Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Carinici su na graničnom prelazu Ribarci 10. oktobra 2023. godine, u saradnji sa policijom, zaplenili profesionalnu arheološku opremu i preko 100 srebrnih i bakarnih kovanica, prstenja i drugih predmeta od metala i gline, za koje se pretpostavlja da osim materijalne imaju i antikvitetnu vrednost.

Prekršaj je otkriven kada je na ulazu u zemlju za detaljan pregled izdvojen automobil strane registracije, kojim je iz Bugarske ka Češkoj sam putovao 58-godišnji muškarac. On je na uobičajeno pitanje carinika rekao da sa sobom nosi samo lični prtljag i da nema ništa za prijavljivanje.

Pročitajte još:

Već na samom početku pregleda u fabričkoj šupljini prtljažnika pronađena je sakrivena kompletna arheološka oprema: dva profesionalna metal detektora, bežične slušalice i daljinski upravljač, tri ašova, tri sejalice i pijuk.

Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Daljom kontrolom carinici su u drugom delu prtljažnika, ipod daske poda, pronašli i kesu u kojoj je bilo ukupno 87 srebrnih i bakarnih novčića iz različitih perioda, 10 metalnih prstenova, 10 različitih metalnih predmeta i tri fragmenta stare keramike.

Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Prema izjavi putnika, reč je o 40 rimskih, 17 vizantijskih i 30 srebrnih i bronzanih novčića iz perioda Otomanske imperije, koje je kao i druge predmete pronašao tokom iskopavanja na nekom od arheoloških lokaliteta u Bugarskoj.

Foto: MINISTARSTVO FINANSIJA/ UPRAVA CARINA

Kako se radi o specifičnoj robi, stručnom ekspertizom će biti utvrđeno poreklo, starost i vrednost pronađenih antikviteta.

Protiv putnika je pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom, a do njegovog okončanja krijumčareni antikviteti i arheološka oprema će biti zadržani.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar