Zoranu Marjanoviću, koji je osuđen na 40 godina zbog ubistva supruge Jelene Marjanović, ukinut je pritvor u kom se nalazio od jula prošle godine, jer je, po stavu Apelacionog suda u Beogradu, prestao da važi jedan od razloga za određivanje istog - uznemirenje javnosti. Ipak, javnost je opravdano uznemirena činjenicom da se čovek, osuđen da je na svirep i podmukao način ubio suprugu, šeta slobodno, te se postavlja pitanje kakvu poruku šalje sud u situaciji kada, od početka godine, imamo rekordan broj ubijenih žena.

U javnosti je kao bomba odjeknula vest o tome da je Marjanović pušten na slobodu, iako je prvostepenom presudom, koja je i dalje na snazi, osuđen na 40 godina zatvora. Činjenica da se čovek, koji je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora slobodno kreće, najblaže rečeno je uznemirila srpsku javnost.

Pročitajte još:

Reč je o čoveku kome se na teret stavlja da je izvršio teško ubistvo, na podmukao i svirep način, tako što je suprugu, inače pevačicu Jelenu Marjanović, 2. aprila 2016. godine usmrtio sa nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu, a potom prijavio njen nestanak. Slučaj ubistva pevačice od samog početka je pod budnim okom javnosti, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mediji su godinama pomno pratili slučaj, sve do prošle godine kada je konačno izrečena osuđujuća presuda. Iako se pomislilo da je slučaj ubistva konačno doživeo epilog, potpuni obrt dogodio se puštanjem osuđenog Marjanovića na slobodu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nije čest slučaj da se dešava da se osuđenik za teško krivično delo nađe na slobodi. Kako su za portal Nova.rs objasnili  Zakon o krivičnom postupku određuje meru pritvora, a pritvor služi da se obezbedi nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U konkretnom slučaju, pritvor je bio određen na osnovu odredbe da je došlo do uznemirenja javnosti. Samo postojanje suda i vođenje krivičnog postupka služi za zaštitu društva, odnosno društvenog interesa i društveni interes je bio da lice koje je osuđeno na 40 godina nepravosnažno i koje je osuđeno da je na mučki način ubilo svoju suprugu i majku svog deteta, bude lišen slobode“, rekao je izvor našeg portala iz pravosuđa.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako dalje objašnjava, zakon propisuje da se lice kome je izrečena kazna strožija od pet godina, zadržava u pritvoru do pravosnažnog okončanja postupka, a nakon pravosnažnosti iz pritvora direktno se upućuje na izdržavanje kazne.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo, javnost se izuzetno uznemirila kada je osuđivani manijak i silovatelj boravio na slobodi pa čak i bio intervjuisan od strane medija, tako da je nejasno iz kog razloga je veće Apelacionog suda našlo da se u ovom, itekako praćenom sudskom postupku, izvršilac teškog ubistva može naći na slobodi. Postavlja se pitanje i kakva se poruka šalje građanima, pogotovo u atmosferi u kojoj su od početka godine ubijene 24 žene. Da li na ovaj način kod građana se stvara nepoverenje u sud?

„Ukoliko se borimo protiv nasilja i ukoliko je našem društvo u prethodnom periodu potreslo više tragičnih događaja koji se u pravnom smislu i rečima ne mogu izraziti, onda je u najmanje ruku zbunjujće da sud pušta na slobodu lice osuđeno na 40 godina zatvora. Ovde se postavlja pitanje da li je na ovaj način sud, ukidajući pritvor hteo da prejudicira odluku koja je donesena“, kaže sagovornik Nova.rs.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Da je javnost uznemirena ukazuje i to da svi mediji u Srbiji, od saznja za takvu odluku, bave se razlozima zbog kojih je sud ovako postupio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare