Foto:Foto:Goran Stanzl/PIXSELL, privatna arhiva; N1

Bekstva robijaša iz zatvora ili bar pokušaji, beleže se gotovo svakodnevno širom sveta, dok bi se u Srbiji ova pojava mogla opisati kao retka i povremena. I ono malo što ih je zabeleženo, uglavnom se završavalo hapšenjem odbeglih, a sam čin bekstva i posebno način na koji je izvršeno, uvek su preokupirali pažnju javnosti.

Interesantno je da kod nas begunci za razliku onih američkih nisu bili surovo kažnjeni niti im je kazna zatvora produžavana zbog toga što su se nalazili u bekstvu. Kod nas su kazne mahom disciplinske, koje podrazumevaju da oni iz poluotvorenog tipa zatvora,  završavaju u zatvorenom odeljenju, a samo kod težih slučajeva  produžavalo se izdržavanje kazne.

Istorija bekstva iz srpskih zatvora pamti nekoliko slučajeva u poselednjih 11 godina koji su zaokupili pažnju medija.

Išetao sa advokatima 

U istoriji bekstva iz srpskih zatvora po svojoj kreativnosti ostao je upamćen Zoran Rašković zvani Serdar, koji je usred bela dana iskoristio posetu advokata svojim klijentima u zatvoru da se preruši i glumi njihove kolege i mirno bez ikakvih problema išeta na glavnu kapiju Centralnog zatvora. Kad je primećeno njegovo bekstvo, izdata je naredba o pokretanju potrage. Rašković je uspeo da čak da pobegne iz Srbije i otkriven je i uhapšen u Švajcarskoj nekoliko meseci kasnije i deportovan u Srbiju i vraćen u zatvor. Dvojica zatvorskih stražara su zbog ovog propusta suspendovani.

Foto: N1

Bekstvo uz pomoć kamiona za hleb 

U istoriji bekstva iz srpskog zatvora zanimljiv je slučaj tadašnje osuđenika Aleksandra Trebinjca koji je 6. februara 2007. pobegao isto iz Centralnog zatvora, tako što se zakačio za karoseriju kamiona sa kojim je dostavljan hleb u ovu zatvorsku ustanovu. Trebinjac se zakačio za donji deo kamiona i mirno čekao da se izveze iz dvorišta. Uspeo je da izađe iz zatvorskog kruga i kad se približio izlaznoj kapiji primetli su ga zatvorski čuvari, skinuli ga sa kamiona i vratili u zatvorsku ćeliju.

Preko kesa do slobode

Dvojica osuđenika na izdržavanju zatvorske kazne u Centralnom zatvoru u Beogradu Boško Savić i Dušan Arsić isto su pobegli samo nekoliko dana pre isteka zatvorske kazne.

Oba osuđenika izdržavala su kaznu u „poluslobodnom odeljenju“ i vešto su iskoristili nepažnju zatvorskih čuvara, pa su dok su čistili zatvorski krug sa kesama za đubre jednostavno išetali na slobodu iz pritvorske jednice. Međutim njihova sloboda je bila kratkog veka. Dušan Arsić je uhapšen dva dana kasnije, a Boško Savić se sam dobrovoljno vratio u ćeliju. U celoj priči najgore je prošao zatvorski čuvar, koji je bio kažnjen jer su osuđenici pored njega mirno išetali iz zatvorskog kruga na slobodu.

ilustracija Foto:N1

Slučaj Ibiši

Almir Ibiši iz Krnjače iz Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu pobegao je 14. marta 2008. godine i to samo par sati pre nego što će biti pušten na slobodu, posle isteka osmomesečne zatvorske kazne, na koju je bio osuđen zbog nedozvoljenog državnja oružja i eksplozivnih materija.

Ibiši u ovom slučaju imao je i društvo trojice kompanjoma iz zatvora Veljko Roganović iz Stare Pazove i Vladimir Jovanović iz Beograda. Inače i Roganović osuđen je bo na tri meseca zatvora zbog trgovine drogom , a Jovanović je izdržavao dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog razbojništva, takođe su poput Ibišija trebali da izađu uskoro iz zatvora prvi 20. marta, a drugi 13. aprila.

Sva trojica su pobegli tako što su preskočili ogradu, a posle prelaska ograde poskidali su zatvorske uniforme ispod kojih su nosili civilnu odeću i dali se u beg.

Zatvorski čuvari su odamh alarmirali policiju koja je dvojicu osuđenika Roganovića i Jovanovića uhapsila i vratila u zatvor, a Ibiši je poslednji put bio viđen istog dana kad je pobegao kod Gradske bolnice na Zvezdari. Inače kako su mediji tad pisali Ibišija je nekoliko sati pre bekstva posetila majka i dala mu 10.000 dinara, a posle njegovg bekstva u policiji je izjavila da nije imala pojma da će on da pobegne i za šta mu je bio potreban novac.

ilustracija Foto:N1

Izašao kroz prozor ćelije

Zatvorenik Đ. O. (24) uspeo je pobegne iz Okružnog zatvora na Klisi u noći između 8. i 9. juna 2011, tako što je uspeo da izađe kroz prozor svoje ćelije i da se domogne zatvorskog dvorišta. Odatle se popeo na krov druge zatvorske zgrade, pa je pored osmatračnice pobegao. Kako je tad rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, osuđenik se u zatvoru nalazio od 25. marta 2009. godine, na izdržavanju kazne za dela teške krađe, falsifikovanje isprave i ugrožavanje javnog saobraćaja, a trebalo je da bude pušten na slobodu 24. juna 2012. godine.

Pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića 

Najpoznatijim pokušajem bekstva iz srpskih zatvora smatra se onaj kada su ozoglašeni pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić i njegov pajtos iz susedne ćelije Željko Milovanović išetali iz Posebne pritvorske jednice u okviru zgrade Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Sretko Kalinić, Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

Inače ovo bekstvo snimile su sigurnosne kamere, što su objavili tada svi portali u zemlji. Oni su bonsekom presekli rešetke na vratima ćelije, odvalili vrata i savladali zatvorskog čuvara u hodniku, popeli se na prvi sprat, gde su izvalili rešetke na prozoru i skočili u dvorište gde su ih opkolili pripadnici Žandarmerije i vratili ih u ćeliju. I Kalinić, ali i Milovanović su osuđeni marta 2013. na godinu i po zatvora zbog bekstva, a nagrbusio je i savladani zatvorski čuvar, koji je osuđen na godinu zatvora.

Željko Milovanović, Foto:privatna arhiva

Bekstvo iz Padinske Skele 

Dvojica osuđenika J.D i C.D. pobegli su početkom aprila 2012. godine iz zatvora u Padinskoj Skeli, zbog čega su trojica pripadnika obezbeđenja bila suspendovana s posla. Policija je osuđenika C. D. uhvatila u popodnevnim časovima istog dana kad je pobegao dok se za drugim osuđenikom tragalo.

Pobegli iz zatvora pred čuvarom

Dvojica zatvorenika M.S. i A. J. pobegli su iz zatvora u Ćupriji naočigled čuvara. Begunci su zajedno sa ostalima izvedeni u šetnju na fudbalski teren, ali su najverovatnije u dogovoru sa ostalima, koji su ih pokrivali, uspeli da se provuku kroz žicu i pobegnu.

ilustracija Foto:N1

Unutrašnju rešetku razvalili i privezali žicom

Služba obezbeđenja Okružnog zatvora u Novom Sadu sprečila je bekstvo grupe zatovrenika. Pretresom je uočeno da je unutrašnja rešetka na prozoru bila razvaljena i privezna žicom. Kod zatvorenika pronađene su metalna šipka isečena sa klupe u sobi, improvizovani „bonsek“ od žice i dve metalne kuke. Od kreveta je napravljena žica u buntu, od četkice za zube i metalne kašike napravljena su tri improvizovana „šabera“, dok su od čaršava ispletena užad dužine oko šest metara sa omčom na kraju. Nađena je i improvizovana batina pogodna za napad.

Obijali malter i cigle da iskoče na ulicu februar 2013.

Pritvorenici iz jedne od soba na spratu pritvora Okružnog zatvora u Pančevu uhvaćeni su februara 2013. pri pokušaju bekstva iz zatvora dok su obijali zidni malter i cigle na spoljnom zidu ćelije zatvora kako bi iskoči na ulicu i pobegli. Kod njih su pretresom čuvari pronašli dve metalne šipke od pola metra (polomljeni držači zavese za toalet) koje su koristili kao alat. Buka koju su stvarali prilikom obijanja zida privukla je čuvare koji su zbog sprečavanja bekstva nagrađeni.

ilustracija Foto:N1

Bežao prvo iz kućnog, a onda iz pravog zatvora

Bojan Stojanović iz Novog Sela kod Prokuplja uhvaćen je prilikom pokušaja bekstva iz Okružnog zatvora u Prokuplju gde je izdržavao kaznu za svirepo ubistvo penzionera Nikole Kabaša koga je pokušao da opljačka u njegovom stanu. Stojanović je improvizovanom alatkom uspeo da iskopa rupu u zidu, a da izađe na slobodu sprečili su ga zatvorski čuvari. Inače Stojanović je pobegao iz kućnog zatvora u kome se nalazio sa nanogicom dok je čekao sudsku presudu. On je januara 2014. skinuo nanogicu i pokušao da ubije ženu i šuraka, pa se 10 dana skrivao od policije, kada je pronađen, uhapšen i vraćen u zatvor iz koga je pokušao par meseci kasnije bezuspešno da pobegne.

Zatvorenici pobegli kroz vrata magacina 

Dvojica zatvorenika V. L. i M. B. koji su služili kaznu u Centralnom zatvoru u Beogradu uspeli su da pobegnu iz kuhinjskog magacina zatvora u kome su radili kao pomoćno osoblje . V. L. i M. B. uspeli su da iseku katanac na vratima, provukli se u dvrište, da bi zatim preskočili ogradu u tom delu zatvora i pobegli. Inače bekstvo dvojice osuđenika došlo je posle mesec dana od kad su stigli u pritvorsku jednicu. Inače oba su imala poluotvoeni tretman, što im je davalo slobodu da se normalno kreću po zatvorskoj zgradi i da izlaze vikendom na slobodu.

Otključao lisice i napao stražare 

Bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije (JSO) Željko Simeunović pokušao je da pobegne iz zatvora dok su ga maricom transportovali iz jednog od najbezbednijih zatvora, Nove Padinske Skele do Višeg suda u Katanićevoj ulici. Prilikom izlaska iz marice, on je odgurnuo jednog stražara, udario drugog i potrčao ka ogradi u nameri da pokuša da je preskoči. Zahvaljujući prisebnosti stražara koji su ga vodili uhvaćen je i savladan u poslednjem momentu.

Pobegli iz zatvora, a završili u kukuruzištu

Šest zatvorenika iz kragujevačkog Okružnog zatvora iskoristili su nepažnju čuvara i uspeli da pobegnu iz Okružnog zatvora u Petrovcu. Zatvorenici su prema napisima medija iskoristili priliku da pobegnu dok ih je obezbeđivao mali broj stražara. Iznenađeni čuvari nisu mogli sve odjednom da uhvate, je su trčali na različite strane kako bi stražari mogli teže da ih stignu i savladaju. Posle višečasovne potrage zatvorskih stražara i policije šestorica odbeglih zatvorenika pronađeni su kako se kriju u jednom kukuruzištu. Oni su opkoljeni, posle čega su se predali policiji i vraćeni su u zatvor.

Pročitajte još:

Osuđenik pobegao iz niškog Kliničkog centra 

Osuđenik M.P koji se nalazio u pritvoru prokupačkog Okružnog zatvora, a kome je ukazivana lekarska pomoć u Niškom kliničkom centru iskoristio je nepažnju čuvara prilikom ulasaka u maricu i pobegao pretrčavši ulicu punu vozila i uputio se ka stambenom naselju. Inače kako je tad saopštilo Ministarstvo pravde M.P je sa lisicama na rukama bio u pratnji dvojice komandira prokupačkog zatvora. Kada je jedan od njih na trenutak pustio pritvorenika kako bi otvorio vrata marice M.P. je odgurnuo drugog čuvara i pretrčao prometnu ulicu, da bi se izgubio u stambenom naselju.

Pročitajte još:

 

Ranija spektakularna bekstva iz srpskih zatvora

 

Alen Cigler (40) iz Subotice, koji je uhapšen zbog sumnje da je sa Čabom Derom učestvovao u likvidaciji Nebojše Markovića na Banovom Brdu, poznat je javnosti po nadimku „Čovek mačka“ zbog čuvenog bekstva iz subotičkog zatvora.

Tokom jedne šetnje u dvorištu subotičkog zatvora Cigler je rešio da pobegne, i to pred očima svih. Zaleteo se kroz dvorište i uzverao se uza zid kao mačka. Ušao je u jednu od kancelarija na čijem prozoru nije bilo rešetaka, prošao je kroz hodnik i iskočio sa druge strane na ulicu i pobegao – ispričao je svojevremeno svedok njegovog bekstva.

Kristijan Golubović početkom devedesetih izveo je spektakularno bekstvo skokom sa trećeg sprata zgrade Petog opštinskog suda u Beogradu. Golubović je prilikom skoka povredio noge. Zato ga je pokojini Radoslav Trlajić, zvani Bata Trlaja, na leđima nosio do automobila.

 

Kopanje tunela i meredevine

U istoriji bekstva srpskih zatvora otkriven je i pokušaj bekstva kopanjem tunela.

Naime, dok su trajale neke pobune u srpskim zatvorima posle 5. oktobra, kada su osuđenici od nove DOS-ove vlasti zahtevali skraćenje kazni, u KPZ Niš ostalo je zabeleženo da su zatvorenici prokopali tunel dug 26 metara, koji je metar i po prešao u udaljenosti od glavnog zida zatvora. Kraj tunela udario je u zid betonskog šahta pa je pokušaj bekstva propao. Sličan tunel bio je otkriven i u Sremskoj Mitrovici pred kraj septembra za koji se sumnjalo da su ga iskopala dvojica rumunskih državljana. Oni su od kopanja odustali kada su videli da se iznenanda puni vodom. Nikad nije bilo utvrđeno da li se radi od dvojici Rumuna koji su iz istog zatvora poukašli da pobegnu preskakanjem zida visokog četiri metra.

Za najkretivinijeg begunca smatra se Goran Stanić koji je iz KPZ Niš uspeo da pobegne u sred bela dana. On je prislonio merdevine napravljene o dvorišne klupe uza zid zatvorenog dela zatvora, a na opomenu stražara da ih skloni odgovorio je da je dobio zaduženje da popravi osvetljenje na stubu pored zida. Dok je stražar proveravao njegovo obrazloženje on je već prešao zid , pretrčao manji otkriveni prostor do druge manje zatvorske ograde i pobegao. Međutim, kad se pojavio u svojoj kući roditelji su ga ubedili da se vrati u zatvor što je on i učinio.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar