Foto: Printscreen n1info/Video

Unija Roma Srbije izražava duboku zabrinutost i oštru osudu nedavnog brutalnog i ponižavajućeg policijskog postupanja u romskom naselju na opštini Palilula u Beogradu, navodi se u saopštenju organizacije.

Incident, koji se dogodio u subotu 10.02.2024. godine u večernjim časovima, predstavlja ozbiljno prekoračenje ovlašćenja od strane policije, udar na ljudska prava, dostojanstvo i bezbednost romske zajednice i stavlja pod sumnju sposobnost državnih organa da delotvorno i pravično štite sve svoje građane, istakli su oni.

„Prema izveštajima s terena, policijska racija nije samo bila deo redovne operacije u potrazi za osumnjičenim, već je izmakla kontroli i prerasla u brutalni napad na civilno stanovništvo. Članovi naše zajednice svedoče o policijskom nasilju koje uključuje fizičko zlostavljanje, pretnje i verbalne uvrede usmerene na nacionalnoj osnovi. Takvo ponašanje nije samo neprihvatljivo, već predstavlja ozbiljano kršenje Zakona“, navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Unija Roma Srbije zahteva hitnu, transparentnu i nepristrasnu istragu ovog slučaja od strane nadležnih organa, istakli su.

„Od institucija tražimo da identifikuju odgovorne za zlostavljanje, te ih privedu pravdi. Osim toga, insistiramo na tome da se rezultati istrage jasno i javno saopšte, kako bi se obnovilo poverenje građana u pravosudni sistem“, navodi se.

Ovaj incident nije izolovan slučaj, već predstavlja deo šireg problema koji se tiče odnosa između policije i romske zajednice, upozorili su.

PROČITAJTE JOŠ

„Pozivamo Ministarstvo unutrašnjih poslova i policijsku upravu da preduzmu sve neophodne mere kako bi se obezbedila pravična istraga i da odgovorni za ovaj incident budu adekvatno kažnjeni“, kazali su.

Unija Roma Srbije će nastaviti da prati ovaj slučaj i da se bori za pravdu i jednakost za sve građane, dodali su.

„Pozivamo medije da objektivno izveštavaju o ovom incidentu i da podignu svest javnosti o problemu policijskog nasilja nad Romima“, zaključuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO Deca preplašena, tuku nas i vređaju: Racija policije u romskom naselju u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar