Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Posle pisanja portala Nova.rs da KPZ Niš od javnosti skriva informacije da u toj ustanovi ima zaraženih osuđenika, našem portalu javila se Ljiljana, majka jedog od zaraženih zatvorenika. Ona je za naš portal potvrdila, da prema informacijama koje je dobila od sina, u njegovom paviljonu ima više od 60 zaraženih zatvorenika.

Ljiljana kaže da je njen sin, među prvima oboleo od koronavirusa, te da se trenutno nalazi u izolovanom delu zatvora gde su smešteni zaraženi osuđenici u takozvanom ’’poluotvorenom paviljonu D’’. Prema njenim saznanjima u tom delu zatvora, u drvenim bungalovima, trenutno je oko 60 zaraženih zatvorenika.

’’U tim kućicama je na malom prostoru po 10 do 15 zatvorenika i svi su zaražani. Moj sin je hvala bogu sada dobro, kaže, da mu se povratilo čulo ukusa i da mu je spala tempratura. U početku je imao jake glavobolje i visoku temperatura, a za te probleme nije dobijao nikakve lekove. Zabrinuta sam jer se čujemo samo jednom nedeljno i ne znam kako teče njegov oporavak. Žalio mi se da ne dobijaju nikakve vitamine, jedu uobičajenu zatvorsku hranu bez dodatnog voća i mleka, koje je potrebno kod ovog virusa’’ priča ova zabrinuta majka.

Ljiljana dodaje da je prema saznanjima koje je dobila od sina, u KPZ Niš, situacija zabrinjavajuća, dodajući da su bungalovi u kojima su smešteni zaraženi zatvorenici pretrpani, te da među njima ima i onih sa teškim simptomima, koje kako tvrdi ’’nisu vodili na snimanje pluća’’

Ova majka svedoči da je njen sin celu situaciju opisao kao ’’logor u kom čekaju streljanje, kako bi se zatvor otarasio dodatnog tereta’’.

’’Niko od lekara ih ne obilazi. Dolazili su samo kada su im uzimali krv za testiranje i potvrdu virusa. Razumem da su u zatvoru ljudi koji su prekršili zakon, ali oni su upravo tu, da bi izdržavali svoju kaznu. Zaslužuju da dobiju zdravstvenu zaštitu, bez obzira što su zatvorenici’’, kaže ova majka.

Ona za Nova.rs prenosi sumnje svog sina, koji tvrdi da su zatvorenici virus dobili od zaraženih stražara koji nisu nosili maske. Takođe dodaje i da zatvorenici tokom pandemije nisu imali adekvatnu zaštitu, a pošto su zabranjene posete i Ljiljana veruje da su se osuđenici zarazili u kantaktu sa stražarima.

’’Ja, kao majka samo želim da se moje dete što pre oporavi od ovog virusa. Evo, spremila sam paket sa hranom i lekovima i šaljem u Niš. Spakovala sam vitamin C, magnezijum, cink… sve što su lekari rekli da pomaže kod koronavirusa. Takve lekove nisu dobili od uprave zatvora, zato šaljem više nego što njemu treba, neka podeli sa drugim zatvorenicima. Strašno mi je kad čujem da u ustanovi ništa od toga ne dobijaju’’, zaključuje ova zabrinuta majka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare