Dejan K. Foto: Facebook

Dejan K. (42) iz okoline Zaječara preminuo je juče nakon što je zajedno sa kolegom Ljubišom B. (55) tokom separacije uglja, propao do dna bunkera koji je visine oko šest metara.

Kako je ranije pisano, do nesreće u rudniku „Lubnica“ kod Zaječara došlo je tokom radova na čišćenju zalepljenog uglja na obodima bunkera, na čemu su bila angažovana tri rudara, navodi se u preliminarnom izveštaju. Rudari su, kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda jedan za drugim naprasno propali kroz ugalj.

Pročitajte još.

Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u JP PEU Resavica, Rudnik Lubnica pogon separacija u mestu Grljan, gde je juče došlo do nesreće u kojoj su dva radnika poginula, a jedan povređen.

Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima vršeno čišćenje bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima bunkera.

Propali kroz ugalj u bunkeru

Tokom izvođenja radova u bunkeru dozirano je ispuštanje uglja, a procedura nalaže da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja.

Foto: Nova.rs

Kako je utvrđeno, tokom otkopavanja oboda, rudari su, jedan za drugim, naprasno propali kroz ugalj u bunkeru.

Ostali radnici separacije su, potom, započeli sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili rudare koji su bili u bunkeru. Uspeli su da ih izvuku iz bunkera nakon 15 do 20 minuta.

Dva zaposlena su smrtno stradala, dok je treći zaposleni sa lakšim povredama izvučen iz bunkera, navodi se u preliminarnom izveštaju.

Rudar svedočio pogibiji kolega

U pomoć kolegama pritekao je Slobodan Nikolić, rodom iz sela Nikoličevo nadomak Zaječara, koji je na sreću prošao sa lakšim povredama, jer se nagutao gasova i rudničke prašine. I on je takođe radnik pred penzijom koji je na rudarskim poslovima proveo punih 46 godina.

Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ ZORAN MILIĆ

Dao je sve od sebe da pomogne svojim kolegama, koji su radili svakodnevni rutinski posao, ali ovoga puta je bilo sve uzalud.

„Bili smo sva trojica unutra i krenuli da radimo planirani posao. Bunker je bio pun uglja. Morali smo na njemu da stojimo i da ga čistimo. S tim što se najpre isprazni određena količina uglja koja sama odlazi. Mi smo upravo ušli zbog količine koja je bila u zastoju i koju smo morali da otkopamo alatkama, motikama i krampovima, jer je to jedino bio način. U međuvremenu, dok se količina koja odlazila sama nije ispraznila, povukla je jednog kolegu ili se okliznuo, nisam siguran, jer smo se mi povlačili unazad. On je odjednom propao do kolena, pozvao je i vikao da mu pomognemo“, priča Slobodan.

Dubravka Đedović Handanović Foto:TANJUG/ ZORAN MILIĆ

On ne može još uvek da se oporavi od šoka šta se u trenutku dogodilo, piše Blic.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar