Nikica Ristić Foto: N1

Lažna vest da je policajac ranio drugog policajca na radnom zadatku puštena pre dve nedelje u javnost s predumišljajem, kako bi Bezbednosno-informativna agencija zataškala sopstveni fijasko.

Iako je pre skoro dve nedelje u javnost procurila štura informacija o ranjavanju policajca u Nišu, kog je na radnom zadatku slučajno upucao kolega, istina je da su akteri ovog nemilog događaja, koji su pokušali da zataškaju, zapravo bili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije.

Oni su, kako saznaje “Nova”, tog dana organizovali neuspelo hapšenje bivšeg pripadnika Žandarmerije Nikice Ristića, koji je bio optužen, a potom i osolobođen krivice za smrt Mladenovčanina Ranka Panića, kog je pretukao na mitingu Srpske radikalne stranke, organizovanog zbog hapšenja Radovana Karadžića, leta 2008.

Nikica Ristić Foto: N1

Kako saznajemo, pucnjava se dogodila u noći između 20. i 21. oktobra u Ulici Josifa Pančića u Nišu, u zgradi u kojoj stanuje Ristić. Uprkos oslobađajućoj presudi u slučaju ubistva Ranka Panića, Ristić je dobio otkaz u niškom odredu Žandarmerije, a poslednjih godina se navodno sumnja da se bavi preprodajom narkotika, zbog čega je neuspala akcija i organizovana.

Ristić je, nakon 26 dana, demantovao ove navode.  

„Akcija hapšenja je upravo zbog toga i bila organizovana, ali je ostalo nejasno zašto u njoj nije učestvovala policija, kako to obično biva, već je angažovana BIA“, kazao je za list „Nova“ izvor upoznat sa slučajem.

On dodaje da je upravo zbog toga, možda i došlo do ovako grubog propusta u akciji, koji je jedan pripadnik BIA umalom platio glavom.

„Agenti BIA su se rasporedili po zgradi u kojoj stanuje osumnjičeni, kako bi organizovali zasedu. Međutim, ubrzo su shvatili da je Ristić uspeo da umakne iz stana, pa su, bez prethodne koordinacije, počeli da se kreću po zgradi. Jednom pripadniku učinilo se da se baš Ristić kreće po polumraku stepeništa zgrade, pa je odlučio da zapuca. Nažalost, to je bio njegov kolega u kog je ispalio četiri hica. Srećom, pogodio ga je samo jednim i teško ranio u stomak“, kaže naš izvor.

On dodaje da je ranjeni agent prebačen u bolnicu u teškom stanju, kao i da je nekoliko dana bio na intenzivnoj nezi i životno ugrožen.

Foto: Irfan Ličina

„Ovakvo nasumično pucanje tipično je za pripadnike BIA, dok policija ipak „prvo pita, a onda puca“. Svaki policajac bi najpre potrčao za osumnjičenim u nameri da ga stigne, a za oružjem bi posegao tek ako bi njemu ili nekom drugom bezbednost bila ugrožena“ kaže naš sagovornik i dodaje:

„Slučaj je momentalno zataškan, ali pošto mu je svedočila cela zgrada u kojoj se dogodila pucnjava, naposletku je odlučeno da se mediji preduprede tako što će se pustiti štura, ali lažna vest da su u pitanju bili policajci, a ne pripadnici BIA“.

Inače, u šturoj vesti koja se narednog dana pojavila u medijima, prenete su izjave stanara koji su kazali da su nakon pucnjave čuli povike: „Naš je!“, a potom i jauke. Nikom nije bilo dozvoljeno da napusti stan, sve dok Hitna pomoć nije odvezla ranjenog agenta BIA.

Pročitajte još:

„Samo dva dana kasnije, nakon uspešnog zataškavanja, po čemu je inače BIA nadaleko poznata, direktor Bratislav Gašić je promoivisan u ministra policije, zasigurno i zbog zasluga u ovom konkretnom slučaju“, kaže naš sagovornik.

Inače, Nikica Ristić, prema zvaničnim podacima, do danas nije uhapšen, a u njegovom stanu je navodno pronađena određena količina narkotika.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oslobođen za batinanje na mitingu

Ranko Panić je, kao član Srpske radikalne stranke, teško povređen u sukobima tokom mitinga, koji je SRS organizovao u Beogradu 29. jula 2008. godine, u znak protesta zbog hapšenja Radovana Karadžića.

On je sa teškim telesnim povredama primljen u Urgentni centar dan kasnije, a preminuo je 15. avgusta. Lekari su obdukcijom utvrdili da je zadobio teške povrede prilikom udarca u stomak, zbog čega mu je puklo debelo crevo. To je prouzrokovalo zapaljenje i pucanje trbušne maramice, usled čega je došlo do sepse. Žandarm Nikica Ristić uhapšen je šest godina kasnije i izveden pred sud kao odgovoran za prebijanje Panića, ali je pet godina kasnije oslobođen. Nakon hapšenja, on je otpušten iz Žandarmerije.

VIDEO: Otkriven mehanizam vlasti: Kako je Vučić diskreditovao poslanike u Skupštini Srbije i zloupotrebio BIA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare