Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

Policajac Miloš Jurišević koji je lično učestvovao u pretresu imanja Predraga Koluvije na kojem je policija našla rekordnih tonu i po marihuane, danas je svedočeći na sudu spomenuo misteriozne okolnosti koje su pratile ovu akciju: policija je imala saznanja da neko želi da uništi biljke, imanje su tokom pretresa obletali nepoznati dronovi, a tužilac gotovo nedelju dana nije odobrio da se biljke sa imanja poseku i sačuvaju kao dokazi.

„Oko 65 hiljada biljaka marihuane, aparate za proizvodnju droge, rokovnike u kojima se vodila evidencija o proizvodnji“, nabrajao je danas u sudnici policajac Miloš Jurišević šta je sve sa kolegama pronašao na imanju kompanije „Jovanjica”, u vlasništvu Predraga Koluvije.

Ovaj pretres dogodio se sredinom novembra 2019. godine, a nakon što je policija pronašla čak tonu i po marihuane, Koluviji i grupa njegovih saradnika optuženi su pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal.

Jurišević je danas, svedočeći u ovom slučaju, ispričao da je Koluvija tokom pretresa uveravao policajce da na imanju gaji dozvoljene biljke, piše Krik.

„(Koluvija) imao rešenje kojim dokazivao da se radi o industrijskoj konoplji, mada je nama iskustvo govorilo da se radi o marihuani”, rekao je danas policajac.

On je na pitanja sudije, tužioca i advokata odgovarao kratko. Na većinu pitanja koja su postavljali advokati odgovorio je da se ne seća ili je samo ćutao dok mu sudija nije pojasnio šta su ga pitali ili kazao da ne mora da odgovori da mogu da nastave dalje.

Ipak, otkrio je nekoliko bitnih detalja koji su nepoznati u javnosti – poput toga da je postojala pretnja da će neko uništiti Koluvijine biljke marihuane pre nego što ih je policija posekla i sačuvala kao dokaze.

„Postojala su operativna saznanja da može da dođe do uništenja (biljaka marihuane). Toga smo se plašili. Kolege koje su obezbeđivale (imanje) su nas obavestile da imanje nadleću dronovi”, ispričao je Jurišević i rekao da je zbog toga policija žurila sa pretresom imanja.

Biljke je policija, međutim, posekla tek 20. novembra – čak sedam dana nakon što su ušli na Koluvijino imanje.

Kada je upitan zbog čega se toliko čekalo, Jurišević je odgovorio: „Čekalo se odobrenje tužioca”.

Koluvijina obrana pokušavala je da dovede u pitanje legitimnost pretresa „Jovanjice”, postavljajući Jurišević pitanja o detaljima ove akcije, kao i o nalozima za pretres.

„Zbog čega ste firmu ‘Superior’ (koja je sarađivala sa ‘Jovanjicom’) pretresali tek 10 dana kasnije?”, pitao je jedan od advokata, a policajac odgovorio: „Jer nam tužilac (Saša) Drecun tako rekao”.

„Rekli ste da ste (na imanju) zatekli aparaturu za proizvodnju droge, šta to podrazumeva?”, pitao ga je Koluvija.

„U tu aparaturu spadaju lampe, grejanje, za prečišćavanje vazduha, sušara itd”, odgovorio je policajac, nakon čega ga je Koluvija dodatno pitao da li se ova aparatura koristi isključivo za proizvodnju droge ili za druge stvari.

„Može i za nešto drugo”, odgovorio je policajac.

„Jovanjica 2”

Sem za proizvodnju marihuane, Koluviji se sudi i u još jednom slučaju.

U tom slučaju, poznatom u javnosti kao „Jovanjica 2”, osim Koluvije optuženo je više policajaca, pripadnika obaveštajne agencije BIA, ako i agent vojne agencije VOA i to da su obezbeđivali imanje „Jovanjica”. Ovo suđenje još nije počelo.

Tokom današnjeg svedočenja, policajac Jurišević samo je spomenuo jednog od svojih optuženih kolega – policajca Milana Kendiju.

On i agent BIA-e Aleksandar Tošić došli su na Koluvijino imanje dok je Jurišević sa kolegama vršio pretres.

„Ja nisam imao komunikaciju sa Tošićem. Sa Kendijom sam pričao. Došao je da se samo raspita šta se dešava”, ispričao je policajac.

„Je l’ vas ometao u poslu”, pitao ga je jedan od advokata, a Jurišević kratko odgovorio: „Ne.”

Koluvija je inače poznat upravo po svojim vezama koje je imao sa ljudima iz države, pre svega političarima.

Aleksandar Vulin, sadašnji direktor BIA-e, Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije”, Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Grada Beograda, Dragan Sikimić, bivši direktor Agencije za sprečavanje korupcije – svi oni su posećivali i promovisali organske zasade povrća na „Jovanjici”.

Tužilaštvo, međutim, nije ispitalo njihove veze sa Koluvijom.

***

BONUS VIDEO: „Ne valja vam trava sa Jovanjice, pa ste uzeli iz engelsku“: Poslanik žestoko odbrusio naprednjacima u Skupštini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare