Republičko javno tužilaštvo nedavno je podnelo zahtev Ustavnom sudu da zabrani rad pokreta "Levijatan", čiji su pripadnici poznati po napadima na neistomišljenike, a prema saznanjima portala Nova.rs, ceo slučaj koči policija. Kako naš portal saznaje od dobro obaveštenog izvora, policija je saradnju uskratila tužiocu na ovom predmetu iz zasad nepoznatih razloga.

Priprema predloga Vrhovnog javnog tužilaštva za zabranu pokreta „Levijatan“ odvijala se u čudnim okolnostima. Prema saznanjima Nove, javnom tužiocu Vrhovnog javnog tužilaštva Goranu Iliću, koji je radio na predmetu, saradnju je uskratila organizaciona jedinica policije koja je po liniji rada zadužena za praćenje rada ekstremističkih grupa.

„Nakon održanih sastanaka u MUP-u na kojima je dogovoreno šta bi trebalo da se dostavi Vrhovnom javnom tužilaštvu, rukovodilac te policijske službe jednostavno je prekinuo kontakt sa javnim tužiocem, uskraćujući dostavljanje dogovorenih podataka. Čini se je da rukovodilac službe u policiji dobio nalog da više ne sarađuje sa tužiocem Goranom Ilićem, koji postupa u predmetu“, kaže dobro obavešteni izvor našeg portala.

Pročitajte još:

S obzirom na to da su traženi podaci za podnošenje predloga Ustavnom sudu za zabranu udruženja građana, Vrhovnom javnom tužilaštvu nisu bile na raspolaganju ni one mogućnosti koje mogu da se koriste kada policija ne postupa po nalozima javnog tužioca u predkrivičnom postupku.

„Kada policija ne postupa po nalozima javnog tužioca on po Zakoniku o krivičnom postupku može da o tome obavesti starešinu ili da zahteva disciplinski postupak, ili da po potrebi o nepostupanju obavesti ministra policije ili odbor Skupštine. Međutim, te minimalne mogućnosti „pritiska““ na policiju u slučaju nepostupanja odnose se na predkrivični pistupak a ne i na druge vrste postupka poput postupka pred Ustavnim sudom. I ovaj slučaj je pokazao da odnos policije i javnog tužilaštva nije uređen na način da omogućava efikasno postupanje javnog tužioca“, dodaje sagovornik Nove.

Predlog za zabranu Levijatana, ipak, je podnet na osnovu podataka koje su tužilaštvu dostavili sudovi (reč je o krivičnim i prekršajnim presudama protiv pripadnika Levijatana), javna tužilaštva (optužni akti podneti protiv članova organizacije), kao i informacije koje je dostavila Poverenica za ravnopravnost građana, ali i podataka sadržanih u objavama „Levijatana“ na društvenim mrezama i na internetu uopšte.

„Interesentno je da ni Zagorka Dolovac nije pokušala da spreči podnošenje predloga za zabranu „Levijatana“. S obzirom na nova ustavna i zakonska rešenja, mogućnost intervencije vrhovnog tužioca u konkretnom predmetu je sužena, ali nije isključena. Vrhovna tužiteljka ima pravo da izda uputstvo u konkretnom predmetu, ali protiv tog uputstva postoji prigovor onog kome je izdato uputstvo, pa je Dolovčeva mogla očekivati da će se javni tužilac koji postupa u predmetu suprotstaviti njenom uputstvu i izjaviti prigovor“, dodaje izvor Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, Vrhovno javno tužilaštvo je predložilo Ustavnom sudu zabranu organizacije „Levijatan“ jer je delovanje organizacije usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanje verske, nacionalne mržnje i netrpeljivosti, ali i iz razloga jer „Levijatan“ ima odlike paravojne ogranizacije.

Kako je Nova.rs već pisala, pokret „Levijatan“ je nastao 2015. godine pod paravanom grupe koja se bavi zaštitom prava životinja. Ipak, vreme je pokazalo da dok su jedna prava „štitili“, druga su uzurpirali. Na udaru članova ove grupe našli su se migranti, Romi, LGBT osobe ili politički neistomišljenici, a zbog njihovog ekstremističkog delovanja, sada je tužilaštvo zatražilo da se „Levijatan“ zabrani.

Foto: Nova.rs

U više navrata za medije su govorile žrtve članova „Levijatana“, poput Beograđanina B. M. (46) koji je na društvenim mrežama kritikovao vođu organizacije Pavla Bihalija.

Prema njegovim rečima, pripadnici „Levijatana“ su potom napravili sačekušu B. M. i napali ga.

Pročitajte još:

„Terali su me da me snime kako se izvinjavam. Čim sam odbio da snimim klip usledili su udarci… To je njihov modus operandi, ako ocene da ih je neko uvredio, taj neko mora da se izvini u video izdanju. Računali su da ću se uplašiti jer ih je bilo desetak, da ću uraditi to“, ispričao je mladić ranije za beogradske medije.

Na meti članova grupe nalazili su se i vlasnici azila za životinje, Romi, migranti i pripadnici LGBT organizacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar