Edževit Piroglu Foto:privatna arhiva/atik

Kurdski aktivista Edževit Piroglu, koji je u junu 2021. godine uhapšen u Srbiji i čije izručenje je tražila Turska, danas je oslobođen, potvrdio je za Insajder njegov advokat Milan Vuković.

Posle 180 dana boravka u prihvatilištu za strance, policija je danas donela rešenje o Piroguluovom otpustu i naložila mu da mora napustiti teritoriju Srbije u roku od 30 dana, rekao je Vuković.

On je naveo da je posle tri odluke Višeg suda, kojima je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje, Apelacioni sud dva puta ukidao odluku o izručenju, da bi treći put tu odluku preinačio.

Vuković je kazao da će Piroglu napustiti Srbiju u roku od 30 dana, a do tada može slobodno da se kreće, s obzirom na to da poseduje važeći pasoš.

Piroglu je pobegao iz Turske zbog ugrožavanja ljudskih prava, ali je po poternici te zemlje uhapšen u Srbiji u junu 2021. godine.

Iz Inicijative za slobodu Piroglua tada je saopšteno da je on optužen za pljačku i za pripadnost terorističkim organizacijama, dok je njegov advokat rekao da postoji više povreda postupka, a najveća je što je nalog za hapšenje u Turskoj izdao prekršajni, a ne krivični sud.

On je objasnio da se pružanje pravne pomoći drugoj zemlji vrši isključivo za krivična dela.

Piroglu je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije, bivši direktor Asocijacije za ljudska prava i nekadašnji direktor redakcije jednog političkog časopisa, a Turska ga traži zbog navodne povezanosti sa terorizmom.

***

BONUS VIDEO – Sudbina turskog opozicionara koji boravi u Srbiji: Preti mu izručenje, on štrajkuje glađu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar