Foto: Shutterstock

Najžešći beogradski policajci, interventna ekipa, postavili su zasedu u utorak uveče 15. novembra u naselju Galenika i zaplenili oko 400 grama amfetamina, vagicu za precizno merenje i nož. Ali, umesto da bude uhapšen neki "žestok momak" kratke kose u kožnoj jakni, uhapšena je Nada (78) sa hladnom trajnom, cegerom i štapom. Ovaj slučaj podsetio je javnost na najpoznatiju narko-babu u Srbiji, Iboljku Suvajdžić, koja je svojevremeno pala s više od 15 kilograma droge.

Pripadnici interventne ekipe beogradske policije, koji su u utorak uveče 15. novembra zaplenili 400 grama amfetamina, vagicu za merenje, nož nisu stigli od šoka da se obraduju uspehu, jer ih je zapanjio osumnjičeni diler koji je uhapšen.

Umesto ljutog Zemunca, uhapsili su Nadu (78), sa štapom za hodanje, kojoj su verovatno morali da pomognu da uđe u policijski džip.

Pročitajte još:

Baka Nada je pred sudijom za prethodni postupak iznela svoju verziju događaja – da je nevina, da to nije njena torba i da se slučajno zatekla u šumarku u naselju Galenika, baš pored kese sa 400 grama spida i vagicom za merenje. Verovatno zahvaljujući godinama, umesto u ćeliji, biće pritvorena u svom stanu i to bez nanogice. Zakon ćutanja važi i za penzionerke, a jedino je nedostajalo da kaže da ju je „policija namestila“.

Pre nešto više od mesec dana, policija je u Užicu „sklonila sa ulice“ još jednog dilera, malo mlađeg od baka Nade, penzonera R.V. (70). U njegovoj kući pronađena je laboratorija za uzgoj marihuane, sa pratećom opremom. Zaplenjeno je oko 1,4 kilograma marihuane, kao i 47 semenki, 62 tablete i naravno, vagica za precizno merenje.

Ilustracija Foto: MUP Srbija

U beogradskom naselju Krnjača, u martu ove godine, zaplenjeno je 120 grama heroina, više od 1.000 evra za koje policija sumnja da potiču od prodaje droge, vagica za precizno merenje. Zbog droge tada je „pala“ 75-godišnja Jovanka.

Ipak, sve ove bake su „sitne ribe“ za jednu stariju gospođu, koja je uhapšena u policijskoj akciji „Sablja“ posle ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine. U pitanju je Iboljka Suvajdžić, majka Miladina Suvajdžića zvanog Đura Mutavi, koji je bio saradnik zemunskog klana.

Kada je policija krenula u akciju posle atentata, počeli su da upadaju na sve adrese i lokacije koje su bile povezane sa članovma i saradnicima zemunskog klana, ali i bilo koje druge kriminalne grupe. Na meti su se našli i članovi porodica i rodbina, pa je tako red došao i na Iboljku Suvajdžić, a teško naoružana policija upala je i u novosadski stan ali i na salaš koji je bio u njenom vlasništvu.

Policija je tragala za nekim dokazima koji bi mogli da terete Miladina Suvajdžića ili nekog od „zemunaca“, a verovatno ni oni nisu očekivali da će ulov biti toliko bogat.

Ispostavilo se da su kod Iboljke, koja je tada imala 62 godine,  bili ozbiljni „štekovi“, za koje je mama Đure Mutavog morala da zna i da u celoj toj priči dobrovoljno učestvuje. Posle ubistva Đinđića, ona se predstavljala kao Zorica Vesić i kupila je salaš u mestu Putinci, gde se jedno vreme skrivao vrh zemunskog klana. Pre toga je pretresen objekat u Iboljkinom vlasništvu u Krčedinu, gde je pronađeno 5,5 killograma heroina, okvir za automatsku pušku i municija, koji su bili skriveni u posebnom „šteku“ u potkrovlju.

Iboljka i Miladin Suvajdžić Foto: Privatna arhiva

Prilikom pretresa Iboljkinog i Miladinovog stana u Novom Sadu, u šupi koja se vodila na mama Iboljku, pronađeno je još 10,5 kilograma heroina. Ukupno je kod mame i sina Suvajdžić zaplenjeno 15,9 kilograma heroina, čija je vrednost procenjena na više od milion evra.

Đura Mutavi je još bio u bekstvu kada je objavljeno da su mu uhapsili mamu. Kao pravi dobri sin, pošto je ostao bez štekova, droge, novca i mame, i Miladin Suvajdžić se predao policiji.

I ne samo to.

Odlučio je da se nagodi i postane svedok saradnik, jedan od prvih u istoriji srpskog pravosuđa. U zamenu za imunitet sebi i mami, ispričao je sve što je znao, a znao je dosta jer je bio zadužen za logistiku zemunskog klana, iznajmljivao im je štek stanove i kupovao automobile koje su koristili prilikom ubistava.

Ipak, Iboljka je i dalje ostala najopasnija narko-baka svih vremena.

BONUS VIDEO: Specijalci ispred Specijalnog suda u toku suđenja članovima klana Veljka Belivuka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar