Nikica Ristić Foto: N1

Nekadašnji pripadnik Žandarmerije Nikica Ristrić, koji je pravosnažno oslobođen optužbi da je na mitingu Srpske radikalne stranke, organizovanom zbog hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine, pretukao Mladenovčanina Ranka Panića, koji je posle nekoliko dana preminuo, demantovao je navode teksta pod naslovom "OTKRIVAMO Kako je zataškana proipala akcija u Nišu: Agenti BIA jurili bivšeg žandarma, pa se umalo pubijali", a koji je objavljen na našem portalu 3. novembra.

Njegovo odgovor prenosimo u celosti:

„Dana 3. 11. 2022. godine, na sajtu nova.rs objavili ste tekst „OTKRIVAMO Kako je zataškana proipala akcija u Nišu: Agenti BIA jurili bivšeg žandarma, pa se umalo pubijali“ u kom tekstu su iznete sve same neistine o meni, a povređeno je iu moje pravo na pretpostavku nevinosti. Glavni deo teksta se odnosi na navodno neuspeli pokušaj mog navodnog hapšenja u Nišu, ul. Josifa Pančića u noći u noći 20. na 21. oktobar 2022. godine gde navodno živim jer se sumnja da se navodno bavim preprodajom narkotika!

Opisana akcija hapšenja u Vašem tekstu nema nikakve veze sa mnom jer se nikada nisam bavio niti se bavim preprodajom narkotika, niti iste posedujem i ne vršim krivična dela. Ne živim i nikada nisam živeo u ul. Josifa Pančića u Nišu, pa ni u noći 20. na 21. oktobar 2022. godine! U stanu u kojem godinama živim, nikad pa ni „u noći između 20 i 21. oktobra“ nije pokušano bilo čije hapšenje, niti je vršen pretres niti je „navodno pronađena određena količina narkotika“. Takođe, u zgradi u kojoj živim, nije pokušano ničije hapšenje 20-21. oktobra 2022. godine.

To nikom od nas stanara nije poznato. Suprotno svim iznetim navodima, decenijama sam bio zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova rasvetljavajući krivična dela i hapseći njihove učinioce, zbog čega su za mene izrazito uvredljivi Vaši navodi da se „sumnja da se bavim preprodajom narkotika“. Nije mi jasno kakav je to „izvor upoznat sa slučajem“ ovo izmislio i zašto, jer niko nije mogao da pobrka mene sa nekim drugim, moj stan sa tuđim stanom, moju adresu sa drugom, dugogodišnjeg policajca sa navodnim preprodavcem narkotika! Nikad ni za jedno krivično delo nisam osuđen niti se protiv mene vodi krivični postupak što ste mogli i morali proveriti pre objavljivanja neistina o meni koje su pročitale hiljade i hiljade čitalaca, moja porodica, rodbina, prijatelji, poznanici, sugrađani…

Objavili ste i moju fotografiju, pa me ljudi zagledaju i zaziru od mene na ulici. Takođe, nikada nisam otpušten iz Žandarmerije. Iz Žandarmerije sam otišao u penziju. Poznata Vam je opštepoznata činjenica da sam pravnosnažnom sudskom presudom Višeg suda u Beogradu koju je potvrdio Apelacioni sud u Beogradu oslobođen od optužbe da sam na štetu sada pokojnog Ranka Panića izvršio bilo koje pa i krivično delo Teška telesna povreda, a za koje sam bio optužen.

Uprkos pravnosnažnoj oslobađajućoj presudi u tekstu je napisano da sam na mitingu Srpske radikalne stranke leta 2008. godine „pretukao
Ranka Panića, čime sam označen kao učinilac krivičnog dela i odgovoran za smrt gospodina Panića. Takođe, nisam ni bilo koga „batinao“ pa nisam mogao ni biti oslobođen za batinanje kako ste objavili.

Dakle, za smrt gospodina Panića nisam odgovoran, što je i utvrđeno pravnosnažnom presudom – što su dužni da poštuju svi, pa i mediji!
Godinama su me mediji razvlačili i maltretirali pa valjda posle pravnosnažne oslobađajuće presude moja porodica i ja imamo pravo na miran život i poštovanje moje ličnosti i da mi niko ne prebacuje za krivično delo za koje sam oslobođen pravnosnažnom sudskom odlukom.

Naglašavam, ne znam da li se i šta dogodilo u Ulici Josifa Pančića dana 20. i 21. oktobra 2022. godine. Takođe, ne znam ko su akteri, ali znam da ja nisam“, naveo je Ristić.