom su obuhvaćeni pripadnici bezbednosnih službi koji su obezbeđivali pomenuto imanje.

Desetogodišnji postupak protiv Šarića

Ovi slučajevi i ne bi trebalo da mnogo iznenade javnost, ako se uzme u obzir postupak protiv narko-bosa Darka Šarića. Sudski postupci protiv Šarića traju više od 10 godina, a kraj im se praktično ne nazire.

Protiv Šarića se vodi nekoliko procesa, a od prošle godine i novi koji se odnosi na pokušaj ubistva svedoka-saradnika u postupcima protiv narko-bosa, Nebojšte Joksovića.

Interesantno je da je Šarić decembra 2021. pušten iz višegodišnjeg pritvora, a potom u martu ponovo priveden. Ustanovljeno je da je Šarić kriminalnom grupom rukovodio iz pritvorske jedinice u Ustaničkoj, koristeći kriptovani telefon.

darko

Kako je moguće da narko-bos uspevao da koristi telefon i pored brojnih čuvari, nije poznato. Ono što dodatno iznenađuje jeste činjenica da nije poznato ko mu je telefon dostavio, te da niko nije snosio posledice zbog toga.

Pravnica Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) ukazuje na jednu bitnu okolnost, kada je reč o slučajevima poput poput postupka protiv Radoičića i „Jovanjice“.

„Iako se radi o slučajevima koji su razlitičiti i u različitim fazama postupka, zajednička im je jaka politička nota. Pravosudne vlasti na neki način „osluškuju“ političku volju, poruke izvršne vlasti i oklevaju da donesu odluke dok ne razaznaju poruke vlasti. Tako je u slučaju Milana Radoičića predsednik javno, preko medija rekao da mu je on bio saveznik i saradnik, bivši potpredsednik Srpske liste. Iako je Radoičić rekao da je vođa te naoružane grupe, tužilaštvo je zatražilo meru pritvora samo po jednom osnovi, a to je opasnost od bekstva. Jasno je da on sada može sada da komunicira sa svim članovima svoje grupe i da na taj način ometa dalji tok postupka. Tužilaštvo je, očigledno, zaključilo da treba nešto da preduzme, ali da nema potrebe da preteruje u zahtevima“, kaže sagovornica Nove.

Sofija Mandić , emisija Utisak nedelje
Sofija Mandić Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Osvrće se i na slučaj „Jovanjica“.

„ U slučaju „Jovanjica“ je takođe vidljiv politički aspekt slučaja jer među okrivljenima ima pripadnika državnih službi. U slučaju Darka Šarića situacija je nešto drugačija, ali se u suštini svodi na isto – njega je uhapsila „prethodna vlast“ i taj postupak zato na neki način treba obesmisliti. Dakle pravosuđe neke odluke donosi pod uticajem političke vlasti, koja te poruke šalje na nekoliko načina. Prvi je otvoreno, preko medija, Drugo je „čitanje između redova“, kada se u izjavama političara traže skrivene poruke, a treći način uticaja, koji je izuzetno teško dokazati je direktan uticaj, zvanje telefon i slično“, objašnjava Sofija Mandić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare